Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!

Министерството на туризма иска eдни 14 млн. лева за реклама
12 юни 2015 15:37, Красимир Ангелов
253
Хотелиерски жалейки: Няма подготвени кадри за нас!
Снимка: Булфото

Туристическият бранш изпитва сериозен недостиг на качествени кадри и са необходими спешни мерки за разрешаване на проблема. Около това мнение се обединиха във Варна участници в дискусия, посветена на проблемите на сектора, на която присъства министърът на туризма Николина Ангелкова.

В срещата се включиха представители на всички черноморски курорти, както и областните управители на Варна, Бургас и Добрич.

"Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца", посочи Ивелина Грозева от "Албена" АД. Георги Щерев от Съюза на хотелиерите в "Златни пясъци" допълни, че в бюрата по труда са регистрирани само нискоквалифицирани хора, които не могат да бъдат използвани.

Елена Косева от "Св.Св. Константин и Елена" каза, че би трябвало да се помисли за облекчаване изискванията при наемане на работна ръка от страни извън ЕС, като посочи конкретно привличане на хора от Украйна и Молдова.

Представителите на комплексите бяха единодушни, че трябват промени в правилата за концесионирането на плажовете. Всички участници в дискусията още настояха пред министъра размерът на концесионните такси да бъде намален.

Почти всички присъстващи отчетоха спад в броя на туристите през тази година. Елена Косева посочи, че намаляване на туристите има при хотелите с по-малко звезди, които разчитат на руския и украинския пазар. По думите й при висококатегорийната база няма отлив на гости.

Сериозно намаляване на туристите отчетоха от "Слънчев бряг", макар че не посочиха конкретен процент. Димитър Николов съобщи, че по последни данни в курорта има 600 000 легла. Той настоя да се въведат правила супермаркетите в комплексите да нямат право да продават алкохол след 21 часа.

Същевременно министър Ангелкова съобщи, че Министерството на туризма иска средствата за национална
реклама през следващата година да са 14 милиона лева. По думите й увеличението, което иска министерството, е почти тройно.

През тази година средствата за национална реклама са 5 милиона лева. Ангелкова посочи, че за да бъдат осигурени повече средства за реклама, е необходимо всички да бъдат убедени, че това е правилното решение. По думите на министъра по тази причина националната програма за реклама за следващата година се обсъжда сега.

Тя съобщи още, че през тази година очаквано най-големият спад на туристи ще е от руския и украинския пазар. По думите й към момента средно този спад е около 20 процента.

За сметка на това обаче се очаква ръст от 10 на сто на туристите от Полша, както и на 22% на тези от Израел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още по темата: туристихотелиери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
0
 
! Отговори
SARAH WILLIAMS преди 6 години
Sky World заем Firm, ние даваме заеми при лихвен процент 0f 3%. skyworldloanfirm***gmailДобър ден, сър.Ние сме частна компания и предлагаме заеми при ниски лихвени проценти при определянето на размера на заема между 100 милиона заемни заеми от $ 1,000 долара за развитие на бизнеса: ръст / конкурентноспособност на бизнеса.Ние предлагаме разнообразие от заем* Лични заеми (обезпечени и необезпечени)* Бизнес кредити (обезпечени и необезпечени)* Консолидационен заемБез предварителни
182
0
 
6
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 8 години
Кьорави "управленци" и *** лапачи! хотели с крадени пари, бетон вместо плаж, пък сега няма кадри! Ми то ще има видьовден кво си мислите?! Този "отрасъл" е отраснал от спекулата, не от икономиката! Всичко читаво отива да работи навън, където е културен труд и заплащане! А ние 1,5 млн българи ще си ходим в Гърция, защото не обичаме скъпо и тъпо като на Черно море...
181
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
два западни езика, образование в сферата на туризма, млад, честен и работлив - 350 луеа за 20 и косур дена дневна/нощна или ~500 луеа на черноморието на 10-12 часови смени всеки ден и на всичкото отгоре да ме настанят в мазето на хотела.ае не мерси, натикайте си го тоя туризъм в ганьовските ***, *** такива.за 25 години 'демокрация' тоя отрасъл можеше да ти представлява едно чудесно препитание на 10-20% от трудоспособното население.
180
0
 
11
 
! Отговори
Мила до Петър преди 8 години
Петър е прав аз съм в момента на работа в хотел Маринела София бившия Кемпински условията са ужасни за работа не се изплащат заплати много колеги са завлечени вече с пари има много напускащи и съкратени без персонал не се работи ,влачат се *** работници из фоаето и по плаца на хотела сигурно нямат никакви договори на камериерките не плащат навреме както и на други служители по отдели мизерията е голяма.
179
0
 
17
 
! Отговори
Петър готвач преди 8 години
Работих на Елените на Ветко Арабаджиев хотелите едно че се подиграват със смешни заплати а последната и не ми я платиха алал да им е сега имам приятели и в софийския им хотел отнасят се по същия начин и с персонала там и постоянно напускат кадри обучени и знаещи тия хора никога няма да бъдат хотелиери след като не ценят персонала.
178
0
 
16
 
! Отговори
Нели преди 8 години
Българският работодател явно не му достига сиво мозъчно вещество да проумее простата истина че образован, млад, приветливо изглеждащ и можещ млад човек се намира доста трудно и такъв кадър иска и съответното възнаграждение. На никой не му се работи за без пари, по света има предостатъчно места където той ще се реализира.
177
0
 
14
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Че отгледайте си ги бре. Давайте им стипендии, осигурете им дългосрочни договори след завършване на образованието, привлечете ги с добра заплата. Както се прави навсякъде по света.
176
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
-държавата да им осигурява безплатна реклама-държавата да им осигурява данъчни облекчения-държавата да им осигурява ЕВТИНИ ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ кадри, или чужденци, които да ядат хляба на българите, щото на морските бизнесмьени не им се плащало заплатиАЙДЕ БЕ. Само да лапкате, а?Пак в чужбина ще се ходи на море, *** от глад алчни ***.
175
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои заеми ще плащаш ти,която имаш претенцията ,че си била добре по морето?.Щели от глад хората да умрат? Ти няма ли да умреш от глад ако ги нямаше тези работници да ти работят за без пари.Като си толкова способна работи си сама в хотела и си го обслужвай,тогава явно ще разбереш,че без тия хора си никоя ,една плюнка и ***,което е забогатяло по съмнителен начин.Злобни и прости сте вие,защото като" въшката се наядохте и излязохте по челата."
174
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко злобен *** народ имало в тази държава ! От глад ще умрат работа нямат простите селяни а злобеят . МАРЩ НА МАГИСТРАЛИТЕ НА БОЙКО ТОГАВА, НО ДОКОГА ? НИЕ ПО МОРЕТО СМЕ СИ ДОБРЕ И НЯМА ДА ВИ ПЛАЩАМЕ ЗАЕМИТЕ И ИДИОТИЗМА
173
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има хотели в Сл.бряг,където плащат първите два месеца заплата а останалата не я дават на персонала и ги разкарват цяла зима с обещанието,че ще ги изплатят.Много хора се уморяват да си търсят остатъка и повече не се занимават с управата на хотела и така с няколко милиона ,хотелиера е забогатял.Следващата година процедурата е същата,но глупаците са нови.Тази схема от години се върти и всеки си затваря очите.Работника няма на кой да се оплаче но се чува кой как плаща и от кой хотелиер да се пази.
172
1
 
27
 
! Отговори
Lora преди 8 години
Кадри има, но никой не иска да работи за алчни собственици на хотели в България. Аз съм завършила хотелски мениджмънт в Ирландия. Опитах се да работя в хотел в България, но за елементарни, алчни простаци се работи много трудно. А и с пръдня - боя не става. Няма как да печелиш, без да влагаш средства за реклама и обновяване на базата, подобряване на услугата.
171
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На българина му дай да иска,а кой ще дава не е важно!Иска си и туй-то!Само като им погледнеш исканията и виждаш,че тези хора не са мениджъри!
170
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Привидно абсурдно: огромна безработица - а липса на кадри; смешно ниски цени за чужденци - а липса на туристи;нова и хубава хотелска и друга база - а туристи прошляци... Написах привидно абсурдно, защото си е напълно логично. Дадоха този отрасъл-златна кокошка на тъпоумните мутри, около тях се овъртолиха подкупни и алчни чиновници и ето го резултата. Със здраве да си му берете плодовете!
169
2
 
36
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
АМИ ТО ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ. КОЙТО НЕ ДАВА ПАРИ НА НАЕМНИТЕ РАБОТНИЦИ ЩЕ ДОЙДЕ МОМЕНТ САМ ДА СИ РАБОТИ. ДАНО ТЕ ПО СКОРО ДА РАЗБЕРАТ ЧЕ НЕ МОГАТ ДА КАРАТ МЕРЦЕДЕСИ И ДА ИМАТ ПО НЯКОЛКО БАМБИНИ ДА ПЪРХАТ ОКОЛО ТЯХ А НЕЩАСТНИТЕ ДЕЦА ДА ИМ РАБОТЯТ БЕЗ ПАРИ. НЕ СТАВАААААА !
168
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви кадри! Имате си човешки ресурси! На кило!
167
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Сезонът става все по-къс и няма как да задържим качествени кадри, ако ги наемаме само за по 4 месеца", посочи Ивелина Грозева от "Албена".Ами кокошко, то не е само да карате лъскави джипове и да трепете хора по пътищата. Какво очаквате бе, наглеци? "Свободният пазар" да ви предложи готови обучени хора? А да ви е хрумвало, че в другите туристически страни работодателите инвестират в служителите си и ги обучават по няколко години за този бранш? Че вие трябва да се откажете от някой лев за това?
166
0
 
26
 
! Отговори
Катя преди 8 години
Аз също бях излъгана от Хотел Маринела София на Ветко работих почасово и не ми платиха ще им пратя инспекцията по труда дръгата седмица ,наемат работници без договори и ги лъжат с месеци не им плащат.
165
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм подготвен кадър.Къде бляхте,когато имах нужда от вас?
164
0
 
34
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Няма и да има с тези смешни заплати специалистите отдавна избягаха в чужбина.