Долу ръцете от Благо Джизъса – Колизеума

Божидар Димитров с колоритно мнение по темата с писанието
22 юли 2015 16:07, Александър Попов
53
Долу ръцете от Благо Джизъса – Колизеума
Снимка: Instagram

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров взе отношение по темата с драсканиците по Колизеума в Рим от страна на футболиста Благой Георгиев. Той е озаглавил статията си "Долу ръцете от Благо Джизъса".

Публикуваме мнението му без съкращения

Опитът на футболиста Благой Георгиев да си напише името върху колона от римския Колизеум, който грози със съд и затвор за нашия юнак поне в България не заслужава да бъде толкова жестоко порицаван. Защото драскането по стени, колони и прочия древности е част от българската народна култура от много стари времена.

Още по темата

Историците и археолозите знаят, че средновековните българи са драскали по камъните на крепостните стени, по стените на църквите и дворците надписи-графити. Повечето са с "мръсно” съдържание. Текстът им е приблизително следният: "Аз Пено Овчар слязъх на реката за водопой на овцете. Там Пена переше ризи. И аз клецах Пена (клезах е старобългарски глагол, еквивалент на днешния е…х, б.а.).

Археолозите дълго не публикуваха от срамежливост тези графити. Най-сетне един преди трийсет години публикува част от тях. Двама други (акад. Гюзелев и проф. Казимир Попконстантинов) се сетиха, че всички "автори" са от ниски социални групи – овчари, земеделци, ковачи, войници. И че писанията им са на напълно правилен от граматична гледна точка български литературен език. Ерго, грамадна част от българите (около 70%) от всички социални групи са били грамотни. Нормално – в енорийските училища децата се учат да пишат и четат на роден говорим майчин език. Докато в Европа на мъртвия отдавна, но иначе официален за църкви и държави латински език, грамотност имат само 2% от населението. Императори като Карл Велики дори са неграмотни, което дава повод на Георги Димитров да се гаври с него на Лайпцигския процес.

В тези графити има и немръсни надписи. На известната колона на Иван Асен ІІ по повод на Клокотнишката битка изписана с едър тържествен шрифт някой средновековен Благо е изчукал със ситни букви: "Аз Драган писах". Не е издържал човека. Ще остане Иван Асен ІІ в историята, а той Драго не. Айде-де.

Та и от подписът на Благо Джисъза щеше да остане нещо за бъдещите историци. Те щяха да пишат след 200 години: "Не е за вярване, днес когато спортният ни музей е пълен с купи за първи места на световни и европейски първенства, че е имало период във футболната ни история, че са ни били като маче у дирек на всички първенства. А на тези на клубните отбори още в първия предварителен кръг сме падали от селски отбори. Причините за това са неизвестни. Още повече, че имаше сигурни археологически доказателства, че футболистите ни са били грамотни. Един от тях дори се е подписал на колона в Римския Колизей".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
българка преди 8 години
До кога ще ни занимават с просташките изгъзици на този ***/ не се извинявам за сравнението/. Цяла България е информирана за глупостите и просташкото поведение на този Благо, който освен с *венското поведение с нищо друго не се е отличил . Постоянно ни занимават с коя е спал, в кой ресторант е ял къде е с-л. Е стига де хората нямат какво да ядат. Да му теглят теглото близките му. покажете ни нещо хубаво.
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От централните вечерни новини на Би Ти Ви бях информирана за поредната тотална простащина на псевдо историка и превдо професра и поредната липсата на каквито и да е стойностни критерии при подбора на новините в емисиите на тази телевизия. Позорен директор на НИМ, жълтееша телевизия, посредствени репортери!
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като герои от евтин индииски филм,само дето боливудските актьори са много по красиви.Божо Димитров се е изгаврил жестоко с това недоразумение от снимката.Но иначе много си подхождат.
36
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 2000 години римляните пак заловиха Джизъса.
35
0
 
37
 
! Отговори
Батман преди 8 години
хахаха доста се посмях :))))))))) Много тънко го бъзика
34
7
 
8
 
! Отговори
ЕВАЛА ПРОФЕСОРЕ преди 8 години
От днес, след като ИЗКЛЕЦАМ некоя Пена, Събка, Йовка и т.н., че търсим начин да ги документирам теа факти за бъдещите изследователи на нашата историа, щото ако не се пофалиш не ти се брои, нали. На теб, професоре, би ти отивало да платиш глобата на това дете невинно Джизъса и да му отпуснеш стипендийка за историческите му турнета. Ако не съм разбрал иронията ти, моля за извинение. *** човечец съм аз и требе повече да ми се обяснява
33
0
 
39
 
! Отговори
Блахуй Неумитий преди 8 години
Ха хаааа, евала за тънкия хумор на проф. Димитров, а тези които не го схващат и пишат хапливи коментари мога да кажа само едно- ***
32
5
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Хахахахаха, значи оправданието на Димитров е че от древни времена нисшите социални прослойки си граскат простотиите по стени и паметници.Значи футболистите са бетер *** ни съграждани, имат акъм колкото да речем овчар от 16ти век, и трябва да сме блаодарни че може да си напише инициалите па било и на колизеума...Хайде за нашите футболисти мога да повярвам в това ниво на оществена култура, ама шеф на музей поне трябва да се е отъркал в добрите нрави и да не е на акъла на 16 годишен.
31
1
 
18
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Епа оти се занимавате толкоз с тоа татуирън ритнитопковец, които се оправда с простащината на другите драскачи!?
30
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя шеф пил ли си е хапчетата преди интервюто или е забравил?
29
4
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
Ко рече, ко?
28
2
 
23
 
! Отговори
ВИНСЪНТ ЧЕЙС преди 8 години
След Колизеума в Рим, Благо да посети, Лувърът в Париж, Тадж Махал в Индия, Статуята на Свободата в Ню Йорк, Линкълн Мемориал във Вашингтон, Статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Бъкингамския дворец в Лондон, Триумфалната Арка в Париж (пак), и ако това не му стига, да се пробва в Египет, Мексико и Гватемала! Там има много по древни паметници на културата!
27
27
 
12
 
! Отговори
Срам и позор преди 8 години
Колкото пъти лицето Божидар Димитров си отвори устата, толкова пъти потъвам от срам, че такива елементарни простаци имат нахалството да професорстват в Чалгаристан. Или онзи пияница Драганов. Или днешния *** министър, който отрече Ломоносов. И все "историци", бивши комсомолски ***. Какъвто "историка"(вижте му езика), такъв и футболисто. Джизъсе, застреляй се левако. И убосниците, дето те аресват, жалки парцалетини.
26
14
 
11
 
! Отговори
Тео преди 8 години
Има две възможности - първата е доста плоска шега от страна на съответната медия, която е подсъдима, другата, доста плосък опит от страна на г-н Димитров за иронизиране на ситуацията. Думите, списани горе не съответстват на човек с неговото положение. Ако това са негови официални мисли, този човек си е направил просто духовно харакири!
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA SRAVNIAVASH BLAGO GLUPAKO S LIZA OT ISTORIATA E NEVEGESTVO.
24
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A TOZI PROFESOR E *** I PIANDE.
23
7
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
До Анонимен 22 и 23100 % СЪМ СЪГЛАСЕН С ВАС. И ДОБАВЯМ ВЪЗМУТЕНО: КАК МОЖЕ БОЖИДАР ДИМИТРОВ ДА СРАВНЯВА ВЕЛИКИТЕ ПИСАНИЯ НА ВЕЛИКИТЕ ХОРА С ТОЗИ РИТНИТОПКОВЕЦ... (съобразявам се с цензурата). СРАМ!
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз Божо снощи пих ракия с Веждичката, напраихме се на кучета таковата, и после писах във фейсбук таковата, ох мнооо *** боли главата таковата
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алкохола не прощава!!!!!!!!
20
7
 
12
 
! Отговори
747 преди 8 години
Ако приемем, че публикуваният текст е предаден без съкращения и редакторска намеса, то, за съжаление, проф. Димитров също не е много наясно с граматиката на родния си език. Само за едното бързо четене му открих две грешки... И то елементарни. А по-грамотните от мен може и повече да открият! Инак текстът е забавен))