Жегите ни правят агресивни и склонни към самоубийство!

Редуцирайте задачите и пийте течности, съветва топ психиатър
23 юли 2015 07:19, Красимир Ангелов
5
Жегите ни правят агресивни и склонни към самоубийство!
Снимка: Булфото, архив

"В жегите хората стават по-агресивни и се увеличават самоубийствата. Горещината директно се отразява при по-лабилните и уязвими личности, които имат проблеми или са преживели някакви нещастия и инциденти", заяви пред "Труд" проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в столичната университетска Александровска болница и национален консултант по психиатрия.

Специалистката по психично здраве посочва, че според последните изследвания високите температури причиняват директни и индиректни психологически последици върху човек. "Директните са, както вече казахме - високо ниво на агресия и посягане на живота си, а до крайната мярка стигат най-вече хора с финансови затруднения", заяви проф. Миланова и продължи:

"Индиректните въздействия на жегите, за които се съобщава в "Лансет", са в резултат на природните бедствия. Така например сушата или наводненията предизвикват тежки загуби за хората. Заради тях по-късно потърпевшите развиват пост травматични стресови разстройства”.

Проф. Миланова посочва, че в последните седмици в Клиниката по психиатрия на Александровска болница се наблюдава тенденцията помощ да търсят все по-млади хора, които за първи път са застигнати от душевно заболяване. „Най-често пристигат с депресия и агресии. А виждате и какво се случва по улиците - по светофари или в колите само една остра дума да изречеш и веднага някой шофьор е готов да те набие“, обобщи психиатърът.

Тя препоръчва в дните с над 30-градусови жеги натоварването на човек да се намали, плановете със задачите да се редуцират, да се стои повече на сянка и да се осигури охлаждане на тялото и необходимото количество течности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 8 години
Мисля че са объркали "н"-то със "г" в първата дума ;) хахахахахаха
3
0
 
10
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 8 години
ОХ, ПИСНА МИ ДА НИ СЪВЕТВАТ ВСИЧКИ И ОТ ВСЯКЪДЕ ДА ИЗБЯГВАМЕ ГОРЕЩИНИТЕ ОТ 10 ДО 17 Ч. И КАК ЩЕ СТАНЕ ТОВА? ДА УВЕДОМЯ РАБОТОДАТЕЛЯ СИ, ЧЕ НЯМА ДА ХОДЯ НА РАБОТА...ИЛИ ДА ПОИСКАМ ДА РАБОТЯ ПРЕЗ НОЩТА...ЗА ТЕЗИ, КОИТО СА В ОФИСА - ДОБРЕ Е НА КЛИМАТИКА, А ЗА ТЕЗИ КОИТО СЕ ТРУДЯТ НА ОТКРИТО??? ИЛИ ПРЕПОРЪКИТЕ СА САМО ЗА НЕРАБОТЕЩИТЕ...
2
1
 
4
 
! Отговори
хайде още едно преди 8 години
тъпо заглавие. Психиатрични случаи се намесват с жегата. Жегата не е причина за агресивността и самоубийствата. Всъщност действието и е както алкохола и всички дроги-засилва или забавя реакциите, но какво ще се прояви зависи от НС и ЦНС на отделния човек. А дори без жега хората имат достатъчно стимули да си проявят неврозата. Ако се разглежда жегата в областта на психиатрията е друго, но да се генерализира на база на едно единствено направление ...Колко е хонорарът за тази статия.Слаб 2
1
1
 
36
 
! Отговори
балама преди 8 години
Да бе, от жегите ще да е. Не е от мизерията, беззаконието, грабежите, престъпността, манипулациите и гаврите, медийната помия, отровите в храните, водата и въздуха...