Малцина деца бежанци тръгват на училище у нас

Изпитът по български език бил сериозна пречка
Обновена: 7 сеп 2015 09:47 | 7 сеп 2015 09:47, Красимир Ангелов
35
Малцина деца бежанци тръгват на училище у нас
Снимка: Булфото, архив

Малка част от децата бежанци в България имат възможност да започнат училище на 15 септември, обяви пред "Радио Фокус" Мариана Стоянова, директор на Бежанско-мигрантската служба на Българския червен кръст.

Според нея изпитът по български език е сериозна пречка, за да може децата да се обучават в училище. По думите на Стоянова Министерство на образованието показва разбиране към проблема, но има редица други административни препятствия.

"Мотивацията на родителите е едната страна на нещата, тяхното обяснение е, че в рамките на следващия месец или два се готвят да напуснат страната и не е нужно децата им да ходят на училище. Има и чисто административни пречки. По-малките деца на възраст между 6 и 9 години могат безпрепятствено да започнат първи клас, без да знаят езика“, каза още Стоянова.

Тя обаче посочи, че ако родителите на по-големите деца не носят документи за завършен клас в страната на произход, децата не могат да започнат училище без да минат поне един курс по български език и след това да държат изпит, за да могат да бъдат приравнени като ниво към определен клас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия подозрително много ми приличат на едни нашенци с по 10+ деца, които намират всякакви причини да не ги запишат в училище, а самите те да не работят.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БПФТи да си чувал, че има подготвителни групи по български език за чужденци? Ама те не искат и на тях да пращат децата си. Освен това има и училища където се преподава и на английски, ама хайде тях ги изключваме, че са частни и са скъпи.
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Де, да беше така. Ама има такива, които останаха... и вече са тук от повече от година и нито искат да работят, нито децата си пращат на училище, а само лежат, играят карти правят золуми. А и разбира се чакат на държавата да се погрижи за тях. С две думи точно като братовчедите от Факултето.
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 16ха ха ха, ***, марш бързо да миеш магазина на арабина който е се е смилил да те наеме....
11
3
 
2
 
! Отговори
До Елемаг преди 8 години
Ние не пускаме и така наречените хуманитарни. Това е лошото.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 14Ти може и така да си правил, ама аз и моите приятели не сме, защото за разлика от теб имахме образование и дипломи и никога не ни се е налагало да чистим.
9
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1: След като проруските сепаратисти с имат собствена телевизия "Алфа" защо и сирийските бежанци да нямат своя !?
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде, пак оправдания. А ние като идем в чужбина нашите деца как ходят на училище и се оправят с езика, а? Трудно им е, ама се оправят. Ама и тия нали са роднини на едни наши сънародници с тен, та 10001 причини ще намерят да не работят и да не пращат децата си на училище.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ние не ги искаме, но като започне вълната от недоволство в Европа и бежанците станат "горещ картоф", ще ни ги връщат, тогава и *** няма да имаме! Тези икономически мигранти са чисто биологично оръжие със страшна сила, а политиците ни са продажни охлюви.
6
3
 
3
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
До Спартак.КАзвам го така защото се водят хуманитарни превози.Но си знаем ,че ще има и оръжие в товара.То,кой не го прави това вече.:)
5
0
 
4
 
! Отговори
kapucino преди 8 години
Kak bg obuchava bejancite 15 000 i gi integrira v ikonomikata si? Snimki, video?
4
1
 
5
 
! Отговори
Спартак До Елемаг преди 8 години
Това е добра новина, ако е верно разбира се, щото откъде минават руските самолети за да стигнат до Гърция при условие че ние, а най-вероятно и румънците не ги пускаме?
3
3
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 8 години
Само да вметна,че Гърция отказа на САЩ да ги слуша и пропусна руски самолети да бомбардират ИД!!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аха почна да ви работкат "изпитът по български бил пречка" после следващата пречка ще е липсата на пари,оръжие,бомби,шериат,после българите ще са пречка,космическата енергия и така нататък.Що не си ходят по родните държави.Там пречки няма.Да вземат и Мариана Стоянова.Защо трябва да им помагаме да си формират нов сирийски катун в България?
1
4
 
18
 
! Отговори
SS преди 8 години
Ама как ще е пречка езика - ами да си учат на родния,ние сме толерантни,нека и новини на Сирийски да пуснат,после на Афганистански...