Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!

Това е намеса в делата на българската държава, изригна проф. Пламен Павлов
10 ное 2015 14:12, Красимир Ангелов
141
Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!
Снимка: БТА

Родни историци реагираха изключително остро на исканията на Вселенския патриарх Вартоломей, който преди ден поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Това стана по време на официална церемония, на която † Вартоломей бе удостоен с орден "Стара планина" първа степен.

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа, обяви преподавателят във ВТУ проф. Пламен Павлов в интервю пред Агенция "Фокус".

Още по темата

"Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство", категоричен бе проф. Павлов.

Според него от гледна точка на днешните териториални параметри иконите и светините са били в Северна Гърция, но от гледна точка на етнокултурното пространство "това е най-южната част на България в онези времена".

"Така че това е една груба намеса, не само в делата на Българската църква, но и на българската държава", заяви историкът, който определи исказването на Вартоломей I като "изключително нетактично".

"В момент, в който му се дава държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото, което е – не подхожда на такъв архиерей, от такъв ранг да прави такива откровено политически внушения", категоричен бе проф. Павлов.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров също изригна срещу исканията на Вселенския патриарх.

"Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година", посочи проф. Божидар Димитров пред bTV.

Той каза, че исканите светини са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани. Голяма част от тях се пазят точно в Националния исторически музей - близо 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети.

"Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него", изтъкна още директорът на НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължавайте да чествате Съединението, хубаво са ви съединили гадните англичани едно време на Берлинския конгрес. Тоя фанариотски пес нямаше да дръзне да изявява претенции, ако сан-стефанска България беше просъществувала - тогава т.нар. Северогръцки земи щяха да си бъдат в естествените граници на България, а не както днес - придадени на гърците заради имперските блудства на Дребнобритания, вкл. и спрямо освободителката ни Русия. А президентът ни е за съд, задето се изложи така с тая награда!
82
2
 
17
 
! Отговори
Винету преди 8 години
Абе тоя козел да не го изпратим от тук в дървен костюм и с краката напред. Много взе да знае и да ни поучава това попче след като ПРецедента му нахлузи ордена. Да върви да си чете молитвите да не го патим на М ната Му !!! Казах !
81
2
 
18
 
! Отговори
Прости му, Боже ! преди 8 години
Това не е поведение на любящ християнски пастор ! Самият Исус Христос ни завеща любов, смиреност, толерантност и саможертва, а не светско властолюбие и високомерие ! Що за наглост е някой земен идивид да претендира, че бил Вселенски патриарх ? Вселенски патриарх е самият Господ ! А на недостойното високомерно държание, като това на Вартоломей, благородните духом отговарят със снизходителна усмивка и с Християнска прошка !
80
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма ли кой да му оскубе брадата на тоя? И не може ли президентът да си вземе ордена обратно заради неприкрити враждебни изказвания и подстрекателство към конфронтация?И защо изобщо му дават тоя орден?
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Исус Христос е завещал вярата на апостолите и църквата като събор ! А папата в рим е един самозванец , почти обявил се за бог , който отхвърля всякакви събори и се е самопровъзгласил за единствен ? Аре без ...
78
3
 
5
 
! Отговори
до Деси-75 преди 8 години
Скъпа, договорите са подписани от държавите България и Гърция. Претенцията е от Гръцката църква, която не е СТРАНА ПО ДОГОВОРА, и не е представяна от Гърция. Същото се отнася и за БПЦ.
77
3
 
35
 
! Отговори
Мариана преди 8 години
Гледах интервю на Въртоломей в Ню Йорк с Чарли Роуз .Говореше за държавите , които са православни и спомена Румъния, Сърбия , Русия ..,Не спомена България ? Стана ми неприятно , защо прескочи България !Забрави ли за държавата която първа си извоюва независима Патриаршия . Мрънкаше за някакви земи на църквата му в Истанбул !Сега иска икони ! Колко икони българи са спасили от пожари и унищожение през вековете ! Всеки идва в България. , като че си е забравил нещо , та да си го вземе !
76
23
 
6
 
! Отговори
читател преди 8 години
Общоизвестно е, че българската армия е "пипнала" някои неща. И в Сърбия също. Да се разправят басни, че населението само ги носело е смешно, приказки за деца. Тези икони и утвар не принадлежат на гръцката държава, а на гръцката църква, а вселенският патриарх е глава и на гръцката църква.Защо Б.Димитров не събере иконите и всичко останало и от българските църкви? Колкото има право НИМ да ограбва нашите църкви (не че не го е правил!!) толкова има право и за гръцките.
75
3
 
26
 
! Отговори
Мариана преди 8 години
Вартоломей трябва да го е много яд на Българската Черква,която първа се е отделила , като САМОТОЯТЕЛНА !Изхвърлила е гръцки ези и проповедите се водели на български ! За първи път България прави пробив на правилото че в черквите се проповядв само на един от 3 -езика !Симеон организира през 9 век , превод на всички гръцки черковни книги на български !
74
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мазен грък
73
0
 
11
 
! Отговори
Ганг Банг преди 8 години
До ЦК на ГЕРБО кей !!! ПЛЕВНЕЛИЕВ знае ли ???!!!
72
2
 
12
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Грък ! Даже не грък а гръцки руснак ! Гърция е хубава страна ,ама Гърците са кофти работа !
71
1
 
15
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 8 години
Не разбрах защо на тоя му дадоха ,,Стара планина ,, ???!!! *** знае ли ???!!!
70
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
Стига с тва "изригна" бе. Да не би за вулкан да пишете?
69
1
 
5
 
! Отговори
Св Андрей Първозвани преди 8 години
Исус е говорил на всякакви езици ,пред Бог няма невъзможни неща.За него всичко е лесно .
68
3
 
8
 
! Отговори
Сами преди 8 години
Да се молели хората пред иконите ,затова ги иска ,ами ние пред кого да се молим.Айде по живо по здраво и в Гърция.
67
0
 
32
 
! Отговори
Роси преди 8 години
Какъв вселенски патриарх може да е човек който не признава съхранението на християнски вещи от друга хрестиянска държава и то от българи християни които са живели в Гърция.Каква е разликата на християните в Гърция и България, никаква.Това е притежание на българите християни на територията на Гърция,когато са живели в тези области българи,при свиването на границите след войните икони и др.вещи се прибират в България.Да ни върне наградата Вартоломей,не я заслужава защото е интригинт и нечист
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ех ,глупциНай-голямата еврейска лъжа е , че Исус бил евреин , което разбира се не е вярно . Исус е говорил на арамейски
65
6
 
1
 
! Отговори
ех ,глупци преди 8 години
Брей ,страшни разкрития,Исус бил евреин ,а св Петър също . Тц ,ТЦ Че и се чудят що на обратно му бил кръста .Ами нали той така е разпънат . Страшна работа са езичниците в Бг А Путин какъв е бе,Кудрин .Фамилиите дето командваха и вашия болшевизъм .
64
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До св.ПетърИсус не е рекъл нийде да има еврейски звезди и пентаграми , а в рим ватикана е пълно с такива , както и обърнати кръстове . Вече има ю туб и вие еврейчета си вкарахте огромен автогол с това , разкрити сте !

Спонсорирани публикации