Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!

Това е намеса в делата на българската държава, изригна проф. Пламен Павлов
10 ное 2015 14:12, Красимир Ангелов
141
Родни историци: Казаното от †Вартоломей е груба лъжа!
Снимка: БТА

Родни историци реагираха изключително остро на исканията на Вселенския патриарх Вартоломей, който преди ден поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Това стана по време на официална церемония, на която † Вартоломей бе удостоен с орден "Стара планина" първа степен.

Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа, обяви преподавателят във ВТУ проф. Пламен Павлов в интервю пред Агенция "Фокус".

Още по темата

"Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство", категоричен бе проф. Павлов.

Според него от гледна точка на днешните териториални параметри иконите и светините са били в Северна Гърция, но от гледна точка на етнокултурното пространство "това е най-южната част на България в онези времена".

"Така че това е една груба намеса, не само в делата на Българската църква, но и на българската държава", заяви историкът, който определи исказването на Вартоломей I като "изключително нетактично".

"В момент, в който му се дава държавен орден, той да прави подобни провокационни и в някакъв смисъл враждебни изявления. Най-малкото, което е – не подхожда на такъв архиерей, от такъв ранг да прави такива откровено политически внушения", категоричен бе проф. Павлов.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров също изригна срещу исканията на Вселенския патриарх.

"Той няма право да иска тези неща по една проста причина: евентуално претенции би могла да има Република Гърция, но тя няма, тъй като с 2 договора всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции са уредени окончателно през 1964 година", посочи проф. Божидар Димитров пред bTV.

Той каза, че исканите светини са българска държавна собственост и някои от тях продължават да бъдат реставрирани и консервирани. Голяма част от тях се пазят точно в Националния исторически музей - близо 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети.

"Аз много се учудих на това искане, тъй като тези неща Вселенският патриарх не би могъл да не ги знае. Освен това той е вселенски патриарх на всички християни по света, а в случая работи за една държава, която не е искала това от него", изтъкна още директорът на НИМ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
1
 
! Отговори
св.Павел преди 8 години
Когато правих организацията на Църквата я знаехме католическа .Тъй и викахме Католикос .От гръцки .После гърците взеха да се впрягат ,че даже иконите взели да рушат ,някакъв болшевизъм през 8 век ги обзел ,а папата даже ги обвини в мохамеданска ерес - паганство .
62
2
 
2
 
! Отговори
св.Петър преди 8 години
Исус ми рече;*** в Рим и там основи моята Църква . Така и направих .После чувам ,разделение имало ,някакви гърци казали ,че Константинопол щото е столица трябвало да е повече от Рим .
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Хан КрумНедей лъжи еврейче , католицизма е добре прикрит ПАГАНИЗЪМ и няма нищо , ама нищо общо с християнството !
60
10
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 8 години
Прав е Аспаруха ,да бяхме послушали папата ,ама не.Хитрите гърци ни втълпиха ,че Църквата била в Константинопол .А то истинската на Христос,Св Петър и Павел е в Рим .
59
10
 
3
 
! Отговори
Иван Рилски преди 8 години
Малко много ми идва един атеист като доносника на ДС шеф на НИМ ,с икони да се занимава. Това е работа на Църквата,а тя е отделена от държавата ,поне по тая конституция.Те ,*** даже не си я спазват. То пък нещо ново викате.
58
1
 
19
 
! Отговори
Деси преди 8 години
До АнонименДраги, Анонимен, човекът може да изрази мнение, когато е без килимявка и в неофициална среда. В качеството му на Вселенски патриарх ,първо изразява явно предпочитание към една държава. Второ не е запознат, че въпроса е уреден м/у Б-ия и Г-ия, както някой вече спомена; и грубо не намесва във вътрешна политика, както и демонстрира непознаване на история.. дори и аз се сещам, че някога тези земи са били български.
57
13
 
2
 
! Отговори
Хан Кубрат преди 8 години
Българино ,45 г не ти ли стигат лъжите на ония ,че и на техните ДС *** го поемате.Скоро ще изчезнете като нация преди Франция,Германия и Холандия .
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви икони бе джанъм, па нема ли да празнуваме днес свободата и демокрацията която ни донесога братята американци!
55
13
 
6
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 8 години
Колко много сгреши Борис кръстителя като ни направи Византийски диоцез. Трябваше да послуша папата и да остане в лоното на истинската Църква.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До скандал до следващияедин гол национализъм може да не стига засега, но поне е едно много солидно и хубаво начало...ако си пътувал из западна Европа ще видиш, че много страни са го изгубили това нещо и скоро ще си платят за това с ислямизацията си...силно се нядявам да греша, но фактите говорят друго
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е той *** в случая няма вина , той е един чиновник който спазва протокола и кичи чужденци с ордени . Пък и изказването май е СЛЕД като ордена вече виси на врата му , кво да напрай плевнята , той отде да знае кво ше каже дядката след награждаването ...? Хах ...
52
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България не е държава. Това е васална територия на САЩ управлявана от американското посолство. Тази територия няма нито собствена армия, нито икономика и е тотално зависима от външни фактори. Всеки може да иска каквото му хрумне, да предявява всякакви претенции стига да не нарушава интересите на САЩ, а на САЩ не им дреме за някакви си православни икони и светини.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Taka e laja ne leja Bravo na garzite ne kato balgarite tarpat i glasuvat a dr obirat Ordenite sveti Seenot i Patriarha saschto ne mu kasaha nischto na graka
50
0
 
26
 
! Отговори
народа го е казал : преди 8 години
Айде сега , без византийски номера !
49
12
 
4
 
! Отговори
скандал до следващия преди 8 години
Един гол национализъм на фона на разсипана от липса на декомунизация страна - не стига .Скандалът е измислен преди седмици и пак от същите лица ,които извличат девиденти -Роската и Божидар. Клоунадата в Бг няма край .
48
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човека просто е изразил мнение бе, и немога да разбера какво толкова плюете, и до голяма степен е прав иконите трябва да стоят в църквите, а не в музеите, и стряшно се дразня когато разни бивши комунисти и ДС агенти се изказват по църковни въпроси
47
0
 
6
 
! Отговори
продай си душицата.. преди 8 години
...жив да не бях.., този национален предател с орден "Стара планина", продал си душицата,както пеят "Ъпсурт" този човек цял живот е живял на гърба на дарители и данъкоплатци ,облечени в расо тарикати...не знам дано има ад и те да горят в него!!
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв е тоя Бартоломей,какъв е тоя ***?!?Че чак и акъл дава...А оня още по глупав и орден му дава че е много готин...
45
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
поредната простотия на лицето плевналиев,чак тъкъв никога не сме имали.
44
6
 
8
 
! Отговори
Ама вижте сега преди 8 години
Не е виновен Вартоломей. Той явно с тази цел си е дошъл човекът. Да си каже какви претенции има, да посети гроба на Максим и толкова. А това, че ние сме блюдолизци и на който не е дошъл, на него не сме дали орден и не сме го направили доктор хонорис кауза на някой университет, вече си е наш проблем. Същото правим и с гражданството - подава молба Кире, Пеле или Ахмед. Декларира, че прапрапралеля му имала българско самосъзнание и хоп - български паспорт. И после що не падат визите за Америка...