Патриархатът у нас още на мода, младите му се опъват

Българите обаче са "за" Закон за равноправието на половете
20 дек 2015 19:03,
65
Патриархатът у нас още на мода, младите му се опъват
Снимка: flickr

73 на сто от българите одобряват идеята за закон, който да гарантира равноправието на половете, показват данните от изследване на "Галъп интернешънъл".

Анкетата е осъществена сред 1002 души и е представително за пълнолетното население на страната.

Около една десета от попитаните виждат дискриминация на работното си място. На въпроса за кого е по-лесно да получи по-висока заплата за една и съща работа, 50 на сто казват "еднакво е за двата пола", 39 на сто - "за мъжа", а само 8 на сто - за жената.

Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. Дамите отговарят с по-голяма тревога - 48 на сто от тях смятат, че на мъжете им е по-лесно да вземат повече пари, а при мъже този дял е само 30 на сто.

Общо 72 на сто отговарят положително за въвеждане на квоти за представителство на двата пола в големи компании или институции, но при жените този дял е 76 на сто, а при мъжете - 67 на сто.

По две трети от двата пола казват, че когато мислят за корумпирани хора, първо се сещат за мъж.

И мъжете, и жените почти единодушно се съгласяват с твърдението, че майките с деца у нас по-трудно си намират работа.

Патриархалната традиция продължава да е в сила, но не се наблюдават крайности. Все още 19 на сто от българите са съгласни с твърдението, че "жената трябва да се подчинява на мъжа", но 78 на сто не са, като това е преобладаващото мнение на по-младите.

Близо половината пък са на мнение, че "мъжът трябва да печели пари, а жената да се грижи за дома и семейството". "Мъжът трябва да плаща сметките", смятат 46 на сто, 52 на сто казват "не", останалите се колебаят. Любопитното е, че това твърдение среща повече подкрепа сред мъжете.

Разделени поравно са българите и по твърдението, че жените у нас разчитат повече на външността си, отколкото на професионализма си - 50 на сто са съгласни, 48 на сто не са, останалите се колебаят. Подкрепата е доста по-малка сред жените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 8 години
До Анонимен 31! Мария склодовска (Кюри) нищо не е открила. Била е помошница на Пиер, който е откривателя на всичко, което тя си е преписала (изплагиатствала), след като е платила да го убият (прегазят с колесница). Полоният е химичен елемент, 300 пъти по-радиоактивен от урана. Пиер го е кръстил полоний, в чест на родината на жена му Полша. Мария с имама влиза и в сорбоната като преподавател и умира от простотия, носейки медалион с радиоактивен материал. Вижда се колко е била умна, колкото жена!
52
0
 
4
 
! Отговори
антифеминист преди 8 години
До v! Жените са получили право на глас, защото мъжете са им го разрешили. Тази фатална грешка ще доведе до изчезването на хр. свят. феминизмът като идеология е тумор, който може за се изреже и светът да се излекува. Ислямът практикува убийството на нагли жени с камъни, което е доста ефикасно, и е абсолютна имунизация срещу феминизъм. При нас може мъжете да се организираме и масово да започнем да пребиваме наред феминистките и да ги сложим на мястото им. Няма как всички да ни осъдят законно.
51
3
 
0
 
! Отговори
v преди 8 години
Ти говориш за неща, които се случват сега, а аз то говоря за миналото, когато жените са получили права и то заради тях самите, защото се разбунтували срещу мъжките неправди и престъпления. Мъжете независимо дали християни или не не им е пукало особено дали жените живеят по-лошо от животни ли не.Омразата към жената е омраза към феминизма и това, че я измъква от вашия гнет, егоизъм и престъпления. А във вашата омраза вие сте водени от дявола.
50
1
 
7
 
! Отговори
Брейкспиър преди 8 години
Бунтовете и разделението са от слугите на дявола на принципа "разделяй и владей". Не си мисли че това се прави за доброто на жените, не. Следващия етап след атаката срещу мъжете е отнемането на децата в полза на държавата така че жената да не е майка. Когато фигурата на мъжа и бащата закрилник е отстранена, жената нищо няма да може да направи. Извиних ти се ако съм те обидил, но не съм се извинявал за позицията си. Феминизма е дяволска доктрина измислена за съсипване на християнските ценности.
49
6
 
1
 
! Отговори
v преди 8 години
До БрейкспиърАми, като говориш за смирение,да се смиряват мъжете първо,както Христос първи се е смирил и жертвал. А бунтът пак ще се повторя,то е заради злоупотребата с власт на много от мъжете, ако нямаше такава,нямаше да има бунт и всички щяха да бъдат доволни.Ето, че пак не жените са ви виновни за всичко,а вие сте първопричината. Любовта не дири своето. Все пак благодаря, че се извини.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Брейкспиър"Жената трябва да се покорява не на мъжете като цяло а на своя мъж и ако иска той да е добър да си избере добър християнин."Не приятелю, жената ако трябва да се покорява, то трябва да се прави все едно се покорява висок планински връх), някои върхове ще ти покажат, че си безпомощен, подбирай си височините
47
1
 
7
 
! Отговори
Брейкспиър преди 8 години
До vНе жените са зло а сатанинските доктрини които идват от слугите на дявола. Жената трябва да се покорява не на мъжете като цяло а на своя мъж и ако иска той да е добър да си избере добър християнин. Затова е казано не се свързвайте заедно с неверници. Не можем да си избираме само това което ни харесва от Писанията а другото да пренебрегваме и да взаимстваме от света. Затова е нужно смирение а доктрината на феминизма е пълна с духа на бунтовничеството. Все пак извинявам се ако съм те обидил.
46
5
 
2
 
! Отговори
v преди 8 години
До БрейкспиърКак пък все жените са ви виновни за всичко? Когато видите една жена да прави нещо зло или да иска право за нещо зло вие веднага слагате под общ знаменател всички жени и всички права като зло. Защо го правите, нима искате да правите с нас каквото си искате и не ви пука как живеем?Не забравяй, че първо Христос се жертва за църквата, а мъжете въобще не са така. И да изкарваш жените зло водещи, след като те са възпитали 90% от всички светии и мъченици. Приличаш на мракобесник.
45
5
 
2
 
! Отговори
v преди 8 години
До БрейкспиърНе ми упреквай какво съм забравила, ако мъжете бяха добри като Христос, нямаше да има нужда някой на сила да го караш да ги слуша.Нямаше да има искане на права за образование, за по-добър живот.Тай като мъжете по нищо не приличат на Христос, то те не бива да бъдат слушани, защото искат и творят зло.Никой не иска да си правят с него каквото си искат, а той да е безащитен. Разбра ли сега? И престани все да даваш за пример *** и нейната ябълка, никоя от нас не е виновна за това?
44
4
 
4
 
! Отговори
Брейкспиър преди 8 години
До ГаладриелСтрашни са защото изобличават същността на на политиките водени от сатанинските тайни общества. Страшни са за тях защото свалят маската на лицемерието и пронизват злото в сърцето със силата на истината. Християните имат мисия от самия Господ Иисус Христос да изобличават злото, тайните шепнати в секретни общества да бъдат оповестявани на открито, нещата скрити да бъдат разгласяни на площадите. Така се обезоръжава злото което иначе действа задкулисно, спотаено в мрака и тайната.
43
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На крива ракета, космосът и пречи! С две думи на мързелите и некадърните все жените са им оправданието, че не са постигнали нищо. Момчета, вместо да хабите време и сили да плюете по майките, жените и сестрите се, хванете се да работите и докажете, че сте по-добри от тях.
42
8
 
3
 
! Отговори
Галадриел преди 8 години
Повечето 'патриархални' коментари са направо страшни. Мъжете са си най-голените врагове, не са им виновни феминистките и еманципираните жени. Най-добре е за цялото общество ако и мъжете, и жените имат възможността да се развиват интелектуално и професионално. В край на сметка северното полукълбо(най-общо казано) тръгва напред икономически, защото жените стват по-голяма част от работната сила след Втората Световна Война.
41
1
 
11
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Много повърхностни и *** разсъждения. "Мъжът трябва да носи пари, да плаща ..." или "Мъжът и жената са равнопоставени.." Много много повърхностно, затова Европа е залята с гейове и муслитата ще ни превземат. Патриархата е система, която е запазила България и Европа през вековете, защото е имало някакъв ред, не става въпрос кой на кого е подчинен. Става въпрос за ред, за запазвани на християнските традиции и на нас самите. Не бъдете толкова повърхностни и толерантни, защото Европа си отива.
40
1
 
5
 
! Отговори
Кулинан преди 8 години
наследствените си имоти, за да си купят кола или ботушки, са лесна цел за бежанците. А бежанците драги мои не са забравили най-важното - че семейството е най-важно, така ги учи Исляма.
39
3
 
7
 
! Отговори
Кулинан преди 8 години
В основата на съвременната европейска цивилизация с всичките й блага стои белият мъж на средна възраст, християнин, който стотици години е водил битки, правил е открития и е създавал философски учения, за да може към 2015 г. всички да му се качат на главата и да го плюят, че за нищо не става/справка учебниците по история/. За съжаление белият мъж е на изчезване, а т. нар. феминистки и мъжемразки, които забравят децата си, изоставят мъжете си, оставят родителите си да *** като кучета, продават
38
7
 
1
 
! Отговори
женка преди 8 години
***""ил
37
2
 
5
 
! Отговори
Брейкспиър преди 8 години
До 31Препоръчваш Блаватска?!? Не мога да повярвам! Блаватска е оръдие и слуга на дявола, тя сама си признава това в книгите си. Цялата така наречена теософия е едно дяволско учение буквално, повтарям буквално да не би някой да помисли че перефразирам е диктувано от демони с които са били във връзка теософите лидери които са им се представяли за извисени майстори/ascendet masters. Цялата теософия е насочена към очакване идването на антихриста!
36
2
 
13
 
! Отговори
Брейкспиър преди 8 години
Затова съвременния сатанизиран западен свят има политики като - феминизма, родителските права се присъждат на жената а не на мъжа както е било преди защото ролята на мъжа като защитник на детето е анулирана в легалните документи, квоти за жени - насилствено и принудително налагане на хора в ръководни позиции базирано единствено на пола им, подигравки и презрение към мъжете особено към белите и женени мъже, възхвала на сексуалния разврат и честото сменяне на партньори, подкрепа за содомити и т.н.
35
5
 
9
 
! Отговори
Брейкспиър преди 8 години
Дяволските слуги правят всичко възможно да издигнат обществения образ на жената над мъжа като се противят на Божия ред. В светите писания ясно е определено че мъжа е главата а жената негов помощник, мъжа обича жената а тя трябва да се подчинява. Дяволските слуги винаги врагове на Бога правят обратното - жената се слага над мъжа защото тя първа е опитала от забранения плод на дървото на живота и първа е изпаднала в грях и е по-удобно и манипулируемо средство за дяволските козни.
34
1
 
7
 
! Отговори
Брейкспиър преди 8 години
До vТи добре цитираш Писанията, но си пропуснал да споменеш че жената е длъжна да се подчинява на мъжа си все едно е Христос. По голямо акцент за това здраве му кажи. Съвременното западно общество е развратено от дяволски доктрини прокарвани в обществения живот от слуги на дявола обединени в тайни окултистки общества едно от което е масонството. Феминизма и еманципацията на жената превърната в мъж е една от тези доктрини.