БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!

"Българското население в империята никога не е имало робски статут"
Обновена: 31 яну 2016 07:40 | 31 яну 2016 07:30,
592
БАН и СУ: Не е било робство, нито съжителство. А владичество!
Снимка: архив Булфото

"Робство" и "съжителство" не са правилните термини за 5-те века османско иго. Единственият правилен е "владичество". Това отсякоха учени от БАН, които изпратиха отворено писмо до МОН и парламентарната образователна комисия.

Поводът е избухналата дискусия за точния термин на османското присъствие у нас и последвалото напрежение, свалило от поста просветния министър Тодор Танев.

Още по темата
Учените разясняват в 6 точки аргументите си. Писмото започва с тезата, че "Днес легитимно право на историята да бъде наука се изземва с удивителна лекота. От нея се изисква по-скоро да бъде слугиня на политиката, а не и равноправна научна дисциплина и учебен предмет, който култивира способности за аналитично мислене", пише ”Стандарт”.

Учените са категорични, че от десетилетия се е наложил международно утвърден термина "османско владичество". С него най-добре могат да бъдат обяснени както съдбата на българите през първите векове след османското завоевание, така и последвалите промени в положението им и опитите им за политическо самоопределение в периода на реформите в османската държава и по време на Българското възраждане, пишат учените от БАН.

По думите им терминът "съжителство", така както е използван от изследователите, а вероятно и от авторите на учебната програма за шести клас, засяга само един аспект от социалната и културна история на различните етнически групи, населявали нашите земи през различните исторически епохи.

"Съжителството" е емпиричен факт, а не оценъчно понятие. То обаче представлява само един елемент от пъстрата мозайка на живота по време на османското владичество. Следователно, терминът "съжителство" не може да замени термина "владичество" и на никой сериозен изследовател досега не е хрумвало да го налага като алтернатива", категорични са учените.

Те обясняват, че терминът робство в Османската империя се отнася за т.нар. домашни роби, набирани от военнопленничество, търговия и др. "Като се изключи вълната от заробвания по време на османското завоевание, българското население в империята никога не е имало робски статут. Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция бил лишен", пишат учените.

Те обясняват, че еничарите са имали статуса на лични роби на султана, но терминът не може да се отнася към огромното население на империята

Експертите от БАН казват, че изразът "турско робство" е създаден от идеолозите на българското национално движение през ХIХ век и е бил част от инструментариума за мобилизиране на българите в борбата им за политическо самоопределение и еманципация от османска власт. Той е използван и чак до края на 70-те години на 20 век.

"Български историк не е използвал през последните 25 г. "османско присъствие", пишат още учените.

Използването на историята по манипулативен начин, на което за жалост ставаме свидетели не за първи път, възмущава. И то не само защото така се неглижират достиженията на академичното знание, но и защото историята се превръща в инструмент за прокарване на изкуствени разделения в българското общество", пишат проф. дин. Надя Данова, проф. дфн Николай Аретов, доц. д-р Олга Тодорова, доц. д-р Стефка Първева, доц. д-р Росица Градева, доц. д-р Пламен Божинов от БАН, доц. д-р Светлана Иванова от СУ и историкът на свободна практика Кета Мирчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


592
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Робство е било и потомците на робите, да не се отричат от родовите си ценности! Единстено с робството може да се обясни робския манталитет на българина!
245
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе защо трябва да се измислят специални думи? Просто си отговорете на един два въпроса и то думата става ясна. Какво правят османлиите 13 век с България? Побеждават я, завладяват я и след това я (какво) ОКУПИРАТ. Т.е. през цялото време това е Османска Окупация. Отделен е въпроса, че по време на тази окупация българското население е трерирано като 2ро разрядно и има една купчина зверства. Т.е. не е робство, но всички зверства не бива да се забравят и крит зад 1 дума. Отговорност трябва да има.
244
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде престанете да повтаряте тази тъпотия с ВЛАДИЧЕСТВОТО !!! Владичество има при Владиците !!! При владетелите има ВЛАДЕНИЕ или ВЛАДЕНИЯ !!!
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Николинка Аретова и тя простенала нещо по въпроса.
242
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПреди 89та пенсиите бяха достатъчни за нормален живот. Пенсионерите имаха всичко необходимо за достойни старини ...-- - - Само за сведение - Баба ми и дядо ми през 60-те години взимаха - 15 лв.баба ми и 20 лв. дядо ми ! През 70-те години им ги увеличиха на 20 лв. за баба ми и 25 лв. на дядо ми ! Тези пари не стигаха дори за храна, да не говорим за друго !!! А аз и през 60-те и през 70-те винаги съм взимал хляба на село /ваканцийте/ с купони !!! А вие си говорете каквото искате ...
241
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 338Сещам се за още две определения за положението на българите по онова време - сегрегация и апартейд.
240
3
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
Това, което са дали като тълкуване "учени от БАН" на този период от нашата история е просто заобикаляне на това, което е важно за нас, като народ. Да, за османците е било владичество, те са владеели нашите земи, но какво е било за българското население? Отговор на този въпрос са дали тези, които са го изпитали на гърба си, и то основната маса от населението, а не селските чорбаджии, които са си пиели кафето с каймакамина. А тия "учени от БАН", като дават мнение, нека излязат с имената си.
239
0
 
1
 
! Отговори
Васо преди 8 години
До Анонимен 332. Говорят ти за държава почти като днешната. Пред разпад и готова да изчезне. Висяща на косъм, и зависеща от благоволението на външни сили.
238
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това въобще трябва да се изхвърли от учебниците и въпросът се решава. Братята руси вече го направиха. Монголо-татарско робство, не е имало!
237
0
 
1
 
! Отговори
Oboriste преди 8 години
Kak e gazovoto parno - topli li v mladost, nadejda, suhata reka, hipodruma, darvenica, hladilnika, zooparka, krasno selo, boiana, bankia, shipka, kvartal bulgarka...?!:-)
236
1
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Абсолютно вярно.Това е истината.И по-вече никакакви коментари.Въпроса е приключен завинаги.
235
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСпоред мен българския народ за времето през което е бил в рамките на Османската империя е подлаган системно на ГЕНОЦИД !- - - - -Я виж тиииии ? Че ти тогава от къде пишеш ? От ония свят ли ? Щом предците ти са били избити в "системния" геноцид ??? *** !!!
234
0
 
7
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Българите били данъкоплатци и се ползвали от право на собственост, наследяване, придвижване и пр. - все права, от които робът по презумпция бил лишен", пишат учените." Бравос на учените. Признаха социализЪма за робовладелски строй. Ама не им е поръчано-наредено още официално да го декларират. Аз пък искам да ги попитам изкланите по българските въстания как да ги наречем научному. Избити роби, наказани терористи, или жертви на битов скандал между владичествователствуващи и постоянно живущи.
233
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 60рне знаех, че американското посолство и НПОтата са слуги на руснаците се управляват от руснаците :)
232
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ОТ БАН СА УЧЕНИ КОЛКОТО АЗ СЪМ КОСМОНАВТ
231
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тракияАма то и през гръцкото робство близо 200 години България не е съществувала, я дай малко газ и патос с главни букви и за византийскто робство, клаха ли ни гърците тогава?
230
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе хайде стига с тази "Българска държава"преди Османско !? Я само погледнете в историята си колко "български" държави е имало в навечерието на завладяването ни от Османците ? Някой може ли да ми каже коя от тях е била "истинската" България ???? За каква държава ми говорите изобщо ???
229
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен българския народ за времето през което е бил в рамките на Османската империя е подлаган системно на ГЕНОЦИД ! Да формално юридически българите не са имали статут на роби, но са били подтискани малтретирани, грабени, изнасилвани и избивани, а за това има една дума ГЕНОЦИД ! Защо ние българите не говорим за това и не искаме обезщетение от наследника на Османската империя - Турция ?!?!
228
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БАН и СУ - продажници
227
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти наречи още един път Левски, Ботев и Бенковски роби за 20 рубли...изчаде!