Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи

Първенци сме в Европа по 15-годишни ученици, които не могат да четат
260
Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти млад човек у нас нито учи, нито работи, сочат данни на Българската стопанска камара.

По този показател България се нарежда трета в Европейския съюз, като с по-лоши резултати са единствено Гърция и Италия.

Ръст на отпадащите от образователната система и особено на напускащите заради отпътуване в чужбина, намаляващ брой на приетите у нас студенти за разлика от растящия дял на младежите, които избират престижни чужди университети, и незаинтересованост към продължаване на обучението в началната и основна степен.

Това са част от констатациите в анализа на работодателската организация, предаде БНР.

В същото време от там изразяват безпокойство за класификацията на младежите, която е в пряка връзка със заетостта.

С 16% е намалял броят на завършилите образование в последните 10 години.

С 25 на сто е намалял броят на училищата за същия период.

България води негативната класация в Европа по брой на 15-годишните ученици, които не могат да четат.

Същевременно разходите за образование са нараснали двойно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойнооооооо!!Ку-Не-Ва ша опра'и ра''отата!!))))
39
13
 
6
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
В момента всеки, който е кадър, може да си намери добре платена работа. Пълно е със западни фирми, които са готови да предложат наистина високи заплати, стига да си разбираш от професията.Така че ако си напорист, борбен и не те мързи, дори и тук можеш да си живееш много добре.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младите искат работа : минимум 1000 лв.чисто.От 08 до 17 часа в топъл офис.Без нощен труд,без събота и неделя.Без физически натоварвания.Без да се изисква език или някакви умения."За по -малко няма да работя"
37
5
 
12
 
! Отговори
До някой си там преди 8 години
В градът в който съм в момента има една семейна "бизнесменка" - кара скъп джип, префърцулена, наконтена, със самочувствие на бизнес дама. По цял ден обикаля улиците, а дава 400 лева на персонала си, който оправя счетоводство, чисти стаи, и какво ли още не....Те грам понятие си нямат от бизнес."Така като гледам е супер лесно да си бизнесмен и да правиш милиони. Ти защо не се пробваш да станеш бизнесмен и да правиш милиони на месец? Тамън ще ме назначиш на 1500лв заплата.
36
1
 
1
 
! Отговори
ееее преди 8 години
Ще се усетите когато спрат да се клатят.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформите на "успешният просветен министър" от периода 2005 - 2009 г. Д. Вълчев дава своите забележителни резултати!Зрелостниците могат да изкарат матурите само ако препишат или някой милозлив даскал им подскаже. Повсеместно университетите в курс обучават студентите си на елементарна грамотност и български език, нищо , че в дипломите им блестят 5-ци и 6-ци от матурите!А сега стрина Куна ще ритне камбаната на просветата! Амин!
34
3
 
14
 
! Отговори
фак е преди 8 години
Факт, 95% от младежите ни са доста посредствени, да не кажа и по-лоша дума. Напоследък на какви неграмотници са нагледах, бедна ви е фантазията.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ,ама всеки е със смартфон и бмв на 20г. Дефорсе.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Шопда-и плащай ток, вода, транспорт...и карай на три сандвича-това и в Зимбабве го няма!
31
0
 
11
 
! Отговори
as преди 8 години
У бг остават да работят хората с подходящата цитат от статията "класификацията на младежите",има се предвид вероятно квалификация за заплати, които биха се получавали от африкански племена.
30
20
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Анонимен- 2 кафета по 2лв. = 4 лв. - бедна закуска , обяд и вечеря - 3 сандвича по 5 лв. = 15 лв. , което си е гладуване . - вода 1 лв.-------------- кафетата са по 50 стотинки на автомата, сандвичите са по 3 лв максимум, водата от чешмата е без пари. Общо на ден 10 лв, на месец 300 - можеш да спестяваш по половин заплата.
29
1
 
9
 
! Отговори
щирлиц преди 8 години
това че родителите им ги гледат още и не плащат други сметки освен интернет,не значи че са мързеливи, а просто си живеят добре.познавам доста хора към 30 годишно възраст които години наред са така.тук таме се хващат нещо сезонно по морето/зимен курорт или работят кратко в някоя фирма.
28
4
 
27
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
Ей-мързеливо поколение...Търся да наема млади хора, заплата-350 лева чисто, и да ми работят по 7 дни в седмицата и по 12 часа на денонощие...ама ги мързи
27
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи да работи? Частниците не работят, а други работят за тях. Всеки иска да е чорбаджия вече, защото работниците са роби.
26
1
 
39
 
! Отговори
666 преди 8 години
В България се работи за да се оцелее а не за да се живее.
25
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В градът в който съм в момента има една семейна "бизнесменка" - кара скъп джип, префърцулена, наконтена, със самочувствие на бизнес дама. По цял ден обикаля улиците, а дава 400 лева на персонала си, който оправя счетоводство, чисти стаи, и какво ли още не.Кажете ми как да работя за такива видни бизнесмени? Те грам понятие си нямат от бизнес. Това са евтини тарикати-робовладелци. Пожелавам им бързи фалити и да няма кой да им работи!
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
200 милиона души в ЕС не могат да си плащат за лечение или образование и нямат собствено жилище. Заради 2-3% богаташи, за другите просто няма високоплатени работни места и даже и да учат, няма пари после и са без бъдеще.
23
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 500лв няма да искат да работят естествено. В нормалните държави минимално е 1500 евро. Парите са основен стимул за работа, като ги няма, няма и стимул ;)
22
1
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Какво значи: "България води негативната класация в Европа по брой на 15-годишните ученици, които не могат да четат."На 15г. това прави клас, ко ги е допуснал до клас да не могат да четат ?
21
2
 
27
 
! Отговори
Ванката преди 8 години
Само в парламента не ги лови демографската криза. Закриват се и изчезват училища, болници, села и градове, но те оцеляват... - 240-те са вечни и непоклатими! С 1/3 намаляхме, а броят им е един и същ.