Четвъртокласниците на матура по "Човекът и природата"

Оценките от изпита не се включват в годишния успех
13 май 2016 07:41, Елка Василева
6
Четвъртокласниците на матура по "Човекът и природата"
Снимка: архив, Булфото

Четвъртокласниците се явяват днес на национално външно оценяване по предмета "Човекът и природата", съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

На 10 и на 12 май се състояха външните оценявания в четвърти клас по математика и по български език и литература, на които се явиха съответно - 58 512 ученици и 58 296 ученици. На 16 май е последното национално външно оценяване в четвърти клас, което е по "Човекът и обществото".

Изпитването за всеки от учебните предмети е писмено, организира се едновременно за учениците от всички паралелки от четвърти клас в училището, в което се обучават децата. Започва в 10.00 часа на определения ден, продължава един учебен час /40 минути/, а за учениците със специални образователни потребности - два учебни часа.

Тестовете по математика, по "Човекът и обществото" и по "Човекът и природата" съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и три задачи от отворен тип. Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки.

След приключване на изпитването по съответния учебен предмет училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от Министерството на образованието и науката, и вписва броя точки върху писмената работа на ученика.

По график, определен от директора на училището, училищната комисия дава информация на учениците и на родителите им за получените оценки на писмените работи. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика, посочват от МОН.

 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и без многообразието на матурите . Но без многообразието на науките не може. Липсват , например , Човекът и човекът , Човекът и Семейството , Човекът и Фирмата . На- уките винаги са равноотдалечени от Субекта и Обекта .
5
0
 
0
 
! Отговори
хаха преди 5 години
Въпрос от тест по Човекът и природата за 4-ти клас:Кое твърдение е вярно? Земята се върти около Луната. Земята се върти около Слънцето. Слънцето се върти около Земята.Радвам се, че децата ни се учат на такива уникални мъдрости. Е, вече съм спокоен - има бъдеще в тази държава!
4
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 5 години
А второкласниците кога ще имат матура. Не може така, матура чак в 4-ти клас. Аз предлагам дори и детската градина да се завършва с матура. Щото вижте че откак ги въведоха тези матури децата станаха едни такива по-грамотни, по.знаещи.......
3
0
 
7
 
! Отговори
Даскал преди 5 години
Това не са матури, а подигравка с образованието. От сега се учат децата на преписване и монтажи. Защо не се правят с компютри и програмки без възможност за подсказване и преписване. Губене на време е това и самолъжене.
2
2
 
5
 
! Отговори
Една баба преди 5 години
Това издевателството над децата няма ли да спре. Матури да започнат от раждането на детето ше е най -добре. Тормоз над деца и родители.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
туй недоразумение "Човекът и природата" е невероятна наука направо в Харвард влизаш без изпити с тази матура