Като няма кръводарители, цената на рядката "стока" скача

Проблемът е и в системата - няма реклама на кръводаряването
47
Като няма кръводарители, цената на рядката "стока" скача
Снимка: Булфото, архив

В световният ден на доброволното кръводаряване се оказва, че в България то е все по-малко доброволно и все по-малко безвъзмездно.

Още по темата

От години търговията с кръв в страната просперира.

Търговците дебнат пред вратите на кръвните центрове и се възползват от безизходицата на хората в беда. Цената се определя от търсенето.

"Мисля, че 150, 200, 250. Казваш, че има нужда от кръв и съответно имаш кръвта след половин час на съответната цена, това е. До колкото зная, колкото по-рядка кръвна група имаш, толкова по-скъпа цена“, обясни пред БНТ Калоян Костадинов от Велико Търново, който е сред малкото редовни кръводарители.

Масово обаче хората са категорични, че ако техен близък се нуждае от преливане, ще са принудени да купят кръв от търговците.

"В кръвните центрове не произвеждаме кръв, за съжаление”, каза д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузиционна хематология.

"В България все още доброволното и безвъзмездно кръводаряване не достига желаните проценти, заложени от СЗО. До 2020 година СЗО е поставило задача пред всички здравни системи в света добороволното кръводаряване да стане 100%. У нас е между 65 и 80%, защото не се отзовават достатъчен брой кръводарители и неминуемо се стига до това близките да бъдат помолени да даряват кръв", обясни той.

Д-р Андреев коментира, че нямаме изградена цялостна стратегия за реклама на безвъзмездното кръводаряване.

"Да даряваш доброволно и безвъзмездно, е лесно и дори здравословн"о, каза Николай Тодоров.

Той  дарява кръв за първи път преди 30 години. Тогава осъзнава колко важна помощ е това. Вече 6 години помага в акциите на Българския червен кръст, за да стигне тази идея до повече хора.

“Много трудно е човек да бъде убеден в нещо, което той не иска или по начин по който той не мисли. Всеки един от нас може би ако се налага за негов роднина ще даде кръв, и естествено това е безвъзмездно, но не е доброволно – това се налага. Доброволният кръводарител е друга порода човек”, смята Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
***** - да се разбира предвид цензурата на сайта, като това което събират "титаните" по улиците.
34
0
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Е, няма и да има ! Да си даваш кръвта за *** като "Митьо Очите" и друга такава ***, няма да стане!
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ДАРЯ КРЪВ ЗАЩОТО Я ПРЕЛИВАТ НА УБИИЦИ И РЕКЕТЬОРИ
32
1
 
6
 
! Отговори
www преди 7 години
До Един БългаринКръвта Ви едва ли отива на вятъра, от нея може да се използват и субпродукти. Това също се брои за кръводаряване, по документи е едно кръводаряване. Ако имате определени сърдечни заболявания обаче, няма как да Ви взимат кръв, защото би било опасно за Вас самия. По същата причина не се взима кръв от малки на ръст лица (под 50 килограма), от деца, от възрастни хора и т.н.Не че има някакъв проблем да се вземе кръв от човек под 50 килограма, ако количеството е по-малко ;)
31
1
 
7
 
! Отговори
www преди 7 години
Проблемът с реципиентите: не е само Митьо Очите, а всяка друга мутра, всеки безразсъден водач на моторно превозно средство, особено на две колела. Не е валиден вицът, че един си пуснал клипче в Тубата как кара мотор по магистралата с 250, а четирима други си го харесали за донор. Обикновено при такива случаи пострадалият за донор не става!Митьо Очите според медиите бил здравноосигурено лице, което е прието по спешност. Затова на него дори не са му искали кръводарител! Просто го обслужват...
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За митьо не само индиректно с данъци и грабеж ще даваме ами и директно - с кръвчица.Ай сиктир.
29
3
 
24
 
! Отговори
ушите преди 7 години
Колко плати очите за стотиците банки? Значи и цялата държава се управлява от мафиоти щом за един събраха безропотно а за нас няма - да сме си търсили сами. Москов да си подава оставката веднага. Иначе е ясно кой също от групировките.
28
3
 
3
 
! Отговори
www преди 7 години
До АнонименАко след два месеца и повече Ви се наложи да дадете кръв, то ще можете, защото това е минималният срок между две кръводарявания по правилата. Предишното Ви кръводаряване ще е записано в техянта информационна система.Друга тема е дали ще сте здрави точно тогава, дали ще сте във форма, дали ще искате да Ви бодат и най-вече дали ще Ви искат само едно или няколко дарявания. При планирани операции с кръвопреливане може да се поискат предварително три-четири дарителя...
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тази новина заглавието и трябва да е: "Дари кръв! Спаси Митьо Очите!"
26
0
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
Дарявах последно като студент (преди 13 г). За съжаление ми откриха недостатък на сърцето и вече не рискуват с мен. Бих дарил и сега, въпреки че кръвта отива за б0к**ци, но все се надявам, че и за нормални хора ще има и бих дарявал (безвъзмездно) заради тях. Платено трябва да има заради безработните и алчните след като има недостиг. Съгласен съм за кръводарителската книжка.Т.к. може да се дарява примерно два пъти в годината ако закъса близък да се брои за дадена, но САМО ако е безвъзмездно.
25
2
 
14
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
АМИ КАТО ИЗХАБИХТЕ ЦЯЛАТА КРЪВ В БЪЛГАРИЯ ЗА ОЧИТЕ. ЗАЩО? ЗАЩО? ЩЕШЕ ЛИ ТАКА ДА СЕ ПОГРИЖИ НЯКОЙ ПО ТОЗИ НАЧИН ЗА МЕН? НЕ!!! ЕГА.ТИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.
24
2
 
21
 
! Отговори
апел преди 7 години
Дарете кръв, спасете мутра!
23
2
 
6
 
! Отговори
www преди 7 години
Продължавам- По тези причини платените кръводарители могат да участват и в измами. Например - искате да си купите две кръводарявания. Намирате хората, казват, че ще дадат кръв и ще се разплатите след като Ви дадат бележката с името на Вашия близък. Влизат в кръвния център, мотаят се разумно време вътре (30-40 минути), след която излизат с бележка, подписи, печати, три имена, болница, отделение и т.н.При проверката в болницата обаче се оказва, че кръводаряване няма, а бележката е "куха".
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре, да речем, че утре ще ида и ще даря кръв, обаче след 2 месеца на мой близък му се налага спешно кръвопреливане и ми казват, че не мога да даря пак, но не ми и признават това, че съм дарила преди и какво ми остава освен да платя на някой? И от къде на къде? Хем дарявам, хем при нужда... плати си.
21
2
 
6
 
! Отговори
www преди 7 години
Четвърти проблем, пред всеки кръвен център има платени кръводарители. Офертната цена варира от 200 до 350 лева в София. Това е за едно даряване. Ако Ви трябват четири банки, цената скача. Това криминално кръводаряване генерира няколко други проблема:- Вредно е за дарителя. Когато губиш кръв, трябва да се храниш обилно няколко дни. Ядеш повече от нормалното! И да си почиваш... Това не може да се "плати" с... няколко стотака. Т.е. даряващият винаги е вътре и се съсипва, съсипвайки и "стоката си".
20
1
 
32
 
! Отговори
sante_dog преди 7 години
Преди два дни се наложи да преливат кръв на мои роднина в Стара Загора - 3 банки. За съжаление от близките които бяха на близо по една или друга причина можеше да дари само един човек (диабет, лекарства и пр.). Нужните 2 банки - Ами от болницата си казаха нямаме кръв защото я взеха за Бургас за Митьо Очите. И така за един може да се намерят 100 банки, за друг 2 няма от къде. Та се наложи да плащаме на хора за кръв. За очичките, безплатна ли беше?
19
0
 
11
 
! Отговори
www преди 7 години
До АзТочно това визирах и аз. Имам отвратителен личен опит. ОТВРАТИТЕЛЕН! Петнадесет-двадесет дни след като ме боцнаха "за без нищо", близък изненадващо легна на масата в Света София и...Трябва да има възможност постфактум, след даряването, тази кръв ако се наложи да се "даде" по документи за избрано от нас лице. Все пак кръвта е наша, нали :) Направо съм бесен!
18
1
 
14
 
! Отговори
www преди 7 години
Трети проблем, отново произтичащ от Министерство на здравеопазването, е дарителството от здравнонеосигурени лица. Например - системно безработен човек иска да е полезен на обществото по някакъв начин. Може да бъде, ако е годен за кръводарител, като дарява кръв (да речем два пъти в годината). Какъв е проблемът той да бъде автоматично здравноосигурен от държавата? Полезно е за самия него, но и за качеството на дарената кръв, тъй като ще се преглежда безплатно и по-редовно, няма само да декларира.
17
0
 
17
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Редно е да има кръводарителски книжки. Като съм дарявала - да може аз или мой близък да се възползва, вместо ако се наложи - да търсиш решение.
16
1
 
24
 
! Отговори
681 преди 7 години
Има нещо гнило в цялата система. Когато даряваш е безплатно и отива за такива като Очите, а когато проимаш нужда си плащаш, защото си без бронежилетка....