КАТ на война с джигитите: Глобите на пътя – двойни от утре

Въвеждат се нови стойности при дрегерите, нови наказания и за превишена скорост
20 яну 2017 09:07,
137
КАТ на война с джигитите: Глобите на пътя – двойни от утре
Снимка: архив, Bulphoto

Глобите за превишена скорост стават двойни от събота, 21 януари. На тази дата влизат в сила поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), обсъждани 15 месеца от депутатите в 43-тото Народно събрание.

Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената досега се наказваше с 200 лв. глоба. От събота става 400 лева.

Още по темата

Двойни стават и наказанията за онези, които возят пътници или опасни товари. При движение с над 50 км/ч от разрешената скорост водачите на автобуси, цистерни или специални камиони вместо 500 лв. ще плащат 1000 лв.

В момента КАТ засича за превишена скорост с 25 стационарни и 148 мобилни камери с радари. Те са произведени преди 6-7 години и близо половината от тях са развалени. Пътните полицаи са длъжни да слагат и знак Е24 преди началото на участъка, в който измерват скоростта. Ако няма такъв знак, санкцията следва да бъде отменена при обжалване в съда.

Наказанията за пияни и дрогирани шофьори, като и за такива, които карат без книжка, също скачат драстично. За първи път се въвежда междинна стойност от 0,8 промила алкохол. Ако пробата на водач покаже от 0,5 до 0,8 промила глобата няма да е от 200 до 500 лв., а направо 500 лв. Книжката му ще се отнема за 6 месеца, а не както е досега – от 1 месец до 1 година, пише "Труд".

Ако пробата сочи от 0,8 до 1,2 промила глобата става 1000 лв., а отнемането на свидетелството е за 1 година. Остава правилото, че за концентрация над 1,2 промила се носи наказателна отговорност и виновният може да получи до 2 г. затвор.

В случай че шофьорът откаже тест с дрегер или кръвни проби за алкохол и наркотици, глобата му става 2000 лв. вместо досегашните от 500 до 1000 лв.

Новите промени в ЗДвП дават право на катаджиите да свалят номерата на колите на пияните, дрогираните или онези, които карат без книжка. Тази принудителна административна мярка се налага за 1 година само ако е заловен в нарушение собственикът на автомобила. Тогава колата се отписва от регистъра и след 12 месеца собственикът й трябва отново да ходи на каналите на КАТ и да й извади нови номера. Любопитното е, че ако автомобилът е на името на друг човек или на юридическо лице, мярката се налага само за 1 месец и не e необходима нова регистрация.

Зимните гуми не са задължителни от 15 ноември до 1 март. През този период може да се кара и с летни, които имат грайфер над 4 мм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
3
 
! Отговори
КАТ на война преди 7 години
Време е да си купувам автомати и гранати. Оседлах коня, ще воювам до последно! Бафти залуханите вестникари, яко оригинал лъха като използват думи, които не знаят какво означават.
105
0
 
5
 
! Отговори
Пореден кьорфишек преди 7 години
И какво им пречеше да си вършат работата досега? Проблемът е в дребните нарушения като отнемане на предимство спиране в няколко реда по Мария Луиза и на Шипченски проход (пред МВР), каране в забранена посока. Все неща, които изглеждат дребни, но водят до напрежение и от там до големите нарушения. Така че може да очакваме скоро същото поведение като сега.
104
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За наложена глоба с фиш за говорене по телефона, отнема ли се златния талон?
103
1
 
4
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
До 116 : Всеки може да си застрахова 1,2 или 3 коли ако иска. Отиваш при застрахователя и за да ти определят тарифата ти искат документ от стария ти застраховател какво имаш като бонус или наказания. В същия момент декларираш и кой ще кара, дали само ти или и жена ти, дъщеря ти и т.н. Да речем базовата цена за полица е 1000лв. Ако имаш бонус 50%, ще плащат 500лв. Ако имаш наказание 50% ще плащаш 1500лв. Бонуса расте с годините стаж зад волана без ПТП, а наказанието расте според броя ПТП-а.
102
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако искаме нещата по пътищата да се оправят трябва да намалим наказанията, а не да ги увеличаваме. После трябва да премахнем КАТ като непотребни и да създадем нови структури, с нови хора, които да си вършат работата, както закона изисква от тях. Разбира се на бивши и сегашни служители на КАТ трябва да се забрани да работят в тези нови структури, както и в области имащи нещо общо с безопасността на движението и паркирането.
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно - Много се обсъждат "рушветите" за "полисмените"!НЕ ИМ ГИ ДАВАЙТЕ - ОБЖАЛВАЙТЕ В СЪД!"Не е луд, тоя който яде зелника, а тоя дето му го дава!!!"Какво ще ти направят "заптиета" (Ако не си пян!) - КАКВИ ПОДКУПИ? - НИЕ тка сме ги научили!!!Викайте свидетели или ако няма такива "полисмените" трябва да ги намерят!Иначе сами сте си виновни!!!
100
0
 
6
 
! Отговори
До 114 Мирослав преди 7 години
Не те разбрах. Застраховката е за колата, а не за шофьора. Как оскъпяваш застраховката (застраховката в България никога не поевтинява) на колата, заради нещо друго, в случая заради кой шофьор? Давам ти *** пример - колата е собственост на някой от семейството, който няма книжка и не шофира, а я шофират примерно останалите 1,2,3 или повече членове на семейството, като 1-2 пъти в година си сменят колата. Не виждам връзката...
99
1
 
14
 
! Отговори
KKK преди 7 години
Да се чете, подкупите се увеличават двойно :)
98
4
 
7
 
! Отговори
Мирослав преди 7 години
Въпроса със затраховките са го решили много отдавна в Европа. Всеки шофьор си има досие. Застраховката е на база на това дали имаш ПТП-а и колко години стаж имаш. За служебните коли се прави ГО за фирми, която е по скъпа защото не се знае кой кога ще кара! Като имаш много катастрофи ГО се покачва като в един момент може да откажат да те застраховат заради лошо досие. Като си примерен шофьор ще плащаш малко! Като си млад шофьор (до 3г стаж) нямаш право да застраховаш кола над 90-100 коня.
97
3
 
5
 
! Отговори
x преди 7 години
АКО НЯМА КОНТРОЛ ПО ПЪТИЩАТА ОТ ПОЛИЦАИ ИЛИ НЯМА КАМЕРИ,НЯМА ДА ИМА ЕФЕКТ ОТ ЦЯЛАТА ТАЗИ РАБОТА.И ОЩЕ НЕЩО- НЯМА ДА ИМА ЕФЕКТ И АКО ГЛОБИТЕ И БЕРИИТЕ НЕ СЕ СЪБИРАТ РЕАЛНО! ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО!!!
96
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да обясня на такива като 110 какво е Хранилка за глоби на КАТ. Поставя се на някакво ниско ограничение на скоростта, примерно 30 или 40 км/час, на един напълно безопасен участък за шофиране с висока скорост, примерно трилентов прав път с отлична видимост и там и с 120 км/час е безопасно да шофираш. При това знака се слага така, че доста шофьори или да не го видят или да го видят в последния момент, а катаджиите чакат на хранилката, кой няма да ги види. Иначе всички си карат там с поне 90 км/час.
95
0
 
5
 
! Отговори
До 110 Предложение преди 7 години
Не разбрах как предлагаш наказанията ти да се налагат за всяко нарушение?! И не ме интересува размера на наказанието. Интересува ме винаги да се налага при всяко нарушение. То и сега в закона има свръхвисоки наказания, но на практика не се прилагат. Ти ги правиш още по-свръхвисоки, което означава, че още по-рядко ще се прилагат - опита от последните 27 години многократно го доказа.
94
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предложение:- Каране в населено място със скорост от 15 до 30 км/ч по-висока от разрешената - 1500 лв. глоба.- Каране в населено място със скорост от 31 до 40 км/ч по-висока от разрешената - 3000 лв. глоба.- Каране в населено място със скорост от 41 до 45 км/ч по-висока от разрешената - 5000 лв. глоба и конфискация на МПС за 3 години.- Каране в населено място със скорост над 46 км/ч по-висока от разрешената - затвор на 6 месеца и глоба 10000 лв.За "ршувет" на "ченгето" - 7000 лв. глоба!!!
93
2
 
10
 
! Отговори
Митко Георгиев преди 7 години
До ДСМи карай нормално бе, кой те кара да караш с 50км превишение???
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
+ бакшиш и нещо за екс миниистърката
91
2
 
9
 
! Отговори
argr преди 7 години
Те с досегашната тарифа не могат да си съберат глобите, а тръгнали да ги вдигат. Депутатите, които гласуваха тези промени, наричат това превенция. Все едно само хората са виновни за пътните условия, няма държава и агенции. Ми то така е много удобно. Липсват пътни знаци, маркировка, пътищата не са почистени и пак хората виновни. От утре се почва с рекета над хората. И който има неплатени глоби, да ги плаща, че ще имат право да ти свалят номерата. Иначе ще има: Да сваляме ли или ще черпим?"
90
13
 
11
 
! Отговори
ДС преди 7 години
А бе вие луди ли сте. 400 лева глоба ами това е долу горе минималната заплата за страната. Глобите да станат като в нормалните държави - процент спрямо средния доход за предходната година. За един 400 лева за джобни за друг е една заплата.
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато застраховките са за колата, а не за шофьора, моля не фантазирайте как още може да ни доят застрахователите. Нали ви е ясно, че на никой застраховката няма да падне, защото е изряден водач, а може само да се вдигне? Застраховката няма никаква връзка с проблема с многото нарушения по пътищата и всеки знае, че на практика всичко е безнаказано, а ако КАТ все пак санкционира някои, то те почти винаги са най-примерните водачи на пътя с най-малко нарушения. Искате за най-примерните водачи, най-г
88
1
 
3
 
! Отговори
nqkoj преди 7 години
да си купят фолио от bezglobi . com и да не се притесняват
87
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
460 лв минимална заплата.....400 лева глоба за 33 километра превишение. Нали всички знаете как си карате извънхрадско с 90 и някъде има скрит в храстите знак 50....честито на попедителите. Копувайте си видео рекордери защото това е абсурдно.