Децата в интернатите живеят по-зле от затворници

Държавата ще дава джобни на непълнолетни престъпници
22 мар 2017 08:58, Петя Славова
21
Децата в интернатите живеят по-зле от затворници
Снимка: "Монитор"

Държавата ще дава джобни пари на деца, които са осъдени за различни престъпления и са настанени в интернати. Това предвижда законопроект, който ще бъде внесен още първите дни, след като се сформира ново правителство след изборите.

Той е изготвен от група експерти, които работят по него от 2015 година, пише "Монитор". Една от точките предвижда парите за социални помощи, които прибират родителите, да отиват при деца, ако те са настанени в специализирана институция заради някакво провинения.

Според точната статистика това са 240 младежи, разпредели в шестте интерната в страната. Сумите, които те ще получават като джобни, пък са по 35 лева на месец.

"С тези пари те ще могат да си купуват дребни неща, че дори и цигари, ако щете. Тъй като много от тях пушат. По-добре да дадат пари от социалните помощи, отколкото да разбият някой магазин“, обясни един от изготвилите законопроекта Вергиния Мичева-Русева, която е и бивш зам.-министър на правосъдието.

По думите й за текстовете в новия закон са ползвани примери от Южна Африка, Черна гора и Грузия. Тя призна, че у нас законодателството не е променяно с десетилетия.

Децата в България се съдят по закони от 1952 година, което е престъпление спрямо тях. За сметка на други закони в страната този почти не е променян през годините. Тя направи и друга зловеща констатация. "

Децата, настанени в шестте специализирани институции от затворен тип в страната, живеят по-зле от затворниците в момента“, каза Русева. При положение че за всяко едно хлапе годишно държавата отпуска по 11 хил. лева.

"Защото не е без значение и финансовото измерение на тази система. Издръжката на дете в СПИ и ВУИ е малко над 11 хил. лева годишно. От тези пари се заплащат заплатите на преподавателите, възпитателите и персонала на двата вида затворени институции, отоплението, храната, транспортът, лечението, учебните пособия, дрехите на децата и всички други разходи“, обясни още Русева.

Според други експерти обаче голяма част от средствата изобщо не стигали до децата и в крайна сметка те са лошо облечени и дори понякога нямало пари дори да им се купи сапун, за да се изкъпят. Липсвала им и тоалетна хартия. Поради тези лишения те били принудени дори да проституират.

В министерство на образованието бяха получени сигнали, че деца от интерната "Христо Ботев“ в Драгоданово правели секс с пенсионери за по пет лева. В заведението имаше дори и проверка от Инспектората към МОН.
Друга промяна е свързана именно с правомощията на образователното министерство. Според експерти те са абдикирали от грижата и контрола над тези деца, тъй като това не били учебни заведения.

Поради тази причина била изявена готовност от правосъдното министерство те да поемат грижите за хлапетата, уличени в престъпления и настанени в изправителните домове.

"По стандарт децата до 14-годишна възраст са ангажимент на социалната система, тъй като дори и извършили престъпно деяние, то е в резултат на рисковата среда, в която живеят и се развиват, и поради това следва да се третират като деца в риск, а и са наказателно неотговорни и в този смисъл не могат да бъдат лишавани от свобода и настанявани в затворен тип институции“, разясниха експерти.

Въпреки това обаче малолетните се озовавали в тези изправителни заведения от закрит тип. Именно и заради това от Службата на Върховния комисар по правата на човека на ООН посъветвали нашите институции да закрият или да преобразуват тези интернати. При последното си посещение през 2015 година представител на ООН се хванал за главата, като видял условията в един от най-добрите ни интернати в Подем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
бай ТИГАНЪО преди 6 години
До някойверно е. прос юовек сам овчар познаам и бай ти шиле ама много е умен по от най умнио ни депутат. ако влезе у порламата ке вииш кат вук. и ке не прикоткат каа макефдониа и пенсите ке станат 300 лева или 200 евро се таа.
18
1
 
1
 
! Отговори
do Анонимен 13 преди 7 години
аз откраднах...беше по мое желание и необясним подтик... след малко родителите ми разбраха и баща ми, ми изтряска як шамар... бях на 7-8 години някъде и повече не съм опитвал да открадна каквото и да било... да не описвам тук колко ревах... така че, никой да не ми обяснява за средата и т.н глупости. и от най-добрата среда се раждат ***, крадци, убийци, наркомани... понякога ти идва отвътре
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Към коментара "а ако направи такива веднага му се отнемат!"А къде да ги сложат? Проблемът с настаняването не е по-малък от страшния друг - кражбите на деца. Защото когат се дадат повече правомощия, един ден вие няма да заварите детето си. От коя партия бяхте ....?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите отиват в НПО-та. Изключително много пари се събират за нужди на организации, които не работят ежедневно с деца, а се водят оценители, консултанти и т.н. на државни служители, които също не работят непосредствено с децата. Няколко дами желаещи да се закрият интернатите, но без реална говотност да се преместят тези деца, саботират всякакви възможност към тези интернати да потекат пари - нали ще ги закриват, а самите дами не желаят да помагат на интернарнати категорично.
15
0
 
7
 
! Отговори
Адмиралъ преди 7 години
Нашата държава хрантути и създава престъпници.
14
0
 
1
 
! Отговори
fdgfg преди 7 години
Добрутро!ОТ години е така ,сигурно и през соца е било зле,там поне е имало дисциплина да не стават проститути и престъпници,но едва ли
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според кмен раждането на деца, трябва да става с позволение от закона. Родтелите да минават тест за интелигентност, да им се проверяват банковите сметки и здравето. Който не отговаря на изискванията, няма право да има деца, а ако направи такива веднага му се отнемат! Хуманно, нехуманно..щом средата е виновна и не можем да я промени, никакви чавета!
12
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Стипендия в училище за отличен успех 21лв . Джобни в интернат 35лв :)
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Никой не се ражда престъпник, а става талъв под влиянеи на средата. Преди да се наказват децата, трябва да бъдат наказани възрастните, които са допуснали децата да крадат, убиват и изнасилват. Доказано е, че Макаренсковската педагогика не работи и наказанията при децата не водят до положителни резултати.
10
1
 
6
 
! Отговори
Nina преди 7 години
Тези интернати са престъпление спрямо децата и нарушение на правата им. Не знам къде са всички правозащитници като Хелзински комитет, УНИЦЕФ, Мрежа за децата и защо не взимат позиция относно тези заведения. Повечето от децата са затворени и наказани, защото са били изнасилени! Или са избягали от дома им защото са бити и тормозени. Или са откраднали, защото са би гладни и принудени от родителите си да крадат. Държавата наказва децата, а не тезил които са виновни - родителите.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много съжалявам, но такива деца отиват там, защото заслужават да са там и това трябва да е наистина, като затвор за тях, за да могат да се стреснат да направят нещо за да стигат отново там. Има деца извъшили грабежи, убийства, изнасилвания и каквото още се сещате, те какво заслужават хотел ли. На родителите на тези деца трябва да им спират помощите и въобще да не ги възобновяват. Сега ще им даваме и джабни за цигари и наркотици - супер. Вместо да им се даде работа и образование, ето цигарки!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
отвратителна пропаганда, дано да се наложи на бг да са бежанци, а много са и в момента и с тях да се отнасят така, *** и малограмотни и трудно говорещи *** като ДИнко
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-добре да ги пращат на доживотно посещение в Северна Корея.Заедно със семействата.Там ще ги научат на всичко необходимо освен тва ще се грижат за тях,хранят обличат и тн. Току виж им санирали безплатно и жилищата.
6
1
 
16
 
! Отговори
някой преди 7 години
Има по-добро решение - да бъдат задължени родителите им да заплащат сумата за издръжка на децата им в интерната.Ако нямат доходи /което е най-вероятно/, да бъдат принудени родителите им да полагат обществено-полезен труд, за да изкарват пари, които да се дават на децата им. Ако пък не желаят, родителите им да отиват в затвора.Така ще се научат, че трябва да се грижат за децата си, а също няма да са в тежест на държавата, т.е. данъкоплатците.Но няма да стане - у нас престъпниците са обгрижвани
5
1
 
12
 
! Отговори
ЕС преди 7 години
Важното е бежанците да са добре и да търгуват с хранителните продукти.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вместо да им дадат по 30-40 годинки стабилно зад решетките те ще ги бонифицират за извършени престъпления.90% от живущите в такива интернати са мъже - бъдещи убийци изнасилвачи и терористи.Всякаква ***.Такива същества се оправят с много бой,труд до изнемога и 125 грама хляб или ориз дневно..Те мислят как да им правят животът хубав.Не знам кои са по-ненормални.Тия вътре или тия които ги мислят тия закони.Средата им била виновна,родителите,космическата енергия.Виновни са си те защото са зли.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая резултатът е един : В 98% тези малки престъпници се превръщат или в обикновени престъпници-крадци,измамниц на дребно или в поредните аутсайдери,свикнали вечно да мрънкат,да чакат друг да свърши незо вместо тяхуда ги съжалява и да им помага!Вместо да ги залъгва с дребни стотинки,да ги обучат в различни професии,осигуряване на работа,възможност зо професионална реализациа! Така се градиудом,семейство,общество и държава,а не с подаяния и съжаление!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първоначално прочетох "в интернета", то там май наистина е по-зле... фейсбук зомбита.. :D
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ СА ДОРИ УБИЙЦИ, НЕ САМО КРАДЦИ.