Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС

Страната ни се класира 29-а от 35 европейски държави
Обновена: 10 май 2017 07:03 | 10 май 2017 07:00, Елка Василева
209
Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Естония, Чехия и други "по-млади" страни членки на ЕС бързо настигат развитите западноевропейски държави, дори ги задминават по някои критерии, но за съжаление България не е сред тях. Страната ни остава "задният двор" на Европа и въпреки щедрите еврофондове прилича повече на балканските си съседи, които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша, пише "Сега".

Подобно е положението и с Румъния, с която от години се състезаваме за последните места. Тази мрачна картина се очертава в новото издание "Индекс на настигането" - мащабно проучване на Институт "Отворено общество", което в последните няколко години разкрива, че Европа се развива на различни скорости и че България за жалост е от изоставащите.

На базата на голям набор измерители (47) - от икономически показатели, държавен дълг и безработица до корупция, работа на съдебната система и свобода на медиите - "Индексът на настигането" отрежда на страната ни печалното 29-о място сред 35 състезатели. Проучването включва 28-те членки на ЕС, Исландия и балканските кандидатки Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина.

В изследването се вижда ясно връзката между качеството на държавните институции и (не)успехите на съответната страна. По ефективност на държавното управлението България е 29-а. Едва ли някой ще остане изненадан, че страната ни е сред последните в тази ранглиста и по качество на регулациите (27-о място).

А страните от Източна Европа, които вече изпреварват западняците и по стандарт на живот, са отново от Прибалтика. При това Естония заема забележителното девето място.

Естония триумфира и в категорията "електронно управление". Страната, в която е-услугите са ежедневие и чипът в личната карта на гражданина отдавна е електронен ключ за достъп до всичко, дори и за гласуване, е седма в ранглистата на "Индекс на настигането" - с други думи много от старите държави членки трябва да я догонват в тази сфера. А България е 28-а със зачатъчно е-управление.

Унищожително лоша е оценката за правораздаването у нас. България е 32-ра, Румъния е 28-а, а Естония и Чехия са съответно на 13-о и 16-о място. Тези резултати за пореден път доказват, че в държава, в която трудно се налага върховенството на закона, няма как да има бързо развитие и просперитет.

Естония, Словения, Полша, Литва вече не са "типични" бивши соцстрани с висока корупция. Естония превъзхожда и немалко членки на ЕС от "стара Европа" и се нарежда на 13-о място, а България е на дъното заради ширещи се подкупи, връзкарство и прочее измерения на корупцията и заема унизителната 33-та позиция.

Страната ни е на опашката дори по показателя "политическа стабилност" - 30-о място, вероятно в резултат на преждевременно прекратените мандати на Бойко Борисов.

На този фон за трета поредна година България се е закотвила на 29-а позиция в категорията "Качество на живот", която включва потребление на човек от населението, образование, здравеопазване, развитие на човешките ресурси. На опашката сме и по енергийна ефективност - 33-то място, и транспортна инфраструктура - 31-во.

С всяка изминала година България пада едно място надолу и в категорията "Демокрация", като през 2016 г. заема 30-а позиция от общо 35 страни. Измерват се индикаторите "Доверие в хората" и "Свобода на медиите", политически натиск и др.

Ако при предишните издания на "Индекса на настигането" разделителната линия в Европа се изместваше от оста Запад-Изток към оста Север-Юг, то сега се наблюдава задълбочаване на различията между балканските страни и останалата част от континента, посочват авторите на доклада.

Повечето от новите страни членки от Централна и Източна Европа, които се присъединиха в периода 2004-2007 г., както и Хърватия, която стана член през 2013 г., подобряват резултатите си и се качват в класацията, като някои от тях вече са много близо до желаните средни стойности на групата на старите членки. Най-успешната страна в процеса на догонване е Естония, следвана от Чехия и Словения. Те заемат съответно 13-о, 15-о и 16-о място в цялостната класация за 2016 г.

Страната ни все пак отбелязва подобрение в сравнение с предишни години единствено по показателя "Икономика" и през 2016 г. заема 27-о място, като след нас са Хърватия и Гърция. Основна заслуга за по-доброто представяне в тази категория има ниският държавен дълг, който ни класира на отличното трето място. Прилично се представяме по показателя "Заетост" - 20-о място, като изпреварваме Полша, Словакия, Румъния и Хърватия. По показателя "Развитие на пазара" заемаме 23-то място и след нас са Унгария, Словения и Хърватия. По развитие на информационните и телекомуникационни технологии пък изпреварваме Полша и Румъния.
 


209
Още по темата: БългарияРумънияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, никой не ви е обещавал нещо различно от естествен подбор.Борете се,но ако искате да сте новите европейски индианци-не се борете.
160
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На България и трябва балансирана икономика-да можем да си проиведем сами стоки от първа необходимост, да сме максимално енергийно независими, да ни е добра инфрастуктурата и да имаме положително търговско салдо т.е.да произвеждаме стоки, които се търсят на световния пазар.
Няма начин ЕС да е силен със слаби страни членки.
Няма начин икономиката ни да е силна със слаби политици и бизнесмени.
159
0
 
0
 
! Отговори
polilei преди 3 години
Bg e orient irana i bez drugo kam Oman, OAE, Saudi A, Jemen, Jordania, Hongkong, Pekin, Tokio, Vietnam, India, Srilanka, Kambodja, Laos...kakvo kazvat v eu za bg e bez nikakvo znachenie...
158
1
 
4
 
! Отговори
Западно блато преди 3 години
Запада никога не ни е помагал, само ни е използвал. Върнете се до 1060г и ми кажете от тогава до сега какво е направила Запада държава за БГ. А през Балканската война да не би да са застанали на наша страна? А кой бомбардира София през 1944?
С гъзожлизци начело до там е докарахме и никога няма да се пправим. 500г робство ни пречупиха и в момента робстворо продължава, само името на паришаха се сменя.
157
2
 
2
 
! Отговори
ангел преди 3 години
Щом го казва Отворено общество на Сорос и "медията" на Прокопиев , значи сме им бръкнали в сметките !
156
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Бойко знае ли го това?Шегувам се,разбира се.Не само,че го знае,той направи гетото още по-голямо.Господ да го съди,щом народа не желае.
155
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 167
Евала. Един човек да им го каже. Българите могат само да мрънкат обаче.
154
6
 
5
 
! Отговори
АНАТОЛИИ ПРОТОЛЕОН преди 3 години
ЗАКРИВАМЕ ТАЗИ ВАСА КВАЗИ ПСЕУДО-ДАРЗАВА..ПОДЕЛЯМЕ Я МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ . И ВАС ВИ НЯМА. ВИЕ СТЕ ТУМОР НА ГРЪЦКИЯ ПОЛУОСТРОВ.
И ГЪРЦИЯ СТЕ ВИ ИЗРЕЗЕ.
153
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не може да бъде това просто не е истина.На 29 място по държавно управление -сиреч на последно.Те не знаят ли,че ни управлява най големия държавник,най кадърния,незаменимия,слънцето ни.Че ако го нямаше то слънцето просто нямаше да изгрее,щяхме да фалираме.Вече 7 години ни управляват най умните,най кадърните ,най почтените,усвояват ЕФ коректно,без крадене,така както никой удруг освен тях не може-защото другите са некадърници.
152
6
 
3
 
! Отговори
До 165 преди 3 години
ББ е бил охрана на АРЕСТАНТА Т.Живков ,а не на управляващият Т.Живков. Това бъркате и не знаете вие младите.
151
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно,господа!Щом и американците- и Трамп- са стигнали до извода,че най-големият им враг не са руснаците-т.е. комунистите,а демократите и либералите-т.е. Килърите-значи положението се нормализира...Предстоят събития не само в САЩ, Англия, ЕС и пред Народното събрание.Зареждайте с бира и пуканки,сядайте около телевизорите, привържете коланите-и с Бога напред!Идва "Зимата на нашето недоволство"!Преходът продължава!А и Битълс-още преди половин век- пееха "Обратно в СССР"!-"Back in the USSR"!
150
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато народът е калпав, къде искате да е, в РАЯ?
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
148
0
 
1
 
! Отговори
ppq преди 3 години
До 25 Анонимен

И въпреки това ги настигат. *** голяма част от местните не се задоволяват и с това и затова емигрират
147
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя и България е една от най-големите производителки на злато в света и с големи запаси, но живее в мизерия а златото се изнася от западни фирми които са получили концесия за добив и износ и трупат милиари а държавата получава 0,7% от концесията.
146
3
 
4
 
! Отговори
До 164 преди 3 години
Епа тука ти е грешката! Тия дето са сега са си баш родата на ***! Само, че в по-подмладен вариант! Даже някой от тия сегашните са били и консумолци и партиини секретари и прочие и прочие! А ББ е бил охрана на бай. Тошо! Така, че...
145
2
 
7
 
! Отговори
extremist преди 3 години
До Анонимен 159: ЩО ТАКА ЛЪЖЕШ БЕ ? ПО ВРЕМЕ НА *** БЕШЕ ДОБРЕ...ОТКАК КАПИТАЛЯГИТЕ ГРАБЯТ ВСИЧКИ ОБЕДНЯХМЕ.....А
144
6
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 3 години
Ами при тази близост с "братска" Рассия е цяло чудо ,че въобще имаме някакво развитие...
143
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да признаем, че мизерията в България дойде с капитализма и пазарната икономика. Преди това нямаше мизерия, може да имаше много недостатъци предишната система, но мизерия никога не е имало.
142
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нигерия и Ангола са много пред Венецуела по износ на петрол, Венецуела е на 8мо място в света, Нигария и Ангола се на 5то и 6то. Там винаги е било капитализъм, никога не се имали комунизъм и мизерията е както в България.