БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата

И учените от СССР били съгласни със заключенията
26 май 2017 10:30, Елка Василева
235
БАН напомни на Русия и Путин: Откъде е тръгнала кирилицата
Снимка: архив, Булфото

Българската академия на науките /БАН/ излезе със съобщение, с което припомни истината за създаването и разпространението на кирилицата и заявените позиции от Русия по-рано.

Макар че в самия текст на съобщението не се споменава по какъв повод е издадено то, моментът съвпада с разразилия се скандал след заявеното от президента на Русия Владимир Путин, че кирилицата е дошла в страната му от "македонската земя".

Още по темата

БАН само посочва, че това е във връзка със засиления през последните дни обществен интерес към Кирило-Методиевото дело и напомня:

"През втората половина на IX век Българската държава, представлявaна от цар Борис I, извършва два съдбовни акта: първо,  християнството е прието като държавна религия; второ, прогонените ученици на Св. св. Кирил и Методий са приети в България и са им създадени условия да продължат делото на своите учители. В резултат на тази подкрепа в България възникват две книжовни школи – Охридската и Преславската. Създадената в тях кирилска азбука се разпространява широко в славянския свят".

Учени от много страни са изследвали и изследват делото на св. св. Кирил и Методий, пише БАН и специално отбелязва, че особено място между тях заема и световноизвестният руски учен акад. Дмитрий Лихачов, чиито научни публикации върху създаването и разпространението на славянската писменост се ползват с широка популярност и днес.

Академията припомня още, че  през 1985 г. по инициатива на ръководствата на БАН и Академията на науките на СССР в София е проведена академична дискусия с участието на известни учени от двете академии. Дискусията завършва с официален протокол, в чието заключение е записано:

1."Народната основа на езика на Кирило-Методиевските преводи се явява солунският диалект на българския език през IX век.

2.Езикът на преводите в произведенията на Преславската и Охридската школа е старобългарският литературен език.

3.Езикът на Кирило-Методиевските паметници е изиграл огромна роля в културния живот на другите славянски народи и във формирането на техните литературни езици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: БАНкирилица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Професор Божидар Димитров - виден гербераст, когато по принцип не харесвам, вчера обясни за какво става въпрос.Руският президент е бил точен и коректен в изказа си. Няма гаф ! Няма грешка !Под "македонски земи" Путин е имал предвид антична Македония в Римската империя.Земите около Солун наистина са били част от антична Македония.Путин не е казал част от коя държава са по онова време тези земи. Така и днес Благоевград е част от Македонския край, но това не му пречи да е в държавата България.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да древните украинци са написали кирилицата, как не се сетиха по рано. през седмицата са копали черно море, а събота и неделя в почивките са писали кирилицата.
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Провокация към България и подмазване към Македония- бивша българска, гръцка и албанска територия.
18
13
 
5
 
! Отговори
Мразещ офицер преди 6 години
Путин носи цялата вина за бруталността и екстремизма, наложили се както в армията му така и в цялата държава Русия.Не е нужно дори да се отговаря на такъв ***...
17
10
 
27
 
! Отговори
АМАН ОТ ЛЪЖЦИ преди 6 години
какво очаквате от Русия 1. Плевналиев не споменаваше на 3 март че Русия ни е освободила2. Същият хубосник цитираше Думи на Левски "Който ни освободи той ще ни пороби"- Думи никога не казвани от никого 3. Има ли Руски проект който по заповед на САЩ не сме прецакали независимо от това че е бил изгоден за нас.4.Казваме че Русия ни била окупирала ама сега когато в България има Американски войски те не са били окупатори.... 5.
16
4
 
14
 
! Отговори
МАкедония БЪлгарска преди 6 години
Прегледайте всички от БАН и други протестиращи гръмко за спец наркотици..Вместо смело да заявят че ето и Путин се съгласи че Охридска МАкедония е БЪлгарска.Че там живеят истински Българи , че там е била най престижната БЪлгарска книжовна школа - ОХридската начело с КЛимент ОХридски, тия негодници направиха между народен скандал .АМАН Бре..
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята няма нищо общо с политиците . Историята е народа а, той изчезва ????? Не съм чувал за отцеляли политически песни а дали има , народни!!!!!?????
14
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха Ха ХаОкупиран ти е мозъка от долнопробна руска пропаганда.
13
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност нашата писменост е пренесена първоначално в днешна Украйна и едва от там тя се разпространява към околните племена и народи, само един от които се явява съвременния руски народ. Така, че Путин трябва да е изключително благодарен на украинците, че днес кирилската азбука е основата и на тяхната писменост и култура.
12
0
 
13
 
! Отговори
Иво преди 6 години
До АнонименДа ,и на китайците и японците много им пречат техните несъвършени писмена системи да имат богати култура , история и ПРИЗНАНИЕТО на останалия "цивилизован" свят.
11
8
 
11
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
Той Путин много добре знае.Просто продължава да поддържа конфликтите на Балканите.На Русия и на света като цяла не им трябваме обединени.
10
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Впереод русофилки путлераси, защитавайте със зъби и нокти вашия пророк путин, сега е момента да покажете колко сте верни на малкия диктатор.
9
12
 
18
 
! Отговори
Ха Ха Ха преди 6 години
Много хубаво че сме създали азбуката и сме я били дали на Русия. Я да видим кой какво прави за запазването и. В Русия всички надписи са на кирилица. Как е в България а ?Русия прави много повече от България която ако не беше това изказване на Путин нямаше дори да се сети за 24 Май........България да ви кажа е окупирана от американците територия и американските агенти правят всичко възможно да развалят отношенията ни........... ПЛювналиев преди 2 години дори не спомена че Русия ние освободи
8
7
 
20
 
! Отговори
321 преди 6 години
Добре разбрахме,но стига вече този така наречен скандал!?умишлено се раздухва за да се скрият други огромни проблеми в държавата.
7
1
 
5
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До Анонимен 9Анатема БЕ!
6
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
о неразумни и неграмотни,защо правите скандал от ИСТИНАТА,а ми нали КИРИЛ И МЕТОДИЙ,първо са пристигнали във ОХРИД,която е българска ЗЕМЯ.
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в БАН са в голяма грешка. Язък за многото им титли! Българската писменост е създадена в Плиска!!! Именно в столицата през 886 г. идват учениците на Кирил и Методий. В следващите години те създават българската писменост (кирилицата).Преславският събор през 893 г. обявява български език и писменост за официални в държавата и църквата. Чак след това Климент заминава за Македония и там създава Охридската школа, а Наум остава в Преслав, където се преместват книжовниците творили в Плиска.
4
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топли ме много факта, че кирилицата е тръгнала от тук... България е една от най-бързо изчезващите страни в света, а проблем номер 1 за нас е от къде е тръгнала кирилицата.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я кажете по-добре за плочката от Градешница, която е по-стара от всичкоПо ме интересува какво е ПИСАНО НА КАМЪКне измествайте темата
2
7
 
28
 
! Отговори
factotum преди 6 години
От македонските земи той си го каза, както можеше да е от тракийските зами, добруджанските, мизийските...