Наесен с песен, но пак няма учители! Търсят към 3000

Най-често предлаганата им заплата е 660 лв.
Обновена: 26 авг 2017 23:14 | 26 авг 2017 15:22, Веселина Йорданова
71
Наесен с песен, но пак няма учители! Търсят към 3000
Снимка: архив, БулФото

Преди началото на учебната година има недостиг на учители, показват данни в бюрата по труда.

19 хиляди свободни работни места са обявени за преподаватели, лекари, инженери, както и за неквалифицирани кадри. Безработните са над 220 000 души, показват последни данни за юли на Агенцията по заетостта.

Липсват квалифицирани кадри по редица професии и специалности. Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира за БНР, че броени дни преди началото на новата учебна година има недостиг на всички видове учители.

"По математика, информатика, учителите по езици, по изобразително изкуство, музика, биология… Все още системата търси близо 3 000 учители – и в големите градове, и в малките населени места също има недостиг. На второ място като най-търсени специалисти се оказва, че това са медиците, ковачи, леяри, заварчици, шофьори, приложни физици и химици..", каза тя.

Ниското заплащане и непривлекателността на професията са основните причини за недостига на педагози, каза Тодорова.

Според офертите в бюрата по труда най-често предлаганата заплата за учител е 660 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжи...за да намериш място да учител ти трябват връзки. За едно място кандидатстват по 100 човека официално обявиха преди време в новините. Всички които познавам с учителско образование не могат да си намерят работа. Това е желана професия заради ваканции и работно време. Работната среда така и така е ужасна навсякъде.
50
0
 
0
 
! Отговори
Ledopis преди 6 години
Za kakvo sa vi uchiteli, nali imate vanshno bg ministerstvo gramatik otbor top experti....?! Znaiat mnogo ezikita...
49
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 6 години
нивото на мислене на много голяма част от българите за училището и учителите не се епроменило от времето на килийните училища, т. е. елементарно мислене.
48
2
 
7
 
! Отговори
Eлена преди 6 години
Е,нали за млад учител е 760,ха,ха,ха,.......сега разбрахте ли колко ги увеличават!Лъжат,преяждат със суджук!
47
0
 
15
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
Глупости на търкалета. Директорите са длъжни да обявяват местата, въпреки че имат хора, защото ги назначават всеки път от септември до юни за да пестят пари.
46
2
 
29
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Един приятел завърши за учител. Много трудно започна учител в голям град, на супорнайси интервюта ходи, накрая успя с едно рамо, без рамо почти невъзможно в нормално училище. Уж има недостиг на учители, но този недостиг е в малките населени места с ученици римляни. В големите градове, в нормалните училища няма недостиг, има кандидати.
45
1
 
28
 
! Отговори
къде....???? преди 6 години
къде ги търсите - синът ми всяка година от 5 година насам кандидатства за учител по математика и информатика - все няма свободни места в цялат великотърновска област - ако има то е заето преди да се обяви от "наш човек и той вече кандидатства само за "кудош" - да види какво се случва - ТАКА ЧЕ НЕ МИ ГОВОРЕТА ГЛУПОСТИ ЗА ЛИПСА НА УЧИТЕЛИ!!!!!!!
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ почти всяко изречение имаш пунктоационна грешка, но това не ти пречи да изказваш мнение. Което не е лошо, но когато критикуваш трябва да си изряден - поне аз така мисля. Виж, за изтърваното положение си прав, за съжаление, но пък и ти си пример за това!
43
0
 
24
 
! Отговори
учител преди 6 години
Не е проблема само с заплатата, проблема е и в системата. Кандидатствах за работа като си занесох документите в най големия студ /-20 градуса/ миналата година в село Рупци /Червенбряг/. Дитекторката не пожела да ме извика на интервю както се изисква. Питах я по телефона и тя не ми отговори. А от инспектората на МОН, ,, ми така е решила,,.
42
4
 
27
 
! Отговори
Киро преди 6 години
Готов съм да стана учител!Имам диплома, имам и желание!Но с тази заплата - няма да стане!Чао и стига реване, че няма кадри!Квото предлагате, това ще намерите!
41
0
 
6
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До шматкаИма такива специалности във учителските университети- история и география, биология и химия, математика и физика и т.н.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента се търсят и 3000 програмиста!
39
4
 
12
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименАй, стига вече с тия ИТ! Няма всички да работят това. Не са нужни компютърни гении за да преподават в 6-ти клас по ИТ Навсякъде по форумите ИТ специалистите бутате на преден план, сякаш е кой знае колко трудно! Който не се е хванал, той не е станал ИТ специалист.
38
3
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 45Добре де но не мога да разбера как един учител преподава по рисуване музика и ИТ!!!!Другия по география и история доколкото тези предмети вече съществуват защото ги размиха с ЧП и ЧО
37
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СтрахилНамери светни учители за 650-700 лева по английски или ИТ. Просто няма такива или са останали някои на 62-3 години.
36
0
 
19
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До АнонименПравилно! Нека да изкарат списъци- къде какви учители липсват, по заместване ли, като лектори ли, какви са критериите на директорите и т.н. И да посочат само позициите, за които действително няма хора, а не фиктивни бройки.
35
3
 
16
 
! Отговори
Туск преди 6 години
Като почнат да ми плащат минимум 1000 лв заплата нето, 5оято нараства с по 15 % на всеки три год. , тогава ще ходя да се цаня за даскал. Сега с тая мизерия в образованието просто няма да стане. Аз 500 - 600 лв . на месец да си тровя нервите с някакви олигофренчета , няма да стане.
34
1
 
10
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До шматкаПреподават по няколко предмета, за да направят норматив и да получават цяла заплата. Или да вземат по някой лев отгоре като лекторски часове.
33
3
 
12
 
! Отговори
nerealist преди 6 години
До SonqЕдно време(преди 10-15год.), за да работиш като учител, искаха най -малко 5 год. стаж по специалността и незнамси колко клас-квалификация. Магистърската степен я нямаха за нищо. Молбата ти даже не приемаха, за да не изместиш дългогодишната пенсионерка, която е човек на някого.
32
0
 
31
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Чудно!Моя съседка учителка по история с 15 г стаж не може да си намери работа във Варна.Истина ли е статията.От друга страна в училището на сина ми учители преподават по два че и три предмета.Последно търсят ли се реално учители