58% от българите не желаят еврото за национална валута

"Не сме готови да затегнем колона за по-добро"
18 окт 2017 13:30, Екип на Bloomberg
74
58% от българите не желаят еврото за национална валута
Снимка: Reuters

В българина съществуват съвместно и безконфликтно две идентичности – да си патриот и да си силно проевропейско настроен. Именно тази проевропейска част е малко странно изразена.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Антоанета Христова. Христова, която съосновател на Института за политика и директор на Института за изследване на населението и човека, представи изводите от проучване на двата научни института, изследващо нагласите на българите по базисни общоевропейски въпроси месеци преди предстоящото председателство на България на Съвета на Европа.

"В какво се състоят въпросните странности – не одобряваме основни политики на ЕС като тази по въпросите за миграцията, не сме съгласни с унифициране на данъчните ставки навсякъде в ЕС, не ни харесва идеята за единна европейска армия, както и огромен процент се страхуват от приемането на еврото", посочи още тя.

58% от анкетираните не желаят еврото да бъде прието за национална валута, показва изследването.

"Българинът не е готов да затегне колана, за да бъде по-добре в бъдеще", коментира проф. Христова.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
1
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Искаме рублата!
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът няма право на глас. България е колония.
Каквото наредят господарите от ЕС и САЩ - това става в България.
Вие обърнахте гръб на Русия и предпочетохте ЕС.
За това сега ще мълчите и изпълнявате заповеди.
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западна поръчкова статия, искат да ни убедят че самите ни него искаме....
66
5
 
8
 
! Отговори
да преди 1 година
балъци, като сменим лева със скапаното евро мислите , че получите доходите на Запада само защото сме с евро ли ??!!
прости хора бяхте, прости си останахте
65
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
58% си искат рублата, защото може да служи и за тоалетна хартия.
64
1
 
4
 
! Отговори
Заблуди разни преди 1 година
До 59 Експерт - много различно е евро и лев във валутен борд вързан към еврото. Това експертите го знаят, но ти явно не си от тях
--
До 58 Бай Иван - в голяма заблуда си. ЕЦБ наблюдава не всичко, а в случая с отделните банки, ЕЦБ наблюдава само банките отговарящи на определени критерии. По-просто казано - големите банки. В България такива няма и затова ЕЦБ наблюдава трите най-голями банки в България, а те са чужди банки и нещата са много по-различни.
63
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде изчоплихте само 58%? Мен например никой не ме е питал! Още преди 10 години един швейцарец възкликна: "За Бога, не си унищожавайте собствената валута"
62
1
 
4
 
! Отговори
практичен мислител преди 1 година
До You

господине при нас има псвевдо "пазарна икономика" и май скоро време не сте влизал в магазин
61
6
 
6
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
"- не одобряваме основни политики на ЕС като тази по въпросите за миграцията, не сме съгласни с унифициране на данъчните ставки навсякъде в ЕС, не ни харесва идеята за единна европейска армия, както и огромен процент се страхуват от приемането на еврото"...
... искаме да се изравнят заплатите с германските, но работата - НЕ !
... да развиваме каналджииството, но бежанците да заминават на запад
... да имаме силна армия, но другия да служи в нея
... да не сме добре, а другите да са по-зле !
60
7
 
14
 
! Отговори
Евро мевро преди 1 година
ЕС е един голям балон.До няколко години този балон ще се спука.СССР също беше балон и се спука.Който разполага с евра да купува недвижим имот или злато.
59
3
 
12
 
! Отговори
ЛЪЖАТ НИ, ПАК... преди 1 година
Защо никой не говози за задълженията, произтичащи от това да си с Евро (членство в еврозоната)? Ставаме солидарни и задължени да ичастваме в спасителните планове на задлъжнелите икономики кати Гърция, Испания и Италия. Трябва по ясяко време да можем да отделим 10 от БВП при поискване. За какво ни е Еврото, някои по-компетентен да обясни?
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Валутния борд не е панацея! А се знае откого се управлява Световната банка а именно от САЩ! Ако им станем криви сме аут отвсякъде при липса на собствена икономика и развити търговски взаимоотношения със останалия свят не само ЕС и САЩ!
57
6
 
12
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
Истината е много простичка, но рядко виждам колеги, които да я казват кратко и ясно в общественото пространство. Смяната на лева (при наличието на Валутен борд) с евро не ни решава проблемите. Така че е все тая дали ще сме в Еврозоната, или ще си останем в условията на Валутен борд. Благодаря за вниманието.
56
14
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Аз искам да се въведе еврото защото тогава ще има по-стриктен контрол над българските банки от ЕЦБ и случая КТБ да се повтори ще е минимален, за разлика от сега.
55
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Me
ще се излее, мед и масло ще тече по улиците. Не се научихте, че безплатен обяд няма. Никой нема да те направи богат без да иска нещо в замяна. Проблема с еврото е главно огромната задлъжнялост на повечето страни от еврозоната ~ и над 100% БВП. Тези дългове се поемат солидарно от всички членки.
54
20
 
6
 
! Отговори
666 преди 1 година
Прост народ - слаба държава! Стойте си бедни, като не искате евро!
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"58% от анкетираните не желаят еврото да бъде прието за национална валута, показва изследването."

За да изнася извън ЕС, Германия има нужда от ефтино Евро. Това става по 2 начина - 1. конкурентните валути (долар, йена, и др.) поскъпват заради добри икономически показатели. 2. Еврото поефтинява заради несигурност към него. Несигурност се появява при кризи в ЕС. Кризите в Гърция, Португалия и тези дето се задаваха в Италия и Испания обслужват немските интереси. И ние на там отивавме с еврото
52
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въведете ли се евро в БГ народа ще обеднее още повече. Ако имаше келепир за хората в Чехия и Унгария отдавна да са го въвели! Между другото единствената страна която не си е унищожила старите купюри е Германия. Там си пазят още марките които в случай на разпад на ЕС ги пускат в обращение. Във всички други страни приели еврото националните валути са унищожени. Това значи колапс на икономиката на тези страни при разпад на ЕС. Като се знае че БГ лев също вече се печата извън БГ а не в БНБ фалирали
51
4
 
18
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
След въвеждането на валутния борд преди 20г. на еврото в България му викат ''лев''.
50
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам нашия лев да се прекръсти на ЛЕВРО. Така и вълкът сит и агнето цяло.