Църквата срещу Дионисий: Не може да изразява позицията на Синода

Срещу архимандрита е заведено Църковно-наказателно дело
24 яну 2018 11:30, Красимир Ангелов
62
Църквата срещу Дионисий: Не може да изразява позицията на Синода
Снимка: Булфото

Светият синод на БПЦ се разграничи от думите на  архимандрит Дионисий, който преди ден обяви, че Министерският съвет, който е гласувал Истанбулската конвенция, би следвало да има забрана да посещава храмовете на Българската православна църква.

Още по темата

Във връзка с медийните изяви на архимандрит Дионисий, от Светия синод на БПЦ припомнят, че Дионисий е завел съдебни дела срещу българския патриарх Неофит и срещу Ловчанския митрополит Гавриил, поради което срещу него е заведено Църковно-наказателно дело и той се намира под каноническо запрещение от свещенослужение, съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

Архимандрит Дионисий не може да бъде и не е изразител на позициите на Светия синод, се посочва в позицията.

Както е известно, Светият синод на Българската православна църква призова парламента да не приема спорната Истанбулска конвенция. Митрополитите, начело с патриарх Неофит, излязоха с обръщение до обществото и институциите, в което предупреждават, че документът въвежда опасна gender идеология и преследва цели, различни от прокламираните - за защита на жените от насилие.

"Истанбулската конвенция поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация, защото тя съдържа ново разбиране за човека - човекът като самовластен господар, човекът без Бога, който следва своите желания и страсти до такава степен, че може да самоопредели дори и пола си", се казва в позицията на Светия синод, изразена преди дни.

Бившият предстоятел на храм-паметника "Александър Невски" архимандрит Дионисий обаче стигна още по-далеч, поисквайки отлъчване от църквата на подкрепящите конвенцията министри.
 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
8
 
! Отговори
ivo.kolev.357 преди 9 месеца
Predlagam Dionisii za sledvashtiia patriarh?!
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези попове за какво се карат и съдят,гласуването мина,какъв е смисъла?Цирка свърши.Това са излишни разпри,няма смисъл от тях,никакъв смисъл.
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Църквата трябва да заеме по категорична позиция спрямо джендърството. Само с декларации че са против не става.
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чада мои, Бог ви обича... защото сте свежа мръвка за него!
53
0
 
7
 
! Отговори
( '_' ) преди 9 месеца
До Анонимен

Католицизмът и източното православие са два клона на християнството.Моля, боравете правилно с термините и наименованията.
52
3
 
9
 
! Отговори
браво преди 9 месеца
браво на този човек той е напълно прав, и защо са го наказали за великденската пукотевица като такъв обичай има в Гърция там няма камбани а се прави заря на Великден, който е ходил там на Великден знае това човека е искал и тука да станем по- модерни и съвременни и няма ли най-после един млад човек за патриарх да назначат ами все такива умиращи и влачещи се Погледнете руския патриарх какъв човек как стои как говори какъв авторитет има а нашият едвам ходи
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Конвенцията се отнася за насилие над жени, деца , мъже думата пол тук е излишна и всякакви определения за други безполови.
Да се заличи думата пол в конвенцията с подписването на която не насилието, а убийствата в Бг ще продължават безнаказно.
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 49
католиците и християните използват обща основа и това ги прави много близки но не еднакви , понеже тука говорим за социално културни роли , има съществени разлики въпреки че основата е еднаква.Пример католическите катедрали се опитват да ти внушат че си нищожен затова ги строят огромни, християнството не се опитва да те убеди че си нищожен а само че това е правия път.Както виждаш една основа различни пътища.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
тогава как съществуват религиите в англоезичните държави
Определено това и ограничава сляпото проповядване, а трябва да убедиш вярващия примерно sex: man че е добре да се държи като gender:male поради това че това е добре за обществото.Естесвено не можеш да убедиш някоя sex;woman че трябва да търпи физически бой от някой си и това я прави неиния избор gender ;female. има социални-културни роли които казват проповядват че жената трябва да търпи бой.Дори и българките използват тази роля.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 46
Според теб, католиците не са християни, така ли?
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тя е лесбийка
В коя тоалетна да ходя мъжката или женската -
Какви дрехи да облека мъжки или женски „

тези изрази са биологични , в първия случай тя е woman от пол :sex не gerder защото няма социално културна роля.Това че е жена спяща с други жени не променя биологичния пол.
Та тези изрази не са зависим от социално културната роля и поради тази причини няма никакво значение от коя религия е изпълнителя.
Има връзка между религия и gender.
тогава как съществува религиите в англоезичните държави
46
2
 
3
 
! Отговори
дрънци 3 преди 9 месеца
От тогава до ден днешен нещата са станали хаотични и управлението минава директно в ръцете на илюминатите чрез хаос.
Дефакто, АНТИХРИСТ все по-дейно работи и неговата главна цел са ЕВРЕИТЕ! Уж, действайки срещу християни , винаги главната му цел е била смъртта на евреи.
ЗАТОВА И БИЛДЕНБЕРГИТЕ , МАСОН-ЕВРЕИТЕ И ТЕМ. ПОДОБНИ СЛЕД ВСВ СА В СЪСТОЯНИЕ НА ПАНИКА И ХАОС. ПОНЕЖЕ ВИДЯХА, ЧЕ НАД ТЯХ ИМА ПО-ГОЛЯМА ВЛАСТ И ТЯ Е СМЪРТТА-АНТИХРИСТ.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мъжът винаги трябва да плаща сметката -
Жената винаги трябва да готви
Мъжът трябва да работи а жената да стои в къщи и да гледа децата-
Жена не може да сменя гумата на колата ,защото това е мъжка
Тези изрази са социално културни роли,и за това е приложима думата gender ,но базисната логика на тези изрази зависи от религията, т.е. има значение дали си християнин , католик или мюсюлманин.
44
0
 
6
 
! Отговори
дрънци 2 преди 9 месеца
Ако илюминатите знаят лицата на Масон-евреи-банкери, билденберги и тем. подобни, то вторите не знаят нищо за "илюминатите". НИЩО! По-скоро те мислят, че са илюминати, но през последните 100 год. втората група разбра, че има някой над тях и започнаха да се боят.

Първо, им стана ясно, че ЦЪРКВАТА не могат да я променят(бутнат).
Второ, идеите им понякога , когато ползват "голяма клетка" излизат извън техния контрол и дори срещу тях. След ВСВ страха е голям. От тогава до ден днешен нещата са станал
43
1
 
24
 
! Отговори
Браво преди 9 месеца
Институцията "БПЦ" докато се натутка какво да прави и ще стане прекалено късно! Вместо да се гордее със своя служител, който заяви една категорична позиция и бе одобрена от целия православен народ, ПЦ почва сега да го хока? Що бе- тоя човек просто е прочел Канона-там нали пише за отлъчване и Анатема? Какво по-голямо престъпление да стане, че да бъдеш отлъчен от Храма Божий? Я се стегнете малко и дайте по-мъжката, знам че има много свестни свещеници, не всички са баби Гусита!
42
2
 
5
 
! Отговори
дрънци 1 преди 9 месеца
хайде, много коментари и разбирачи по темата. не са стъпвали в храма, но изразяват мнение. какви били евреите, антихрист и т.н.

п@льочо, кво ти разбира главата от АНТИХРИСТ и илюминати?
Масон-евреи-банкери, билденберги и тем. подобни са доста далеч от "илюминатите"?
Ако едните се занимават с войни, петрол, политика, царете, държавни финанси, дори с папската власт, то истинските илюминати са хора, които могат директно да разговарят със САТАНАТА, който живее на Земята от преди хората.
41
1
 
4
 
! Отговори
от 39 преди 9 месеца
Но от друга страна пък точно с gender се определя именно канони които християсвото или исляма или будизма ,проповядва без да обяснява защо е така, и не дава избор на човека да избира дали да бъде така, което означава че тази дума изкарва раздор в сляпото проповядване,вярно за ислямска държава определено е вредно подобно разграничаване на половете, но същото важи и за другите религии просто това разграничаване стопира нерационалното слепи принципи.Което е едно от оръжията на религиите.
40
0
 
4
 
! Отговори
Консерватор преди 9 месеца
До Анонимен
В чл. 4 ал 3 се споменава думата "джендър"
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Средата влияе много, когато човек расте и се оформя като личност! Ако децата не са предпазени от родители и учители и ако не им е обяснено всичко подробно, има голяма опасност особено в пубертета да започнат да подражават на тези джендъри, които да " изкривят", манипулират представите им за семейството, ценностите, смисълът на живота.
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има логика това по принцип църковните хора са си полиглоти и не се губят в преводите, просто изучаването на много старинни езици ги прави такава.И вчера църквата изглеждаха като поредните загубени в превода.Но те са хора които не би трябвало да се губят в превода т.е. ясно изразени лъжци,съмнем манипулативно подсъзнание.От друга страна думата gender позволява самоопределяне по социалнокултурните роли, голяма част от тях са зависими от това коя религия е,християнство католистическа, будизам,исля