Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...

Поклонението ще е в четвъртък в столичната църква "Св. София"
Обновена: 6 фев 2018 09:46 | 6 фев 2018 09:30,
200
Шарлопов вдигнал кръвно, легнал... Казал си: Сънят лекува, но...
Снимка: архив, Булфото

"Тайните на успеха са труд, постоянство и амбиция. Ако тези 3 неща ги има в мисленето на човек, той ще се справи. Капиталът идва като следствие"

Това е един от ценните съвети, които остави на 5-те си деца Стефан Шарлопов.

В нощта срещу понеделник бизнесменът напусна този свят на 55 години. Починал е внезапно в съня си. В петък споделил с приятели, че не се чувства добре.

В неделя си измерил кръвното - 170 на 100, и изпил обичайното хапче. Не потърсил лекар. Решил, че сънят ще го излекува. И не се е събудил.

Още по темата

Роден е на 14 октомври 1962 г. в Бургас. Завършва руска гимназия, а през 1986 г. българска филология във Великотърновския университет. След това започва работа като журналист във "Вечерни новини", "Кооперативен вестник" и "9 септември".

Едва 26-годишен Шарлопов издава първата си книга с художествена документалистика. Плащат му 2500 лв. хонорар, защото това било максимално възможната сума. Разочарован, месец преди промените през 1989 г. решава да напусне журналистическата професия и започва частен бизнес.

Първата му сделка е неуспешна, както самият Шарлопов признава. Искал да се занимава с предпечат и реклама, дори теглил 5000 лв. от банка. Негов познат му възложил да направи новогодишен календар. Отишъл с напълно готовия продукт при клиента, но той вече бил забравил за поръчката.

"Ама нали имахме джентълменска уговорка", попитал изуменият Шарлопов. "Да, но забравихме да подпишем договор", отвърнал му клиентът.

"Това беше първият урок, който получих в бизнеса. След тази случка преживях още много мизерии в живота си. Бях без опит и капитал в бизнеса, загубил и кредита, и хонорара от книгата", споделя бизнесменът пред "24 часа".

Започва сам - първоначално с търговия на всевъзможни стоки. Купува 50 тона дефицитна тогава вестникарска хартия и я продава с голяма печалба. Прави финансово-търговски спекулации, като внася всичко - тениски, алкохол, шоколад. Покрай вноса на кексове стига до идеята, че е по-добре да ги произвежда, и така се появява първото му предприятие в хранителната индустрия - "Роял кейк".

Бизнесът се разраства, но след години Шарлопов го продава. Купува завода за минерална вода в Девин за около 600 хил. долара. Преди да го продаде, инвестира милиони и го превръща в най-модерното предприятие на Балканите в бутилиращия бизнес.

Никога не се разделя обаче с хотелиерството, което е негова страст и лудост. Обиколил е света, но остава влюбен в Българското Черноморие и в планините ни.

Приятелите му казват, че никога не е бил сноб. Не обичал да парадира с богатството си. Дори когато си купил хеликоптер, го направил, за да си върши работата и да стига по-бързо от Созопол до София. Комплексът на морето "Созополис" бе последният му голям проект.

Макар още на 30 г. да е милионер, не си купува поредния мерцедес само защото на пазара се е появил нов модел.

"Нямам нужда да подплатявам снобизма си. Никой в компанията няма право да кара автомобили над ниво "Тойота Авенсис". Това са колите на Управителния съвет", обяснява през 2002 г. Шарлопов.

Беше голям дарител. Поклонението ще бъде четвъртък от 12 часа в столичната църква "Св. София".

Поклон пред паметта му!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35Това се доказва в съда , кой е крадец. Ти за това винаги , ще си беден. Не защото НЕ крадеш , ами защото ти е крив светогледа. Всеки може да стане богат, но трябват качества и акъл. Когато ги нямаш НЕ става.
34
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо преди година започнаха да го лансират по медиите! И каква е тази трагична връзка на всички загинали в последно време с Велико Търново! Да не би някаква аналогия със падането на Търновград в края на 14 век?!?!?!
33
1
 
20
 
! Отговори
Тебе, кой те уважава преди 6 години
До АнонименТова, че ти си крадец с пълна паница - не ме кара и аз да крада!
32
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но....милионите натрупани с крадене и грижата по опазването и увеличаването по все същия мошенически начин не прощават
31
6
 
27
 
! Отговори
Кирчо преди 6 години
До Дърт комунистКаква Девня те гони ве, минерална вода е продавал човека, не цимент.
30
1
 
49
 
! Отговори
Сократис преди 6 години
От кръвно 170/100 не се умира ако няма други съпътващи сърдечни изменения.Когато се говори за високо кръвно, трямва да се споменава и сърдечната честота т. е пулса ускорен ли е или забавен, защото при това кръвно може да имал пулс 60 а може и 160 и дори повече, от което се получава предсърдно трептене и мъждене, от което често се излиза от ритъм...Това е тема от кардиологията и за това хипертониците трябва да пият лекарства назначени именно от тях а не от джипитата Не подценявайте кръвното!
29
41
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от много , като вас ...човекаа е оставил доста неща след себе си. Хората са два вида можещи и неможещи. Другото са празни приказки. Като "знаете" , как се правят милиони на 30 давайте :))) Но ме съмнява да знаете ..Ако знаехте , щяхте да сте го направили. Колко такива , като вас съм видял в живота си , дето гледат в чуждата паница и цял живот тяхната празна.
28
7
 
32
 
! Отговори
123 преди 6 години
До бай хНе само в България, НО всичко е до време. Тоя на 55 изглежда поне на 70, защо ли?! А на Баце нещо почнаха много да му умират мозъчните и финасови клетки. Нали Баце е велик, що не си пази хората тогава?! Дали защото всички около него са пълни некадърници,може би или да. Накратко от пълни некадърници и нещастници, какво друго да очакваш освен провал, след провал, след провал...
27
3
 
29
 
! Отговори
Друг родител преди 6 години
С труд, постоянство и амбиция - може ВСИЧКО да станеш! И крадец и убиец и мошеник-бизнесмен, но да станеш Човек - трябва МНОГО повече! Да си Човек и да натрупаш милиони - едното е КОНТРА-ПРИМЕР на другото (т.е. достатъчно условие, че не си другото).
26
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
той и шиши е млад милионер, а вече и млад милиардер, но това в никакъв случай не става с труд и лични качества, а с пране на мангизи и големи кражби, лобизъм, чадър и т.н.
25
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това че е спекулирал с дефицитни стоки по време на криза не го прави добър човек, който си струва да помним.
24
11
 
57
 
! Отговори
Дърт комунист преди 6 години
Аха подарили му Девня, за 600 хиляди долара от които е платил 10% защото било чрез РМД, после го продал за милиони. Така се прави "бизнес" в България, някой го наричат разграбване и кражба на държавното имущество, резултатът е 98% бедни и 2% свърхбогати. Вече със сигурност се пържи в ада!
23
5
 
54
 
! Отговори
бай х преди 6 години
.. още на 30 г. да е милионер ... знаем как се става в България
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм не е бил сноб ,но не е бил и скот
21
24
 
21
 
! Отговори
Край преди 6 години
Така като чета биографията тайната на успеха е - "студентските кооперации" от началото на 90те. години. Тогава зад тях застанаха хора с пари и почнаха безмитен внос на цигари, алкохол, кафе и захарни изделия. Порочна схема. този човек обаче разви бизнеса си с много нюх и упоритост. Ако в България имаше повече такива хора - по-добре щеше да е.
20
49
 
19
 
! Отговори
game1 преди 6 години
Най-честния, най-чистия, най-искрения и най-големия пич е Шарлопов !!!Ходих му на лекция преди години, гледах предаването му, четох книгата му !!!Изключителен човек !!!Защо има негативни коментари не мога да разбера ?!?!?! Това е от малкото свестни бизнесмени - личи си най-вече по външния му вид и изказа !!!
19
4
 
55
 
! Отговори
123 преди 6 години
Имал е акъл да не изхарчи всичко от куфарчето, но дотам. все пак от тази схема се излиза само с кракта напред.
18
8
 
39
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
За съвременните стандарти мъж на 55 не е за умиране. Не че е млад, никой не го твърди, но определено поне едни 20 години още. Жалко, беше ми оставил впечатление на мъжкар, което все по рядко може да се види в БГ. На върха си и не може да се радваш на това което си направил...Бог да успокои душата му...
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
както са тръгнали за погребение на Заврян Костов само прокурорите и съдиите, които ще го осъдят ще отидат! Сънят наистина лекува, но ако беше отишъл на лекар можеше да не се озовеш в кофчега. Нищо, спи в мир!
16
3
 
67
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Наистина честен бизнесмен, само не питайте за червеното куфарче народна пара, с която е започнал бизнеса :)