Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?

Българинът искал ред, дисциплина и патриотизъм
8 фев 2018 20:00,
261
Казарма? Всеки втори българин въодушевен! Защо ли?
Снимка: архив, Булфото

Близо 60% от българите смятат, че военна доброволна служба би сработила и гледат с надежда на идеята, коментира пред "Фокус" социологът Първан Симеонов.

По думите му широко е одобрението на обществото за всякакви идеи, включващи повече ред, дисциплина и патриотизъм, като те са почти автоматично приемани.

Още по темата

"Това е напълно закономерно на фона на следните няколко факта. Първо, в годините назад, като че ли военното образование, онова обучение, което дава възможност да знаем какво да правим в извънредна ситуация, такава на бедствия и аварии, дори във военна ситуация - това обучение е занемарено и обществото би приело всяко усилие зa възстановяването на неговата ефективност.

Второ - при новите глобални заплахи, при все по-непредвидимия свят, при проблемите, които има Западния свят, при все по-ясната терористична заплаха, която се превръща в ежедневие, ясно е, че хората търсят форма на сигурност. Те го разглеждат и като лична, и като национална сигурност, и като елементарно ниво на знание за това какво да правим. Те го разглеждат като свое право. Правото на безопасност. Не на последно място хората със сигурност биха одобрили правото да бъдем полезни на страната си", обясни той.

Първан Симеонов добави, че предизвикателство при въвеждането на доброволна военна служба, биха били конкретните резултати, за които обществото ще настоява.

"Важно е да се видят и какви ще са обществените преференции, които доброволците ще ползват. Въпреки всичко населението одобрява отделянето на средства за модернизация на военните сили", заключи социологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
половината коментиращи не сте помирисвали пушка, камо ли казармакойто иска да има наборна служба, да попълва първия набор!не ме интересува, на колко години е, има ли си друга работа и служил ли е вече - щом преценява кое е добро за другите, да дава личен пример.от там нататък, да отговарят дали да има доброволна или задължителна служба само тези, които са в подходящата възраст
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народа ще плаща споследните си стотинки да направят от децата му български мутри.
48
6
 
6
 
! Отговори
доБГ преди 6 години
не е до възпитание бе цър вул, до реалности е, но меки като теб са многи фини душици раними.
47
12
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Нямало да бранят Пеевски при война. България не е ли ***, баща ти, децата ти, жена ти, училището дето си учил, градинката дето си карал колело и си пропушил.Като ви чете човек ще остане с впечатление че нямате против някой да нареди на майка ви да си сложи бурка.
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 48"Да служиш на Родината не е набутване!" почти всеки конфлит се провокира не защото една нация иска да се бие с друга, а защото някой властимаш с болни амбиции праща чужди деца, а не своите да *** за негова изгода. Да си изпратиш детето на смърт защото някой така решил е чисто набутване.
45
4
 
1
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Като гледам какво ти е възпитанието и как са те обучили там!
44
2
 
14
 
! Отговори
Направиха ме "ч преди 6 години
То и аз така пропуших в казармата, на обед пускаха пушачите да пушат, а непушачите да обират фасовете от градинката-постепенно всички станаха пушачи, а градинката я чистеха новобранците/непушачи. Непиещите ги смятаха за "певци" на ротния командир и всички пиеха. Направиха ме истински "МЪЖ", пия и пуша!" Благодаря ти БНА"-за 2 год ме направи човек
43
5
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
Да служиш на Родината не е набутване! Ама вие сте тежък случай в лека кола.
42
7
 
9
 
! Отговори
бай х преди 6 години
защо около нас гърците и турците имат ЗАДЪЛЖИТЕЛНА наборна служба ? .... а нашите млади джендаре ги е страх от казармата ... ей деца ако стане нещо нема кой да ви пази , жените ,децата ,майките и бащите ... вие трябва да сте обучени ... и дано не се налага ... защото ние /които сме служили/ вече сме над 40+ години
41
1
 
3
 
! Отговори
до БГ преди 6 години
мълчи бе цър вул, при 120х нирмална армия, строителни и транспортни войски бяха общо 10х.
40
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, ще браним ромите и бизнеса на каракачанкатаВсичко читаво се изнася като при пожар от България.
39
8
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Кадровия войник е НАЕМНИК. Всеки българин трябва да е ВОЙНИК при нужда.Колкото и да е високотехнолигична сегашната война - ИДИЛ с калашници си брани територия колкото България вече 5г. срещу всякакви космически сили от цял свят.
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 35"Без армия, рано или късно някой ще ни провокира" - и 10 милионна редовна армия да имаш, ако няма пари да я обучаваш и екипираш файда от нея няма. Садам имаше огромна армия преди първата война в залива. Дойдоха тия с парите за модерно оръжие и му разкатаха фамилията. Аре първо оправете си икономиката и борчовете и тогава мислете за друго
37
2
 
5
 
! Отговори
до30 преди 6 години
1,70 струва ама на оръжейния магазин за теб, реална цена е 37 ст.за армията да не гиворим що нещо има за стреляне защото му изтича годността.
36
0
 
10
 
! Отговори
Пенчо Шаша преди 6 години
Наборна казарма в комбинация с беззаконова демокрация е лоша комбинация. Наборната служба е ефективна само при тоталитарен строй.
35
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без армия ами .. ако решат тая вечер да ни нападнат утре сутрин вече сме превзети .. !Без бой с свалени *** надупени
34
2
 
20
 
! Отговори
олег преди 6 години
От много тъпотии ни е всичко тъпо! Че то професионалния войник взима заплата като доброволец! Вижте си руската колко народ погреба дето го праща да кара казарма в чужди страни.Много ви е кеф да си пратите децата на смърт с келява и зле поддържана техника. Онези крадат от обществените поръчки за армията, вие без пари дивеч за отстрел им давате.
33
4
 
8
 
! Отговори
Бивш преди 6 години
Служба и чанч за новобранците до дупка.
32
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами който иска да служи да ходи да става къдровак. За какво набутва други?
31
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук много изтънчени и изнежени пишат.Без армия, рано или късно някой ще ни провокира. Не бъдете наивни,светът и хората не са се променили.Ако искаш мир,готви се за война - вярно! Аз съм служил 18 месеца мотострелковак и ако бях на 19 г пак щях да го направя.

Спонсорирани публикации