Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант

Държавата изоставила нея и детето й. Тя: Аз изоставям нея!
Обновена: 18 апр 2018 17:00 | 18 апр 2018 16:00, Камелия Цветанова
228
Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант
Снимка: Кадър Нова тв

За пореден път днес пред Народното събрание излязоха на протест родители на деца с увреждания, за да искат реформа социалната система, а съдбата на една жена с болно дете толкова развълнува премиера Бойко Борисов, че самият той призна пред министрите си, че е "гледал и ревал".

Още по темата

Той поиска и проверка лично от социалния министър на случай на дете с увреждания, при който "ненормален администратор кара хората да ходят напред назад".

"Гледах го (в телевизионен репортаж – бел. ред.), ревах да го гледам, лично министърът да се занимае. Малко човечност няма ли, държавни пари и заплати вземат", възмути се Борисов.

Жената, предизвикала силно емоционалната му реакция, се казва Красимира Обретенова. Тя е майка, която е била на всеки един подобен протест от 15 години.

Напуснала е родния Добрич само за да е по-близо до здравните грижи в София. Днес обаче няма да отидена площада - тя протестира, напускайки България.

Красимира вече е здравен емигрант.

"За първи път от 15 години няма да участвам физически в протест на родители на деца с увреждания", заяви Красмира пред Нова тв. 

Вместо това събира живота си в няколко куфара и утре напуска България.

"Тя изостави мен и детето ми, аз изоставям нея", заявява с тъга в гласа си тя.

Детето й се казва Пасионария и е на 16 години. Родена съвсем здрава, но като бебе менингит й нанася непоправими увреждания.

"Това е моята форма на протест, аз не мога да направя нищо повече", заявява Красимира.

В продължение на 16 години е вярвала в обратното. Красимира е сред първите родители на деца с увреждания, които излизат на протест.

"Проблемът не е в увреждането на децата ни, а проблемът е в системата", смята Красимира. 

Преди 8 години решава да е по-близо до системата и до всички здравни и социални институции и се мести да живее в София. Но по думите й се сблъсква с абсурд след абсурд.

"Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нешо елементарно, ако в метрото направи гърч да й фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи", обяснява Красимира.

Тя е жената, осъдила соцалното министерство за начина, по който предоставя помощни средства, но казва, че от това не последвало нищо.

"Моята дъщеря получи сколиоза заради скапаната социална количка", заявява Красимира.

Абсурдът е, че щом детето е в количка, отказват да дадат ортопедични обувки... Обувките не са защото ще ходи, а, за да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която трябва да определи уврежданията на Пасионара, е изпитание. Защото от един лекарски подпис зависи и парите, които получава от държавата.

А само едно шише със специална храна на Пасионара струва 7 лева. На ден са й нужни три или 21 лева, 600 на месец.

"Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК", заявява Красимира.

Заради всичко това тя не пропуска нито един протест на площада през последните 15 години. Досега.

"За мен емигрирането е начин на протест. Не искам да участвам повече в издръжката на тази администрация", заявява Красимира.

Преди два месеца се връща в Добрич и във Facebook се свързва с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната Варна преди две години, за да…оцелее детето им. И тя отива, далеч от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
27
 
! Отговори
До 170 преди 6 години
Ти си пълен ***,за евтаназиране си ти и такива мислещи като теб !20 години съм гледала баща без крака заради лекарска грешка било ми е трудно,но не съм го оставила,а ти си *** долна🙈
181
2
 
25
 
! Отговори
Егати преди 6 години
Обществото,егати хората.Живи скотове!Няма грам съчувствие,към детето,към майка му,това не е общество!Това е жива ***.Само вика-нали не е у нас.Поставете се в пантофите на другия,после говорете.
180
0
 
16
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Така е!Все пак има и адекватни.Благодаря Ви!
179
0
 
13
 
! Отговори
До 170 преди 6 години
Ти не си добре
178
2
 
17
 
! Отговори
До Тони преди 6 години
Изобщо не се изумявай,коментиращите са 90%***,мислещи се за оригинални.Ако им дойде до главата....друга песен ще пеят.
177
2
 
16
 
! Отговори
Десси преди 6 години
Издържайте гнусните *** скъпи депутати ,а пък нашите си деца кучета ги яли...
176
2
 
20
 
! Отговори
РИБАТА СЕ ВМИРИСВА преди 6 години
ОТКЪМ ГЛАВАТА! Борисов к`во се прави на божа кравичка. Той е ВИНОВНИЯТ ЗА ВСИЧКО. НЕКАДЪРНИТЕ МИНИСТРИ ТОЙ ГИ НАЗНАЧАВА. ДВУЛИЧНИК
175
4
 
7
 
! Отговори
Мангал преди 6 години
До чужбината е по-добре : Издържай цциганите *** , а не Българските деца.....
174
0
 
6
 
! Отговори
Мангал преди 6 години
До чужбината е по-добре : Издържай *** *** , а не Българските деца.....
173
0
 
32
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Нямате представа какво е отношението на държавата към нас.Мисля,че най-точната дума е подигравка.Говорят гръмки думи в новините а реалноста е друга.
172
1
 
30
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Не искам соц.помощ или съжаление,не искам пари.Искам да работя,но това е невъзможно,защото няма адекватно спец.училище,в което да учи детето ми.В сегашните "помощни"училища е ад.
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, аз не съм бил фен и срга не съм на ердоган, но за турците, безплатно образование, за здравната система за тях също много бонуси, бях наскоро и се учудих.
170
6
 
43
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Аз съм майка на дете с увреждания .85%в следствие на поставена ваксина от задължителния имунизационен календар.Заплатата ми като личен асистент на дъщеря ми е 264 лв.Моля Ви,не коментирайте така грозно!
169
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още след Хитлер са си внесли 50 хил.турци, уж да строят и възстановяват Германия след ll св.война! След 89 г. си внесоха източноевропейки! Сега араби бежанци, все за генофонд, щото арабин да работи- трудна работа! Като ламя са !
168
0
 
22
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
За съжаление е така,много хора напуснаха България,поради неработещите системи!!!!! Това е единственото спасение за хората,няма човечност у повечето служители във България!!!!! Господин Борисов,да уволнява некадърните,корумпирани служители!!!!! Социалната система,трябва да стане,както е в Западните държави!!!!Но и хората,трябва да си променят манталитета!!!!
167
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя Германия много просперираща, канят, молят се на арабите да дойдат като бежанци да им оправят генофонда, Чистият ! Айде, мерси !
166
27
 
4
 
! Отговори
до 155 преди 6 години
Може и да не съм прав, някъде бях прочел, че децата с увреждания са се евтанизирали по закон.Иначе като цяло съм фен на Хитлерова германия, като модел на управление на една просперираща държава.Въпреки че имам много съмнения за как точно са били нещата и едва ли някой може да каже истинската истина.
165
28
 
4
 
! Отговори
много рев, много преди 6 години
Ако е пропуснала лечение и е прилагала тинтири-минтири е извършила престъпление спрямо друг гражданин на България - детето и. И законът не се интересува от душевните и терзания и религиозни откровения. Ако някой си пребие детето и го увреди от побой, после колкото и да си съжалява все тая. Ако случаят е отказ от лечение да си понесе последствията, алтернативната коза. Прокуратурара да вземе да се поразрови. Аман от "естествени" патици
164
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ауууу, човечност???? Тя и една пържола не струва! Айде сега...
163
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори да е сгрешила навремето и да е пропуснала ваксина, кои сме ние да я съдим ?!! Собственият й съд не е ли достатъчно жесток ! Тя си знае, ние да сме милостиви, състрадателни, добри ! Иначе...злото за всички се умножава ! Прошка и да не греши повече никой !