Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант

Държавата изоставила нея и детето й. Тя: Аз изоставям нея!
Обновена: 18 апр 2018 17:00 | 18 апр 2018 16:00, Камелия Цветанова
228
Красимира – жената разплакала Борисов, от утре е здравен емигрант
Снимка: Кадър Нова тв

За пореден път днес пред Народното събрание излязоха на протест родители на деца с увреждания, за да искат реформа социалната система, а съдбата на една жена с болно дете толкова развълнува премиера Бойко Борисов, че самият той призна пред министрите си, че е "гледал и ревал".

Още по темата

Той поиска и проверка лично от социалния министър на случай на дете с увреждания, при който "ненормален администратор кара хората да ходят напред назад".

"Гледах го (в телевизионен репортаж – бел. ред.), ревах да го гледам, лично министърът да се занимае. Малко човечност няма ли, държавни пари и заплати вземат", възмути се Борисов.

Жената, предизвикала силно емоционалната му реакция, се казва Красимира Обретенова. Тя е майка, която е била на всеки един подобен протест от 15 години.

Напуснала е родния Добрич само за да е по-близо до здравните грижи в София. Днес обаче няма да отидена площада - тя протестира, напускайки България.

Красимира вече е здравен емигрант.

"За първи път от 15 години няма да участвам физически в протест на родители на деца с увреждания", заяви Красмира пред Нова тв. 

Вместо това събира живота си в няколко куфара и утре напуска България.

"Тя изостави мен и детето ми, аз изоставям нея", заявява с тъга в гласа си тя.

Детето й се казва Пасионария и е на 16 години. Родена съвсем здрава, но като бебе менингит й нанася непоправими увреждания.

"Това е моята форма на протест, аз не мога да направя нищо повече", заявява Красимира.

В продължение на 16 години е вярвала в обратното. Красимира е сред първите родители на деца с увреждания, които излизат на протест.

"Проблемът не е в увреждането на децата ни, а проблемът е в системата", смята Красимира. 

Преди 8 години решава да е по-близо до системата и до всички здравни и социални институции и се мести да живее в София. Но по думите й се сблъсква с абсурд след абсурд.

"Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нешо елементарно, ако в метрото направи гърч да й фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам... Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи", обяснява Красимира.

Тя е жената, осъдила соцалното министерство за начина, по който предоставя помощни средства, но казва, че от това не последвало нищо.

"Моята дъщеря получи сколиоза заради скапаната социална количка", заявява Красимира.

Абсурдът е, че щом детето е в количка, отказват да дадат ортопедични обувки... Обувките не са защото ще ходи, а, за да не му се изкриви ходилото.

За Красимира всяко явяване в лекарската комисия, която трябва да определи уврежданията на Пасионара, е изпитание. Защото от един лекарски подпис зависи и парите, които получава от държавата.

А само едно шише със специална храна на Пасионара струва 7 лева. На ден са й нужни три или 21 лева, 600 на месец.

"Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно... За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК", заявява Красимира.

Заради всичко това тя не пропуска нито един протест на площада през последните 15 години. Досега.

"За мен емигрирането е начин на протест. Не искам да участвам повече в издръжката на тази администрация", заявява Красимира.

Преди два месеца се връща в Добрич и във Facebook се свързва с българско семейство с дете с увреждания в Холандия. Напуснали родната Варна преди две години, за да…оцелее детето им. И тя отива, далеч от България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
1
 
16
 
! Отговори
Вярващ преди 6 години
Бог да помага на тези деца, родителите им и останалите им близки. Дано спаси и България! Хващайте се всеки да си върши работата, че ще има и създаване на заслуженото.
161
20
 
7
 
! Отговори
много рев, много преди 6 години
Да попитам, тази жена не е ли случайно фен на движение Естествено - тези офци, които отказват ваксини, лекарства, само със слънчеяи лъчи и хомеопатия се лекуват? Този менингит можело ли е да бъде овладян? Просто питам, имам инфо, че точно такъв е случая. И сега реве по медиите. Разровете се, журналисти, ако сама си го е направила зеленчук ще я съдят ли? Или всеки може да се прави на по-лекар от лекарите само с Google search?
160
6
 
4
 
! Отговори
бивш преди 6 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
159
1
 
10
 
! Отговори
////////// преди 6 години
,,ненормален администратор,,(!!!) е много удобно оправдание за антисоциалната и античовешка политика на тези най-отгоре, гениално измиване на ръцете, аре стига.
158
37
 
4
 
! Отговори
чужбината е по-добре преди 6 години
Аз не желая и няма да и издържам детето. И не се чувствам виновна, че не изпитвам жал към тази маминка. Прав и път
157
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измъчена е тази майка, разбираме я, даже и най-големия Дзвер я разбира, но тя не осъзнава ли,че прави точно това, което звера иска. Но нека иде, да се разнообрази, да я оритат там, по хитрия им гаден католическо- инквизиционен начин, па да си се прибере - у дома и стените помагат. Предателите,мошениците и джендърите да се не връщат въобще, ако са още тук - да се махат завинаги невъзвръщенци !
156
13
 
5
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Измъчена е тази майка, разбираме я, даже и най-големия зверски я разбира, но тя не осъзнава ли,че прави точно това, което звера иска. Но нека иде, да се разнообрази, да я оритат там, по хитрия им гаден католическо- инквизиция мен начин, па да си се прибере, у дома и стените помагат. Предателите и джендърите да се не връщат въобще, ако са още тук - да се махат завинаги !
155
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Про'стият Бг народ все още вярва в измамата, че здравеопазването на Запад е платено ! Да платено има,но това са частни здравни заведения,държавното е напълно безплатно ! Аз претърпях две операции в Испания не съм платил нито един сентимус,а лекарствата предписани от личният доктор и тези от хирурзите ми са със 70 % намаление/за 5 вида лекарства плащам 2.87 ? два пъти в месеца/безработните тук пък получават напълно безплатни лекарства,но това е в държава в която народът знае кого избира и защо !
154
8
 
12
 
! Отговори
служител преди 6 години
Администрацията не твори законите, тя само ги привежда в изпълнение.Законите се създават от управляващит, администрацията само ги прилага.Това е.И още нещо- от,,държавни пари и заплати,, до ,,държавни пари и заплати,, има ОГРОМНА разлика.Който ругае администрацията нека да отиде да работи за 500 лв там ,да види колко е лесно.
153
1
 
8
 
! Отговори
До 152 инвалид преди 6 години
Това което си написал е много добре, НО какво знаеш ти за Хитлерова Германия, че я вмъкваш в темата ? В тази Германия за която говориш Хитлер е дал права и грижи и на животните ? Прочети тези неща - kompasbg/lubopitni/item/1963-24-neshta-koito-ne-znaete-za-adolf-***-i-natzistka-germaniya......https://vbox7/play:bf025608f0&pos=_8.....когато прочетеш това пак си помисли дали да избереш да живееш в Хитлерова Германия или да се ЕВТАНИЗИРАШ ?
152
0
 
8
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 6 години
Не трябва да плакал. Трябва да вземаш радикални решения. Противен случай както продължава сега след 30 или 50 години ще съществуваме единствено като територия без българи..
151
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е в Герберистан.
150
5
 
25
 
! Отговори
Инвалид преди 6 години
Искам да кажа на някои *** пишещти по надолу, жената иска това което и се полага и което е обещано от политиците ни след влизането ни в ЕС.Ако бяхме Хитлерова германия примерно аз първи щях да се евтанизирам и да си спестя трудния живот, но за жялост не сме, това което ни предлагат в момента е права и да се борим за тях, кой колкото може.Успех на Красимира в начинанията!
149
7
 
14
 
! Отговори
Асен преди 6 години
До 150:Ходи се лекувай! И ти трябва да емигрираш и да ни избавиш от присъствието си, че от такава *** като теб няма полза.
148
50
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига бе,хората се гърбят от сутрин до вечер за едната заплатичка ,издържат семейство,едва свързват двата края и не мрънкат,тая тука хленчи пари да й дават.Ние да не сме роби бе.Всички дето й защитавате капризите й отворете сметка и й давайте,да видим тогава как ще Ви оредее редицата.Защото всеки се бие в гърдите да се изтъкне да я защитава,ама като опре пари да се дават?Пред Народното Събрание да отиде да проси.
147
4
 
35
 
! Отговори
Христо преди 6 години
Всички разумни хора трябва да напуснат тази *** България.Българската държава не се интересува от хората,били те болни или здрави....Тук сме само имена в избирателни списъци,за да се оправдае предварително решения избор....Всички разумни хора трябва да напуснат тази *** България...
146
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм онкоболна и с шестте заплати, които ми изплатиха при пенсиониране си заплатих операцията, но не в онкологията. Онкологията може и да е добро заведение, но се отвратих - една болна едвоа не се изповръща върху краката ми и никой не дойде да почисти. Сега не ходя на процедури. Но искам да ви кажа, че Москов не е наркоман, а е онкоболен.
145
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм здравен мигрант с тежко хронично заболяване. Здравеопазването в другите страни просто няма нищо общо с българското. Нищо. Някъде все още пациентът е човек, на който да се помага, а не ходещ банкомат. И в тези страни има живот и за болните, и за семействата им. А най-хубавото - всичко е безплатно. Отиваш на преглед при специалист, отиваш в аптеката, отиваш при личния лекар. Никой не ти иска пари. Дават ти лекарства, консумативи, отстъпка от неосновни лекарства и какво ли не.
144
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука вместо да циври като ученичка да каже кой сложи такива като шизофреничката Ана Мария Борисова и крадливият наркоман Петър Москов?
143
0
 
10
 
! Отговори
ахахаха преди 6 години
това искат, целта изпълнена