Българинът кръв не дарява. Пази си я!

Едва 15% е дарена от доброволци. Има ли черен пазар?
15 юни 2018 08:50, Петя Славова
65

Повече от 85% от дарената кръв в България е от роднини на нуждаещите се, а едва 15% е от доброволци или платена на "черния пазар", каза в "България сутрин" председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова.

"От нашето сдружение стигнахме до извода, че българите не даряват заради системата - те "пазят кръвта си" за своите близки", каза още тя.

Попова изрази безпокойство, че по проблема се действа изключително кампанийно и масово се говори на 14 юни, когато е Световният ден на кръводарителите.

"Няма изградена национална стратегия. Когато стигаме до хората голяма част откликват, но трябва да бъдат информирани", посочи Стефка Попова в Bulgaria ON AIR.

Председателят на организацията обясни още, че винаги има нуждаещи се от всички кръвни групи във всички градове и болници.

Тя призова доброволците и нуждаещите се да ползват приложението "Дари кръв", създадено от системата на организацията.

"Искаме да напомним на институциите и хората, че това засяга всеки от нас", завърши тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Изсраел ще достави неограничени количества кръв, срещу българска.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не дарява откъде дойдоха 100те банки за Митьо Окото - тире - Митьо паркинга несебърски??? А в същото време за родилки и за жертви на катастрофа нямаше кръв и хирата са принудени да куоуват от хепатитната на платените дарители дето деннат на оейки пред болниците. Как не ви е срам да повдигате въпроса изобщо
51
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
Хем да дарявам пари за да се лекува друг ,, хем и да дарявам кръв ,,че аз искам да загине тази държава. Всичко насила еее не са ли РОБИ българите еми РОБИ СА...
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и друго.Много хора са на хапчета за кръвно и това не им позволява да даряват кръв, колкото и да им се иска.Това също си е причина.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време когато даваха какво стана с нея кръв,забрави ли се и някой отчет даде ли заради такова общо заключение,че видите ли сега не давали или платена на черния пазар,как ли става това като на пазар когато няма доброволци направо интересно-от крайно нуждаещи ли се донори от туй че чули за такъв пазар,направо на пазара,че точна цена няма,как каже главния даряващ обединяващ кръводаряващи на парче понеж роднини дават пари съответно да се прелее.
48
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мила за кое в тази страна има изградена каквато и да е стратегия освен за ПР кампаниите на Вожда. Кде литнал днеска да го галят по ***
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди години ходих да дарявам, изгониха ме казаха, че има от кой да си взимат кръв. Повече не съм стъпил там без да ме е помолил колега, приятел или роднина. Не се стискам, но и не се натискам.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дарявам веднъж годишно, когато има акция на Червен кръст от 10на години. Имайте впредвид, че досега само една единствена сестра е успяла да ми намери вена на мястото, от където обикновено се взима. По-принцип ми взимат от ръцете като свия юмрук (и между пръстите се е случвало да намират), а веднъж дори беше невъзможно и там и трябваше от китката. И на двете места болката е ужасна, но все пак дарявам!
45
2
 
6
 
! Отговори
Таня преди 5 години
Миналата година за тежко болен роднина трябваше да възстановим на болница 15 банки кръв. Които роднини можаха дариха. Отчаяно помолих приятелите си, всички от женски пол веднага се отзоваха, а тези от мъжки казаха, че ги е страх. Единствено, тези, които бяха минали казарма отидоха без проблем. Все пак не само това е причината - хората ясно си го казаха, пазят си я, че наистина винаги е нужна. Пък и по 3 часа се чака, кой има толкова свободно време в работен ден
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една теория, казва, че жените живеят по дълго от мъжете защото всеки месец губят кръв и кръвта им се обновява. А нас мъжете ни е страх да идем да ни боднат и да ни вземат 420 мл кръв.
43
4
 
3
 
! Отговори
Полезно е преди 5 години
Даряването на кръв е полезно. Ускорява създаването на нови еретроцити от костния мозък.
42
3
 
4
 
! Отговори
Do Bobi преди 5 години
Като се дарява кръв за всеки даряващ се използва напълно нов комплект игли и торбичка за кръвта. Няма никаква опасност от заразяване.
41
4
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
До IXXIВсяка дарена кръв задължително се изследва за хепатит В,С,спин и сифилис.Резултатите излизат он лайн на сайта след 3 работни дни.Никакъв износ на кръв и кръвни продукти не съществувва!!!Тя за тук не стига.Навремето се разчиташе на армията а сега такава няма,безвъзмездните дарители са срамно малко!
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Темата ми звучи като Защо не давате доброволно да ви доят? Кръвта си е моя и ставам кръводарител само при нужда за близки. Може би ако се плаща определена прилична сума, някои по-бедни хора биха се съгласили. Аз на този етап не.
39
6
 
7
 
! Отговори
bobi преди 5 години
еми ще си я пазим.. имайки предвид нивото на хигиена и риска от заразяване с някоя болест, аз лично нямам намерение да дарявам..
38
7
 
2
 
! Отговори
Редовно даряващ преди 5 години
Много коментирали хора се притесняват да дарят кръв заради опасенията, че може после да потрябва на близък и те да не могат да помогнат. Да споделя моя скорошен опит:В началото на Май ми се случи да трябва кръв за близък и отидох в НЦТХ да даря, от там ми казаха, че понеже съм дарявал Януари могат да ми издадът бележка и без да дарявам пак. Разбрах, че дори да дарите безвъзмездно, в рамките на 6 месеца може да я "пренасочите" за конкретен човек ако се наложи. Дарих пак и ми издадоха 2 бележки.
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като заразиха приятел с хепатит при кръводаряване - скоро няма да дарявам.
36
0
 
11
 
! Отговори
Кръвопиец преди 5 години
Не виждам проблем. Ако пострадаш просто цялата ти рода и приятели се нареждат да дадат кръв, за да те спасят. Това е класика! Поне в БГ порядките са такива.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
100% я пазят кръвцицата, като дойде мутрата със щерката за операция, му вадят от резервата за по 500лв литър. Да направят онлайн система със резервите и да има история кога е била ползвана за кой случай, така ще се избегнат злоупотребите.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За българчетата и за българите" вече знаем. Как е пре другите в ЕС?