ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!

Все така одобряваме ЕС, а АЕЦ "Белене" ни разделя
327
ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30% нямат притеснения, но 69% изказват едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование, са много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия реплики между Борисов и Нинова са просто един добре подготвен театър. Добре, сега е Герб на власт и ако можете да четете между редовете, ще разберете че кражбата е процентно разпределена - с малко по-голям процент за Герб. Утре, да кажем, ще е БПС на власт, тоест те ще са процентно по-добре облагодетелствани. И съответно покрай двата едри лешояда се хранят и по-малките хиени - ДПС, Патриоти, *** и прочие. Това е вече 30 годишен модел на оправление! Събудете се!
153
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ТHE Патриот 168И двете са DITTO! Ако не унищожиш всичките наведнъж пак ще цъфтят налъмите! Ако ти е малко 30 годишно доказателство тогава просто не знам какво да кажа.
152
2
 
2
 
! Отговори
Константин преди 5 години
До До 157Ще видим тази работа.
151
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 167ДПС е също чедо на Тато само че са еволюция на червени турски ***! Патриотите също! Разберете го един път за винаги - всичко е потомък на БКП!
150
10
 
17
 
! Отговори
До 157 преди 5 години
"И даже агитирам мой познати, приятели и семейството ми да гласуват против герб и не ми е трудно да ги убедя. долу герб." Ха-ха-ха!!! Без никакви агитации, всички мои познати и приятели (бивши седесари) гласуваха и пак ще гласуват за ГЕРБ. Пък ти си агитирай родата, че за изборите след 3 гони, наистина червените вече съвсем ще са се стопили, поне наполовина...Няма вече луди, които да гласуват за БКП/БСП + ДПС! Този вестник отдавна е прочетен.
149
14
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
Аз не съм виновен с абсолютно нищо ще станах бесепар ,ГЕП ме направиха такъв по принуда ,което ме кара да ги мразя още повече!Ей преди години ако някой ме беше казал ,че ще пускам бюлетини за БСП щях да се подсмихана иронично ,ама няма как тази антибългарска герберастка пасминаа трябва да се заличи ,или ние или те това е война !
148
0
 
19
 
! Отговори
До 160 преди 5 години
"Герб и БСП - Пижо и Пендо на мама и тати БКП! Докато не изринем този гюбре парламент няма да се оправим!" Изривайте и ви остава ДПС. Други няма!!!
147
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 163Да избием всичко де що е с червен/розов ***. Всичко що е рожба на БКП!
146
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 154Най-много *** има в парламента! Там всичко е БКП без изключение! Няма непокварен депутат от татовата чума! Огънят е най-непретенциозния чистач!
145
15
 
12
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 5 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев, Кольо Колев, Кънчо Стойчев, Валерия Велева, Петьо Блъсков, Татяна Буруджиева, Петър Волгин, Ив.Гарелов, М.Пиргова, С,Шаренкова,братя Чукови, д-р Ник.Михайлов, Мих.Константинов
144
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво трябва да стане, за да престанете да гласувате за ГРОБ?
143
12
 
17
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Странно защо ли? Какви са постиженията на ГЕРБ?1. Най-корумпираната сделка на века - продажбата на ЧЕЗ на тетка с 2 лева в джоба. .2. Искането да се идвоят цените на новите цигари защото Пеевски не може да си продава класическите цигари. Нищо че новите цигари са значително по безвредни.3. Натиска да направим от децата си джендърчета4. Няколкократно повишение на цените на тока, парното и газта. Сега ги плащаме значително по-скъпо отколкото ги купуват от нас чужденците
142
10
 
16
 
! Отговори
Перко преди 5 години
А стига с това БСП. В Русия забраниха комунистическата партия, ние още рейтинги им изчисляваме.
141
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб и БСП - Пижо и Пендо на мама и тати БКП! Докато не изринем този гюбре парламент няма да се оправим!
140
6
 
14
 
! Отговори
Париж 30°С преди 5 години
Всички политици са егоисти и предатели, без значение от коя партия.
139
10
 
13
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
138
15
 
18
 
! Отговори
Константин преди 5 години
Според мен, тези проучвания са манипулирани, аз съм на 35 г., нямам никакви връзки с БСП и/или изгода от тази партия, но ще гласувам за тях. герб и оп са антибългарски партии, най-антибългарското правителство. Примери има много. Просто герб (бойко, цветанов, цачева, московски, радев и т.н) и оп (волен-продажника, ангел попов и каракачанката) с оляха в мизерии. И даже агитирам мой познати, приятели и семейството ми да гласуват против герб и не ми е трудно да ги убедя. долу герб.
137
7
 
16
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
136
7
 
11
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
135
10
 
11
 
! Отговори
До 149 преди 5 години
Много тъпизми пишеш и се мислиш за интересен!Ами видимо, комунистите докараха троловете си до там, че са съвсем оглупели. Никакви аргументи, никакъв интелект, нищо интересно и нищо истинско не казват. Само безпомощни лъжи и безкраен лай.Така е, когато си изпълзял от землянката и си се огледал, за да решиш кого да обереш или убиеш!!! Наследниците ти са твое копие по интелект.