Все повече българи не си плащат кредитите, рекорд при ипотеките

Колекторите отчитат: Младите стават все по-некоректни платци
Обновена: 26 окт 2018 10:08 | 26 окт 2018 07:00, Александър Попов
237
Все повече българи не си плащат кредитите, рекорд при ипотеките
Снимка: Булфото, архив

Българите все повече се задъхват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме. И съответно попадат в списъците на колекторските фирми, които им събират дълговете.

Допреди година некоректните платци с кредити са били 48% от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54%. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година, пише в. "Сега".

Още по темата

В същото време, намаляването на лихвите по кредитите доведе до бум на търсенето на заеми, показват и данните на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път надхвърлиха 10 милиарда лева и достигнаха рекордната сума от 10.2 милиарда лева. На годишна база ръстът на ипотечните кредити е с внушителните 9.9%. Потребителските кредити растат още по-бързо. Те вече са 8.9 милиарда лева, което е увеличение от над 15% спрямо септември 2017 г.

Експерти често предупреждават, че ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред. Освен това и централната банка неколкократно предупреди банките да внимават при ипотечните заеми.

На второ място по брой на закъсалите длъжници са потребителите на услуги на небанковите кредитиращи институции, които най-често отпускат т.нар. бързи кредити. Все пак при тях се отчита известен спад - ако до миналата година това са били 20% от длъжниците, сега те вече са "само" 18%.

Според експертите бързите кредити най-често са вид "сезонна услуга" - от подготовка на учениците за първия учебен ден, през покриване на разходи за зимни гуми за автомобилите, до плащане за лятната ваканция на семейството. Не са малко обаче и заемите за спешни нужди - например разходи за лекарства или лечение, обяснява пред изданието Александър Грилихес, зам.-председател на асоциацията.

Средният размер на необслужваните задължения, търсени от колекторите, е 1162 лв., преди година е бил 728 лв. Това означава, че хората не планират добре разходите си и затова понякога забравят или пропускат някои вноски. Добрата новина е, че това не са трайно задлъжняващи хора, а такива, които не си правят добре сметката.

Любопитното е, по данни на колекторите, че най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15% на фона на 6% година по-рано.

Друга интересна тенденция е намаляването на броя на хората, за които са подадени искания за плащане на просрочени сметки. Допреди година те са били 22%, а сега делът им е паднал на едва 1%. Това обаче не означава, че хората се справят по-добре с плащането на фактурите си. Стопяването на лошите длъжници се дължи най-вече на пренасочването на възложенията към компании, които не членуват в асоциацията.

Като цяло броят на задлъжнели българи, които кредиторите са предали на колекторите от асоциацията, намалява цели три пъти - за първото шестмесечие на 2018 г. те са 636 000, докато през същия период на 2017 г. са били малко над 1.94 милиона. Почти наполовина пада и т.нар. нововъзложен дълг. Така, ако за периода януари-юни 2017 г. на колекторски агенции са възложени дългове на обща стойност от 1.416 млрд. лева, година по-късно те вече са 743.9 млн. лева, показва анализът.

Председателят на асоциацията Райна Миткова смята това за добра новина.

Младите хора стават все по-некоректни платци, а профилът на длъжника е все по-ясно изразен. "Той е млад мъж, до 30 години, зодия Водолей, със средно или висше образование и обикновено не на трудов договор. Най-голям брой некоректни платци има в Бургас, Стара Загора, Русе", коментира Александър Грилихес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
0
 
! Отговори
Anthony Reeds преди 4 години
НАЛИЧНИ КРЕДИТИИмате ли нужда от личен, бизнес паричен заем, необезпечен заем, вземете необезпечен оборотен капитал? Имаме програми за кредити, пригодени за всеки профил, кандидатствайте заем при нас днес, за да задоволите вашите бизнес нужди.операция;Бърз и *** заемБърз процес на кандидатстванеОдобрения в рамките на 24-72 часаПо желание такса за таксаФинансиране за по-малко от 5 дниНАЛИЧНИ УСЛУГИ НА ЗАЕМ ВКЛЮЧИТЕ:================================* Лични заеми.* Бизнес кредити.
215
1
 
0
 
! Отговори
Dr. Ighodalo преди 4 години
Ето възможност за заемане на пари, без да плащате таксиДобър вечер, как сте,Вие, които търсите заем за пари. Вие сте корпоративен изпълнителен директор, частен инвеститор или по-скоро човек, нуждаещ се от бързо финансиране, като вземете предвид ситуацията. Ето възможност за заемане на пари онлайн в 48 сега ви предлагам заем от 10 000 до 500 000 евро до 5 000 000,00 евро / Имейл: roberth_tomson001***outlook Сега.
214
1
 
0
 
! Отговори
roberth преди 4 години
Ето възможност за заемане на пари, без да плащате таксиДобър вечер, как сте,Вие, които търсите заем за пари. Вие сте корпоративен изпълнителен директор, частен инвеститор или по-скоро човек, нуждаещ се от бързо финансиране, като вземете предвид ситуацията. Ето възможност за заемане на пари онлайн в 48 сега ви предлагам заем от 10 000 до 500 000 евро до 5 000 000,00 евро / Имейл: roberth_tomson001***outlook Сега.
213
1
 
0
 
! Отговори
Dr. Ighodalo преди 4 години
До АнонименЕто възможност за заемане на пари, без да плащате таксиДобър вечер, как сте,Вие, които търсите заем за пари. Вие сте корпоративен изпълнителен директор, частен инвеститор или по-скоро човек, нуждаещ се от бързо финансиране, като вземете предвид ситуацията. Ето възможност за заемане на пари онлайн в 48 сега ви предлагам заем от 10 000 до 500 000 евро до 5 000 000,00 евро / Имейл: roberth_tomson001***outlook Сега.
212
1
 
0
 
! Отговори
Mrs KATHY HALL преди 5 години
Внимание:Търсите РЕАЛНА ФИНАНСОВА КРЕДИТНА КОМПАНИЯ, която да ви отпусне заем между 5 000 евро и 5 000 000 евро (за бизнес или фирмен кредит, личен заем, жилищни кредити, заем за кола, заеми за консолидация на дълга, рисков капитал, кредит за здравеопазване и др.)Или ви е отказан заем от банка или финансова институция поради една или друга причина?Кандидатствайте сега и получете реален финансов кредит, обработен и одобрен в рамките на 3 дни.КОМПАНИЯ ЗА ЗАЕМАНЕ НА МЕТОДИСТИК LIMELIGHT, ние см
211
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрограмистЪт 218:Глупав програмист си ти. Населението намалява, строи се безразборно - какво ще го правиш?
210
1
 
0
 
! Отговори
Ime преди 5 години
Да довръша - западняците в началото ми се струваха много скръндзави и ужасно пресметливи, но те за това и живеят добре. Няма как цените на жилищата и др. да паднат, ако се намират неинтелигентни хора, които се хвърлят на непосилни заеми и купуват жилща на поразия. Роднина, работила в банка, ми разказа за чести случаи, когато отказвала заем заради ниски доходи , но редовно и се тръшкали по земята и обещавали разни неща. Вината не е съвсем и в банките, просто манталитета ни е такъв.
209
1
 
1
 
! Отговори
Ime преди 5 години
Българина наистина не може да си прави сметката и е много комплексиран. Това за лошия материал (ББ) и 80-те процента (ИХ) е доста вярно за съжаление. Помня преди доста години, една позната студентка работеше като сервитьорка и почти цялата и заплата отиваше за да си покрие сметката за телефона. Тогава GSM-ите си бяха още лукс. Добре че е тати да плаща квартирата и яденето... При контактите ми със западняци съм оставал учуден, как си броят стотинките и си правят сметката
208
2
 
10
 
! Отговори
месара преди 5 години
Нека изразим благодарността си към герб на предсрочните избори
207
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Световната банкова система е една огромна манипулация!!!!Бойкот на банките.................................................това е решението!!!
206
2
 
7
 
! Отговори
Бързите кредити преди 5 години
или тези, които се предлагат в магазините са тотална лъжа и измама. Дори и средно интелигентен и почти параноичен човек може да бъде залъган с нулеви лихви и тям подобни "изгодни" условия. В крайна сметка се оказва, че винаги има уловка, я необходимост от допълнително телефонно обаждане, я друго, което превръща недоплатените стотинки в десетки, а в последствие и в стотици левове, след като минат през съдия-изпълнителя.
205
2
 
4
 
! Отговори
Do пецата преди 5 години
Ей, шмокльо, много си елементарен! Когато пишеш тези глупости, преди това взе ли си хапчетата? Сигурен съм, че нещо си разрешил тяхното приемане, защото май получаваш сигнали от горе!
204
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 136[В сила е правилото на казиното: банката никога не губи.]-никога не казвай "никога" - примери има много в близкото минало
203
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 105[Ипотечен кредит се ползва само като имаш минимум 50]че баМките, що раздаваха на 90%, като знаят, че това няма да се плати ? На каква кълка са лежали, за да отпуснат съвсем съзнателно неизплащаем заем? нямам отговор![ "абе дай да вземем и ипотечен, ' щот тъй и тъй плащаме наем, по добре заем " !?]хайде да ми обясниш, как става това "взимане", щото аз съм чувал, че носиш едни документчета, които се разглеждат и въз основа на тях или те "одобряват" или "не те одобряват" ? така ли е?
202
3
 
12
 
! Отговори
до 206 преди 5 години
Да--даааа ,животът е миг , а лежането вечност--- имай на предвид ,че на сто год баба каквото и да и дадеш и е все тая ,кога младостта и минала по кърищата .
201
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 206 Момче, солови играчи какъвто си ти най вероятно закупили недвижим имот с ипотека след 2007 година никога няма да излязат на печалба. Твоите наследници може би!
200
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че как комшията ще кара лъскава кола, пък аз-не. веднага кредит. как детето му ще ходи на 3 езика, на танци и на 4 спорта. веднага кредит. *** на жена ми циците виснали-веднага кредит за силикон. снимки от Бали трябва да качим във фейса- кредит за да се иде до там. че и нова година идва. куверт за хотел маринела трябва. да се тагнем от меката на баровците
199
8
 
17
 
! Отговори
Пак лъжи! преди 5 години
Глупости, под вещото ръководство на Партията ГЕЙБ и лично на Негово Величество Тиквун Първи, страната смело крачи напред към Светлото Бъдеще!Ура, другарЕ!
198
1
 
7
 
! Отговори
Ох, писна ми преди 5 години
До Анонимен 161Ето ти заглавие: https://dnes.bg/stranata/2018/10/26/stremitelno-obedniavame-s-poskypvaneto-na-tok-voda-grajdanska.391674Как да спестиш? Иначе си прав - банките ти взимат такса за добър ден. И определено не опираш до тях за щяло и нещяло, и веднага (поне такива като мен).
197
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света принадлежи на пресметливите!Тези-които умеят да си правят сметката!