Кои туристи идват у нас? Тези с невисоки доходи, резервиращи ол инклузив

Кризата с кадрите в туризма ще се задълбочи през 2019 г.
27 окт 2018 14:28, Елка Василева
42
Кои туристи идват у нас? Тези с невисоки доходи, резервиращи ол инклузив
Снимка: архив, Булфото

В България доминират туристите с невисоки доходи, резервиращи ол инклузив, каза за БТА проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна. По думите му темата за премахването на тази система периодично изплува на дневен ред, но все още е рано да се мисли, че това ще стане факт.

От тази нискобюджетна форма страдат най-много независимите търговци и ресторантьори, чиято клиентела намалява, посочи Маринов. В губеща позиция са и музеите, и културните обекти. Персоналът в хотелите, които работят ол инклузив, също е на загуба, тъй като не може да разчита на допълнителни финансови постъпления от бакшиши, посочи Маринов.

За сметка на това обаче ол инклузивът е предпочитан от туристите, които пестят, и от хотелиерите, които си пълнят базата, допълни експертът. По думите му другите печеливши са големите туроператори, защото правят оборот чрез обслужването на голям брой туристи. Да я има или да я няма системата решават субектите от тази група, което означава, че в близко и по-далечно бъдеще, ако се спазват принципите на пазарната икономика, тя няма да отпадне, обобщи Маринов.

Още по темата

Освен заради сравнително евтината почивка част от туристите са привлечени към родното Черноморие от други фактори, допълни Маринов и припомни, че в определени хотели в "Златни пясъци" и особено в "Слънчев бряг" преобладават младежите, чиято мотивация за пътуване са алкохолът, сексът и опиатите. В "Албена" отсядат предимно семейства с деца, които искат спокойствие и тишина. Според Маринов пристигащите неорганизирани туристи, предпочитат семейни хотели, апарт-хотели, хостели и къщи за гости, което прави апартаментите за отдаване под наем добра инвестиция.

При силната конкурентна среда българското Черноморие успя не само да запази, но и да разшири постигнатите пазарни позиции след успешните 2016 г. и 2017 г., каза Маринов. Като основание за този извод той посочи ръстът на пасажерите през летищата във Варна и Бургас, чийто брой към края на август достига общо близо 5,6 милиона души. Най-голям брой чуждестранни гости и на двата аеропорта са пристигали от Германия, Русия, Полша и Великобритания.

Проблем номер едно на сектора остават кадрите, каза Маринов. По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Липсата на квалифицираната работна ръка в туризма не е само проблем за България, а по целия свят, допълни Маринов. По думите му за нашата страна проблемът е, че изнася обучени кадри, а внася хора без опит.

Според Маринов през отминалото лято от България са отишли да работят в чужбина близо 6000 души. Реализирали са се основно в САЩ, Германия, Гърция и Кипър. Докато българските хотелиери и ресторантьори са назначавали хора от Украйна и Молдова.

Негативът е, че с неквалифицирани кадри няма как да се предоставя качествено туристическо обслужване, посочи Маринов. Според него решението на този проблем е в ръцете на бизнеса, който би трябвало да плаща по-високи заплати, да назначава повечето от служители на целогодишни, а не сезонни договори и да им предоставя перспектива за кариерно израстване.

През това лято много от служителите по Северното Черноморие отчетоха, че заплащането е по-високо в сравнение с предходните сезони, допълни Маринов. За сметка на това обаче хората отчитат, че няма никакво подобрение в условията на труд - т.е. спазването на работното време, кариерното развитие, заплащането на нощен труд, са все още в сферата на добрите пожелания. Оказва се, че проблем е и отношението към служителите, тъй като има оплаквания от поведението на преките им ръководители, допълни Маринов.

Проблем за българския туризъм остава нежеланието на българите да почиват в родината си и предпочитат да пътуват до Гърция и Турция, допълни експертът. Според него тенденцията може да се обърне само чрез предлагане на изгодни оферти от родните места за настаняване. По думите му при незаети от чужденци места в хотелите и достатъчни ценови намаления делът на българските туристи в морските ни курорти може да достига между 20 и 30 на сто.

Пред нашата страна остава и задачата за развитие на алтернативните форми на туризъм, които да осигуряват целогодишно приходи, каза още експертът. Той припомни, че през изминалия сезон международната политическа конюнктура унищожи почти напълно круизния туризъм в Черно море. Във Варна и в Бургас бяха положени усилия по облагородяване на пристанищните зони, подобриха се условията по обслужването на пасажерски кораби, но без спокойна обстановка в Черноморския басейн развитие на круизни маршрути между Турция, България, Румъния, Украйна, Русия и Грузия не може да има, каза Маринов. Той обобщи, че за 2018 г. нашата страна губи поне 30 посещения на кораби в Бургас-Несебър и още толкова във Варна, което означава минимум 40 000 круизни туристи по-малко и загуба от над 4 милиона долара приходи от тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
3
 
! Отговори
степан преди 5 години
На черно море много си е добре морската ивица е държавна собственост плажната частна бетони в морето и чадъри по полето след време всичко това ще си го вземе морето така или иначе много са малко онези които са се изпотили за парите Вече трябва даси нося бинокъл зада видя Черно море по достъпно и по сигурно може и за ден ще ми бъде Бялото
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите да вземат пример от една Хърватия,където идват туристи наистина от цял свят а не само руснаци и бедняци.Там можеш да чуеш реч от цяла европа и от сащ .Пълно е със западноевропейци(и то не прокъсани) и американци.Нито един българин,2,3 руснака .Но морето е чисто като езеро.Няма нито един *** в морето,което е пълно с риба,страхотна храна,чисти хотели.Техните 4 звезди абсолютно не са като нашите 4(по-скоро 1) пълно със забележотелности.И на година от туризъм им идват 10-14 милиарда евро
32
3
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Екстра е тука идат пичаги дето с 100 евро една седмица не изтрезняват. в Норвегия толкова е една бутилка уиски,живота е хубав по нашенско!
31
4
 
9
 
! Отговори
Поморие преди 5 години
Само вижте тая речна гемия, която миналата зима потъна и си правете изводите какъв бизнес развиваме!!!!
30
5
 
4
 
! Отговори
aaa преди 5 години
kakuv e smisula na tazi statiq samo pulnesj tova go znaem ot desetiletiq
29
3
 
16
 
! Отговори
Jw преди 5 години
А знаете ли, че изнесеният ресурс на един български турист за една седмица в чужбина е около 400 евро, а внесеният от чужденец е 50 евро.Защото всички пари похарчени от българина са изнесени, докато платените от чужденеца около 85% са за транспорт, комисиони на оператори и продукти, внесени от чужбина (полските домати и т.н)
28
4
 
11
 
! Отговори
Jw преди 5 години
А знаете ли, че един турист с намерение да посети една държава с цел културен туризъм оставя добавена стойност в икономиката средно колкото 32-*** нискобюджетни олинклузив туриста?А знаете ли колко български туриста почиват в чужбина и изнасят парите от България вместо да ги оставят тук?
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма развита държава в която туризмът да е от особено значение за икономиката. Ако по-малко хора са заети за няколко месеца в туризма, а повече целогодишно в заводи ще е много по-добре за всички.Преди няколко седмици в Бургас откриха завод за ремонт на авиочасти. Значи има начин, но трябва време.А, някаква мутра нямало как да си препира парите от наркотици? Баш ме брига!
26
4
 
9
 
! Отговори
Jw преди 5 години
Вероятно повечето от Вас ще си отговорят: от туризма в България губи и държавата и най-вече народът! Печелят крадливите политици и мутри и чуждите туроператори! Печалбата остава в междинна офшорна компания! Туризмът в България няма добавена стойност, а е разход на ресурс и грозен имидж за България!
25
3
 
11
 
! Отговори
Jw преди 5 години
Какво ще загуби българина от отлива на чуждите туристи? А колко са данъците които постъпват от тези туристи (официално повечето хотели работят на загуба)? Кои хора се прехранват като наемници в туризма? А прехранват ли се? Получават сигурна работа, високи осигуровки, отлична работна среда и условия на труд?! А дали тези, които слугуват по морето не могат да са заети в селското стопанство и да изкарат повече пари? Картофи от Холандия, домати от Полша, корнишони от Виетнам (да, Виетнам!)
24
4
 
15
 
! Отговори
Jw преди 5 години
Пичове, кой печели от ръст на туризма по черноморието? Българският народ ли?! Кои са собствениците на хотелите? Вас топли ли Ви този ръст? Щастливи ли сте от хилядите хотели на мястото на девствените плажове? Вие спечелихте ли от ръста в туризма? Харесва ли Ви около Вас да няма българи, а аутсайдери от чужбина? А сега: ако фалират повечето хотели ще се радвате ли? Ако вместо милиони чужденци около Вас има български семейства, пусти и спокойни и безплатни плажове където да си постелете кърпата
23
6
 
9
 
! Отговори
Край преди 5 години
Айде да си отворим очите и да видим реалността. Ние нямаме нито природните дадености нито световноизвестни културни паметници за да привлечем богати туристи.Да се радваме на тия дето идват и да им извличаме максимума от джобчетата. Не се сравнявайте с Гърция щото тя е сред топ туристическите дестинации в света.Ние сме по-добре от Румъния по-добре от Сърбия и др. подобни на нас страни.
22
8
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
от край време за стандартната братушка ваканция в БГ е яко нещо,за социално слаб германец е разочарование ,за поляка е наказание от службата ,британците са само нискобюджетни алкохолни туристи а останалите могат да пукнат от скукаа за нас да почиваме на нашето море е отегчително след ден 2-ри освен ако няма компания за карти и много бира
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ги пише тия глупости? Губели малките заради ол инклузив, пълна простотия това лято ми беше последното на нашето черноморие. Такава гъч и простотия няма никаде. Няма никаква инфраструктура от Бургас надолу до Резово. Това е такава печатница за пари че и 1/3 от всичко се плащаше като данък и влизаше в региона, щеше да е рай.
20
9
 
15
 
! Отговори
555 преди 5 години
Това, което предлага Турция, нито България нито Гърция може да предложи. Затова имат почти 50млн. туристи.
19
10
 
15
 
! Отговори
Слав преди 5 години
На нашите курорти почива евроизмет! Нормално.. Според предлагането и клиентелата. В бг няма турузъм има почивно дело. 550 000 българи почивахме в Гърция.. Догодина повече.. Бай Гуньо не дава заплати.. персонал от мачупикчу кухня зле.. Абе пълно шайзе!! Гърция, Гърция.. С кеф си разходвам 3000 евра:) айде който е с акъла си на Йонийските..
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Bg turisti niama da otivat v bg hoteli, zastoto ne iskat tehnite pari da otivat za iznos na bg kapitali ot chujdi turoperatori i bg partiini agenti sobstvenici na hoteli...ne iskat da poddarjat bedni kolonialni rabotesti bulgarski grajdani v hotelskia offshoren bisnes...pri tova bez da poluchavat kachestveni uslugi...absurd...samo garcia, romania, makedonia, turcia, albania....i drugi...
17
6
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Не, по скоро като сеатрати на която сипваме ДНК мат'рял по няколко чУека, разбра ли клош
16
5
 
8
 
! Отговори
абе преди 5 години
Той и преди Станишев имаше един Жан който много се гордееше че в България е евтино.
15
4
 
20
 
! Отговори
не преди 5 години
Идват социално слабите....на социални помощи и пиянки търсещи евтин алкохал или наркомани без средства.