Защо жените търпят домашно насилие? Защото са сами!

Проблем има, държавна политика - не
193
Защо жените търпят домашно насилие? Защото са сами!
Снимка: Pixabay

След двойното убийство на Викторио Александров, който застреля детето и приятелката си си Дарина, излезе стряскаща статистика - от началото на 2018 година 22 жени са били убити от своите бивши или настоящи съпрузи или партньори. 3 деца – от своите бащи.

Едва ли някой може да отрече, че у нас има проблем с насилието над жени.

"Домашното насилие все още се приема като личен проблем, но той е и обществен. Жените се страхуват, защото са сами", каза пред bTV психологът Мария Чомарова от Асоциация "Анимус".

"Домашното насилие не е криминализирано. Ако тази двойка нямаше дете, никой не можеше да им помогне, защото нямат сключен граждански брак", посочи Чомарова.

Още по темата

Според нея при случая с Дарина със сигурност е имало и физическо насилие.

"Хората мълчат, срамуват се, защото считат, че те са виновни. Обществото не ги разбира, казва си: "Добре де, защо търпи?". Защото е много е трудно една жена абсолютно сама да излезе от ситуацията, в която се чувства отговорна, че е попаднала по някакъв начин. Няма държавна политика, сама е, няма услуги, няма центрове, хората нямат положителни нагласи", изтъкна Чомарова.

Хората се формират от родителите и от семейството. Насилието в училище е реплика и продължение на домашното насилие, изтъкна психологът.

"Очевидно в държавата ни има проблем с насилието над жени. Въпросът е обаче как той да се разреши. Престъпността не бива да се разделя на мъжка и женска. Тя е провокирана от дълбоки социални проблеми и на практика е следствие, а не причина", коментира преди дни пред Bulgaria ON AIR експертът по сигурност Николай Марков.

По думите му основна вина за подобни трагедии имат хората, заемащи високи политически длъжности, които не взимали превантивни мерки срещу насилието сред българското общество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: домашно насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилието и убийството на мъж над жена и дете е отвратително престъпление, на което следва да се обърне специално внимание и който не го вижда има проблеми с главния мозък.
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започнаха, по две три статии на ден за домашното насили по всички медии. Скоро се очаква пак да се пробват ГЕБ да прокарат ИК. Как си личи кои медии са на хранилка или пускат разни платени статийки от различни НПО-та и тн.
33
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да спорим- фактите говорят-22 убийства. После не ми разправяйте, че жената била виновна, че е убита, защото искала да бие шута на мъжа си. Виновна е , че не му го е била по-рано.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 31 katp si typ i ieroglifi da pischesch pak si si typ anadyn mu
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Pischete typni jivotyt e edin i vseki sam si kove sydbata .Pomogni si sam da ti pomogne i bog.Kazano e Ama ste kofti material v Bg mnogo kofti
30
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
защото умната и красива щерка на мама смята своя мъж за касичка и е готова винаго по сигнал на мама, както се казва да му бие шута и е на принципа за мен активите за мъжо пасивите(кредитите).
29
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото мъжа още от дете е възпитан , че е голямата работа, ама после реалностите са други и той си го изкарва на жената.
28
5
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 5 години
пиши на килица, ***, и с малки букви :)научете се на елемнтарни обности, не може да искаш уважение ако не си достойна за това
27
1
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 5 години
Защото никой не им помага и разбира,бе Уотсън
26
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко, слушай сега, мойто момче. Успокой си медийните хрътки и спри да се опитваш да пробутваш джендърската си конвенцийка по втория начин. Номерът ти няма да мине.
25
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Защо жените търпят домашно насилие? Защото са сами!"Ако са сами, тогава кой ги насилва у дома?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NAPROTIV VYPROS NA IZBOR E.IMAX EDNA PRIATELKA KOQT JIVEESCHE SAMA I VSI MI KAZVASCHE 1000 PYTI PO DORE SAMA OTKOLKOTO ZLE PRIDRUJENA I E STRAXOTNO PRAVA SCHTO DA I TROSCHI KOKALITE I DUSCHATA NQKOI NENORMALNIK
23
4
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Ние може да се боядисваме , но не убиваме и не изнасилваме .
22
0
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До 20Хммм, нека си помисля ... Какво ще кажеш за тази невероятна история: И двамата четем този сайт, и двамата имаме различно мнение по тези въпроси от мнозинството и го споделяме. Знам знам звучи невероятно ...
21
9
 
9
 
! Отговори
Иван9999 преди 5 години
Ами в такъв случай, за се измъкне човек от невъзможна за излизане ситуация трябва да направи следното:Да не влиза в нея на първо време. Жените имат отговорност да изберат правилния за тях мъж с който да направят семехство. Не всички успяват в това и това е последствието от техният избор. Сега ако жената е решила да заспи на собственото си кормило и се е оставила други или обстоятелствата да правят този труден избор, ами пак - това са последствията. Е не е ли така?
20
2
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 5 години
Именно че трябва да бъдат третирани еднакво, не е нормално това насилие над жените от мъже. Нещо май имаш проблеми с логиката?
19
7
 
3
 
! Отговори
;-) преди 5 години
До бауЗащо тогава ти и Гошу сте под всяка новина за НПО-та и Истанбулската конвенция?
18
14
 
23
 
! Отговори
25 годишен преди 5 години
Е що? Повечето жени харесват лошите момчета от малки.... На повечето жени в момента мехнизмът им е такъв: Влюбват се в отраканият, с кинти, плешива прическа 1-ви номер, ланци, татуси, фитнес химици, и върл фен на чалгийката. Минава известно време и той пропада, друса, бие жената и детето, вече става още по крайна ситуацията след време и се случва нещо фатално! Извод: Жените сами са си виновни в повечето случаи, защото ако беше си хванала някой свестен мъж това нямаше да се случи!!!
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Unnite jeni ne tarpat tirmos mutresite tarpat boi i sedat sa pari koli da pluskat po skapi restr no posineli ot boi s skapi o4ila manikenki gimnasti4ki mil sestri gorkite tapat i duhat moje bi ne samo supata
16
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко мъже били убити от жените си?Хиляди!Вижте статистиката за продължителността на живота, това на какво се дължи според вас?Убийство на човек може да бъде извършено и бавно и с много методи.Явно вие си представяте единствено пребиване с дръжка на лопата.