Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни

При тестовете нямало дефекти, настоява министър Аврамова
Обновена: 5 яну 2019 18:12 | 5 яну 2019 18:03,
132
Санкции заради фалстарта с е-винетките, атаките – ежедневни
Снимка: bgtoll.bg

Изпълнителят на тол системата - фирма КАПШ, ще бъде санкционирана заради забавяне на изпълнение на дейности, заяви регионалният министър Петя Аврамова на брифинг в министерството.

Тя уточни, че следващата седмица ще бъде извършен анализ и ще се прецени в какъв размер да бъдат неустойките. Те се налагат, тъй като фирмата е трябвало да монтира апаратите за самотаксуване на ГКПП-тата до 31 декември, но това не се е случило.

Още по темата

Системата за електронно таксуване работи, при тестовете нямаше дефекти, такива бяха отчетени след пускането на системата, имаше и нерегламентирани атаки, уточни Аврамова. Имало е софтуерен проблем при таксуването, проблем с актуализирането на винетка след плащане, проблем с банкови преводи - всички те са отстранени.

"Атаките в системата са ежедневни. Вече има и интересен начин за измама - днес беше засечен незаконен софтуер за закупени квитанции за закупени винетки. Но опитът за проникване е неуспешен. Има опити, но няма пробив в системата, тя е сигурна и защитена", увери Аврамова.

"На ГКПП-тата към момента има монтирани апарати, които работят на Отоманци, Гюешево Капитан-Андреево, Дунав мост - Русе, Кардам, Дуранкулак. Монтира се на Калотина, Станке Лисичково, Златарево, Кулата. 5-ти януари е срокът и за Дунав мост - Видин, на 6-ти за Брегово, Връшка чука. До неделя ще има 13 пункта. На Калотина оборудваме и работни места за плащане в брой - там има 2, утре ще има на Кулата, на 7-ми на Дунав мост - Русе и Капитан Андреево", допълни Аврамова.

До момента са закупени 73 хил. винетки за над 5 млн. лв. В сравнение със същия период на миналата година събраните средства са същите, така че няма загуба на средства, уточни тя.

В момента електронни винетки могат да се закупят от апарати за самотаксуване, от сайта, мобилното приложение, областните пътни управления, А1, поетапно на касите на Изипей - от днес се въвеждат. От следващата седмица поетапно започва и в бензиностанциите ОМВ, Петрол и Еко, както и в Български пощи. До месец ще може и чрез около 2 хил. банкомата на Борика.

"Искам да успокоя всички граждани, които са заплатили за 1 винетка 2 пъти, че средствата ще бъдат възстановени чрез подадено заявление в централно пътно управление. Въпреки хулите и атаките и опитите за извличане на политически дивиденти ние ще доведем системата в състояние до перфектност", посочи Аврамова.

Тя коментира и поисканите от БСП оставки във връзка с проблемите около толсистемата.

"Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме проблем, имат други политически партии. Големият бум очакваме в края на януари. Няма проблем с подаването на оставки, засега сме съсредоточени в това да си свършим добре работата. Очаквахме подкрепа от всички политически сили за въвеждането на толсистемата, защото тя ще генерира приходи за да ремонтираме пътищата в държавата", завърши брифинга регионалната министърка. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
да се проучи преди 5 години
Внедрителите да докажат че тази система за е- винетките е ЗАКОННА и не противоречи на КОНституцията. Да дадат данни от тестове за безвредност и безопасност.Тестове на следени с Е системи автомобили в други държави показват обемно следене на автомобилите с обсебващи духове на тип анти сирииски масови убиици и тн"Сива чума" масов убиец.Виждат се видимо като облак около предното стъкло или целия автомобил
108
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Имаше и нерегламентирани атаки" Егати мисълта и изказа! Следва, че е имало и регламентирани ли?
107
1
 
14
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Цялата работа е в това, че не трябва да плащаме никакви винетки.Колегата с трите данъка е пропуснал четвъртия.Акциза на горивата. И те така.Кожи да се смъкват.А бюджета за какво е? Остава и данък авиация за Ф-16.Малиии, защо ли им давам идеи. Току виж го направили.
106
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никаква подкрепа за тия експлоататори.
105
0
 
6
 
! Отговори
Пол Пот преди 5 години
АПИ=ЦЪРУЛИ
104
1
 
9
 
! Отговори
Отвратително и тъжно преди 5 години
Всеобхватното връзкарство и безхаберие на герберската нищонеработеща администарция, ежедневно тормози хората, които им изкарват заплатите. Положението в България с това десет годишно герберско управление е безнадеждно.
103
2
 
15
 
! Отговори
Бля бля преди 5 години
Герберасти. Сър!!Ами да бяха наели разработилите сайта на али баба( милиард транзакции за ден) на б365 -- 40 милиона транзакции за час!! Няма прекъсване,погрешни транзакции!! Някой е прибрал едни 100 милиона!!я някой да ми каже за ЕДИН успех на ГръБ без далавера!! . Един!! Търг рег,графа,саниране,винетки,пътища???? Айде герберасти. Напънете се
102
0
 
14
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 5 години
Струва се че бойковците са откраднали 180 милиона за сайта бг тол. При положение един сайт струва 1000 лева да ти го направят. Струва ми се много странно.
101
3
 
0
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Е, те това е социализма де!Да има работа за IT "специалисти". Работа за полицаи за да "контролират". Работа за такива като от с Круовица за да беснеят. Работа за журналисти за да пишат. Работа за тролетарии за да коментират.Ако уволним всички, работника ще бъде много по-разтоварен. Ще има повече блага и ще живее по-спокойно и без стрес.
100
0
 
6
 
! Отговори
до se преди 5 години
Просто трябва да има законност.Не е до партия и политически убеждения, а до законност!Например непрекъснатите и ненужни проверки на скоростта и изнесени постове на КАТ.Ние разбираме че трябва да си изкарват заплатите, но могат да ги изпратят да извършат някаква производствена дейност. Разбира се трябва да ги обучат на някакъв труд в ПУЦ преди това, но така няма да тежат на обществото.
99
0
 
8
 
! Отговори
има тука едни пари преди 5 години
Винаги става така когато някой се опита да направи нещо сложни.Има една организация която да събира парите за винетките и тя трябва да има една банкова сметка по която да постъпват парите.Всеки сам може да избере как ще извърши превода. По е-банкиране, от банкомат, от изи пей, с пощенски запис, в брой на гише и т.н.Каква система, какво чудо!
98
3
 
4
 
! Отговори
se преди 5 години
Докато в парламента са ГЕРБ и БСП ще има далавери.Та нали преврата на 10 ти беше за тях ,за техните деца и внуци.Да станат богати европейци.Основата на ГЕРБ са седесарите но има и много червени отрекли се от партията и миналото и станали демократи.Капитализма се изврати и то е в целия свят.Алтернативата е да има отново една Велика Октябарская и началото е във Франция.След като в богата Европа има недоволство от тази система какво да кажем у нас.Идват трудни години за забогателите...
97
1
 
14
 
! Отговори
из Сайта на АПИ преди 5 години
Вървят ли двама на дълъг пътИ път да няма!Те ще си платят!
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а можеше просто да се внасят парите в определена банкова сметка, без значение къде се купуват винетките!
95
0
 
15
 
! Отговори
Реминисценция преди 5 години
Имаше едно време бяха окрали един софтуер и го бяха пъхнали навсякъде от банки, банкомати до плащания на вода, ток, парно. Чистачки намираха милиони по сметките си, банки казваха, че имат 13 милиарда и на следващия ден фалираха, шефът на БНБ заекваше по телевизията, че никой не може да каже какво става. Сега пак така за две винетки системата поискала 19400 лева. За една винетка до четири пъти сумата. Чудя се възможно ли е със софтуер от 1994 да се оправдават 180 милиона или това е нова простота
94
2
 
24
 
! Отговори
Златко преди 5 години
Българите излязоха големи деби.ли. Хем се самотаковаха със демокрацията , хем сега като едни мазохисти-олиго.френи се натискат да им го таковат, имам предвид да им го начука.т. Хем виждат , че ги имат за *** и пак тъпо и упорито се ръгат в гов.ната. За едни продупчени пътища българите плащат 3 данъка - пътен данък, винетка, застраховка. Три данъка за едно и също. Е нема по тъпо същество от българина.
93
1
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Герберската простотия и некадърност край нямат !Те вечно биват оправдавани с някакъв външен фактор, който видите ли саботира и умишлено проваля иначе безупречното гербаво управление на България.Сега се опитват да ни внушат, че понеже чичо Гошо от село не успял да натисне правилния бутон в системата, това е хакерска атака ... :)
92
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само мога да си представя, когато започнат ИСТИНСКИТЕ АТАКИ какво ще се случи.
91
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега щяли да добавят в сайта и нова функционалност - БОНУС-МАУС.Бойко вкарай любовницата си в отдела на австрийските програмисти!!! Ако може и от телевизия планета да кандидатстват за ИТ менджъри във тази ИТ компанията с опит в продажбата на онлайн винеткиАУУУИ,У,У,У,У, :)
90
0
 
13
 
! Отговори
Аа преди 5 години
А,можеше с тия пари IBM да ни изгради дигитален свят и всички да заживеем във виртуализация - Рай!!!Аз съм продавач на картофи на улицата. Сега ще си купувам златен кантар за 5 милиона лева. Кога ще изплатя парите от кантара ? Никога!