Български инструменти мерят радиацията върху космонавтите

Проф. Дачев: Финансирането в БАН е недостатъчно
9 апр 2019 13:43, Анисия Иванова
12

В космическата надпревара, белязала цяла една епоха, има и сериозна българска следа. Един полет с продължителност 47 часа и 1 минута нарежда страната ни до големите в космическата наука. За толкова време Георги Иванов и Николай Рукавишников успяват да направят 31 пълни обиколки около Земята, да направят поредица от снимки и да спомогнат за по-нататъшното развитие на космическите полети.

40 години след полета на първия български космонавт Георги Иванов поредица от събития ще ни напомнят за приноса на страната ни в космическите изследвания. 

"Финансирането в БАН за научни изследвания не е същото като програмата на Александър Александров или Георги Иванов. Времената се промениха. Българско производство са уредите, които мерят колко радиация получават космонавтите, когато излизат от станцията. В открития космос те са само със защитата на скафандъра. Този инструмент е изцяло български. Имаме "know-how" как да правим прибори за космонавтите. От времето на Георги Иванов имаме 15 изпратени прибора в космоса", обясни проф. д-р Цветан Дачев от Института за космически изследвания към БАН в "България сутрин".

Според проф. Дачев основният въпрос пред изпращането на български космонавт в космоса е "защо?".

"За една такава програма е нужно сериозно финансиране и проучване. Академията от времето на "промените" не финансира толкова големи проекти. С ниски заплати се постигат ниски резултати. Финансирането на космическа програма е няколко милиона. Полетът в космоса не е удоволствие. Няма млади хора, които да заместят учените в БАН. Причината е лошото заплащане и несигурността в съществуването на програмите и институтите. Това, че България произвежда техника за космоса, не означава, че печелим нещо", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново много тъжни коментари под статия за космоса....
10
2
 
2
 
! Отговори
Унаще Храсти преди 5 години
Оле майко, български инструменти мерили, майко мила
9
2
 
4
 
! Отговори
До трол 3 преди 5 години
Още не е започнало производството на самолетите които купува България.Хората са осведомени.
8
6
 
4
 
! Отговори
читатель преди 5 години
Ако знаете какви ги приказва Николай Рукавишников за Георги Иванов, може и да го пропуснете в следващата статия.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този инструмент го турете на управляващите ви да им измерите радиацията.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
I kakva im e radiaziata na kosmonavtite?
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навремето държавата наливаше пари за да й се вдига престижа. В момента няма икономика и производства и няма откъде да се наливат тези пари. Ако си мислите, че с външно субсидиране можете да съществувате се преместете в чужбина, но не вярвам някой да ви допусне на техния пазар.Свърши се. Много отдавна трябваше да сте го осъзнали.Тези които лиофилизираха храни, трябваше да отделят и секции за комерсиално производство, но там няма как да лапат пари и администрация и всичко замина.
4
8
 
3
 
! Отговори
а преди 5 години
бедните, нямат ли синдикат на космонафтите тея? как смеят да им рискуват живота по този начин:))))
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СуперА сега ни пробутват 50 годишни самолети на цената на нови!Самолетите ни ще са чисто нови с последно поколение боекомплект, двигатели и радари от Ф35.За това така квичите.
2
12
 
20
 
! Отговори
Супер преди 5 години
Благодарение на Русия ,НРБългария става 6-ата Космическа държава в света!Респект!А сега ни пробутват 50 годишни самолети на цената на нови!
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аааа това не е вярно, ние нищо не произвеждаме!Пенсионираните комунисти така казват.