Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир

Няма инвестиции, защото няма работна ръка, хората бягат
2 май 2019 19:32, Елка Василева
298
Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир
Снимка: архив, Булфото

Северозападна България е обезлюдена. Селата пустеят. Вместо съседи малкото останали жители все по-често срещат вълци и чакали, се казва в репортаж на Дойче веле от село Крачимир, община Белоградчик.

Наца Иванова предупреждава да внимаваме с нейното куче. То охранява строго старата къща, градината, кокошките и зайците, които са основната прехрана на възрастната жена.

71-годишната жена живее почти сама в село Крачимир и вместо съседи често я посещават чакали и вълци. „Тук има чакали. Една вечер дойде един точно пред къщата. Ние живеем до гората и те слизат чак до селото. По принцип чакалите не нападат хора, а домашни животни. Но когато са цяла глутница и са гладни, нападат всичко“, казва тя.

Крачимир е едно от многото изоставени села в Северозападна България. Тук има безброй порутени къщи, пробити покриви, разрушени плевни, изкорубени огради и запустели улици. Отворените врати на къщите и плевните откриват гледката към един отдавна отминал живот: стари мебели, прашни рафтове с книги, ученически чинове, ръждясали трактори.

Пенсия от 140 евро след 40-годишен трудов стаж

Наца Иванова е самотна. Освен язвата я мъчат страхове от тъмата: „Преди две години и половина почина мъжът ми. Децата ме уговаряха да се пренеса при тях в Белоградчик, аз обаче не мога да оставя тази къща на произвола на съдбата“, споделя тя.

Все пак някак тя се справя, дори със смехотворната пенсия от 140 евро, която получава за 40 години трудов стаж. Социалната служба ѝ носи хляба, зеленчуците растат в градината, кокошките снасят яйца, а синовете ѝ от града я наглеждат. Току-що са заколили седем от зайците. Наца Иванова слага месото в голяма жълта тенджера.

Северозападна България винаги е била беден регион. Навремето обаче тук е имало големи масиви с насаждения от ягоди и малини, в които е работила и Наца Иванова. По-късно се е трудила в една закрита вече фабрика за телефони в Белоградчик.

Кметът на Белоградчик Борис Николов също познава възрастната жена и проблемите на 17-те околни села. Там няма лекар, улиците са в окаяно състояние, животът е замрял. Въпреки че туристите посещават Белоградчишките скали, общинските каси са празни.

11 000 души са живели тук преди промените. Сега са останали около 6 500. Кметът казва, че регионът е спечелил много от членството в ЕС. Полицейското управление, пожарната, спортната и концертната зала са санирани с пари от европейски проекти.

„От 30 години живеем в една парадоксална ситуация. Тук не идват инвеститори, защото вече няма работна ръка, дори и за нискоквалифицирана работа. Поради липсата на инвестиции хората масово напускат региона. Това е омагьосан кръг“, казва кметът Борис Николов и подчертава, че не желае връщането на комунизма. Но неолибералната приватизация след промените била съсипала държавните структури и важните общински предприятия.

Липса на работни места

Не се създават и нови работни места, оплаква се кметът: „Днес е много трудно да се възстанови всичко. Тук цари пълна анархия“, казва кметът.

Все пак община Белоградчик е собственик на много гори и дървеният материал може да се добие изгодно. По този начин евтино се продават дърва за огрев в околните изоставени села.

От тях купува и Наца Николова. Тя копнее по предишния живот на село и пак се връща към къщата: „Свекърът и свекървата са я построили с тежък труд при голяма бедност. Сърце не ми дава да я изоставя“, казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
4
 
48
 
! Отговори
до 206 преди 5 години
Със 200 лева ,преди 1990 ,човек млжеше да си позволи много неща/провери,какви са били цените и питай старите хора как са живеели и тогава пиши,а преди това си избърши нослето/
194
9
 
34
 
! Отговори
повсеместен погром преди 5 години
Баба Наца няма пари за елементарни неща,но....ще ходи на концерт.Боже,аз ли зле те помолих,ти ли криво ме разбра!
193
5
 
35
 
! Отговори
Ivo преди 5 години
До АнонименТи си много ***. Ама много. Като не разбираш от икономика, финанси, осигуряване, стойност на парите във времето и т.н не ГОВОРИ. Смешен и жалак си.
192
10
 
38
 
! Отговори
НАП преди 5 години
Ами така ще е, като 40 г. е бачкала в ТКЗС за 60 стотинки на ден и са я осигурявали на 36 лв. заплата.
191
11
 
41
 
! Отговори
СС преди 5 години
Северозападът е т.нар. Червена крепост, там гласуват само и единствено за БСП/БКП от 7 десетилетия - резултатът е налице! :(
190
1
 
43
 
! Отговори
ще става по-лошо преди 5 години
Ами хората който бяха осигурявани НЕ по тяхно желание от БГ. работодателите на по 4-ри часа дълги години и сега ще се пенсионират по старост и то ако доживеят ? Те не искаха да ги осигуряват така ,но системата беше ако много знаеш --ВЪН ! Тогава нямаше работещи на вън и всички търсеха работа-- едва след 15--г започна голямото изнасяне на работници в чужбина--ако не хванат сопата по митинги ги чака пълен ужас...
189
0
 
60
 
! Отговори
до охобохо преди 5 години
До ОхобохоГърците живеят, осиновени от германците .Взели са 380 МИЛИАРДА ЕВРО ЗАЕМИ и не са върнали почти нищо ,поради което половината -180 милиарда са им опростени.Най -глемия дълг на България е 14 милиарда долара. Изводът-ако крадеш и лъжеш -живееш добре ,ако бачкаш като българин -се оправяш със 140евро пенсия.
188
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за инвестициите не го приемам. Хората следват работата , а не обратното. Ако открият газ,нефт или злато районът изведнъж ще стане гъсто населен. Просто инвеститорите искат да направят бизнес за сметка на нископлатени работници ,а така не става. Има ли високо платена работа всеки ще дойде да работи.
187
1
 
63
 
! Отговори
1 преди 5 години
Браво на сини, червени, жълти... другарЕ! Всякакви индивиди се облажиха с вили, къщи, сараи... Возят ги или си карат новите "каляски" и го боли х** за заспалия и изчезващ народ! Наглостта, лицемерието, престъпността са на почит в България! Българи, разберете, че ако не се борим няма кой да ни помогне. Подавайте сигнали за всякакви нередности. Борете се за справедливост. Не се страхувайте, макар и топящ се, народът винаги ще е по-силен от шепа изедници! Ако знаете тях колко ги е страх!
186
1
 
50
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
От простолюдието най-прилични пенсии взимат военни,полицаи и държавни служители.Който е гърбил 40 години ниска пенсия.В Гърция 10 години да си бил фризьор 1200 евро пенсия-за 10 години трудов стаж!Ще ми разправят,че гърците са зле?!Социализма си продължава в БГ но е частен а не държавен както беше до 1989г.Обаче остана монопола на НЗОК и НОИ от социализма и уравновиловката в заплати и пенсии.А който няма пари да си плати при доктора умира!Но вноската в НЗОК задължителна,няма конкуренция и избор!
185
5
 
58
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"40 г бачкала за 60 лв заплата. Ами и 140 евро са й много"Изказване на изключително ограничен индивид! По тази логика, хората които в средата на '90-те вземаха по 30-40 000 лв заплата, колко пенсия трябва да получават?
184
8
 
39
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
До 123//""Леле какво хвалене наа соца""Чудно защо ли
183
2
 
74
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Забелязва се как умело са разпределяни европейските средства от един кръг от избраници близки до властта и всякакъв вид партии.Сина на Порожанов има има една насоченост,а сина на Миньо Стайков и дъщерята на директора на Винпром Карнобат имат насоченост към усвояване на средства по програма млад фермер.Както се казва за всекиго ще има по нещо от сърце,но само за избраници.А пък за народа "Пенсия от 140 евро след 40-годишен трудов стаж"".А сумите за усвояване от точните хора са атрактивни
182
11
 
56
 
! Отговори
Няма инвестиции, преди 5 години
защото в България няма закони! А като няма закони, хората се изнасят там където има такива! Турците си строят масово къщи, като изкупуват всяко освободено от българите място. България отново се потурчва, това беше целта на Великият Запад, затова ни приеха в ЕС, за да ни направят провинция на Турция! България се връща в средновековието, затова младите бягат! Докато простаци си избираме, така ще бъде животът ни! Сага пак такива пратете за евродепутати, пак слуги на джендърите!
181
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Сата НАТОПрав си.Но винаги може да се измисли нещо, за да не гладуват трудовите пенсионери. У нас обаче са измислили друго - от парите, отделяни от бюджета за пенсии на онези с трудов стаж, се отчислява една крупна сума, за да се изплащат от нея социалните пенсии, които би трябвало да се изплащат от фондовете за соц.помощи. Но с парите от въпросните фондове нали хрантутим онези, които се размножават безконтролно докато ние работим!
180
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123Сатрапите от времето на соца са знаели за предстоящите демократични промени няколко години преди те да се случат. Затова изнесоха каквото могат, дори взеха външни заеми, парите от които никога не са влезли в България. Потънаха в техните джобове чрез външнотърговските дружества.А вместо това можеха да се погрижат за народа, да запазят печелившите предприятия, по-рано да отворят границите, та хората да могат да се ориентират и да си намерят работа преди да връхлети безработица и инфлация.
179
23
 
42
 
! Отговори
123 преди 5 години
Леле какво хвалене наа соца е паднало тука между 01.00 - 03.00 вечерта. Тези другари не спат ве! Че и пишат един през друг, само за няклко мибути няколко десетки коментара, че има и други сомнамбули социалисти, дето им цъкат по 20 плюса веднага. Направо да се неначудиш!!
178
2
 
37
 
! Отговори
taka e преди 5 години
До Сата natoTaka e bratcheda se spomina na 50 godini ,kato Developer ot syrceto,a pravishe po 7k na mesec ot software. Imashe mnogo, no ne moze da go harchi veche. Babata e dobre.
177
6
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния да затвори вратата на коч.ината, така де татковината!
176
20
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При соца имаше работа за всеки според това което го влечеше да работи, никой не си кривеше душата да става фризьор или продавач защото няма работа по специалността. България беше сред 30те най-развити икономики в света. Заплащането осигуряваше достоен живот без никакви лишения и притеснения. Богаташи нямаше. Българите разполагаха със здравеопазване и образование на световно ниво, населението стигна 9 милиона. Престъпността беше почти нулева, децата играеха спокойно без надзор до тъмно.

Спонсорирани публикации