Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир

Няма инвестиции, защото няма работна ръка, хората бягат
2 май 2019 19:32, Елка Василева
298
Пенсия ?140 след 40 г. трудов стаж - баба Наца от село Крачимир
Снимка: архив, Булфото

Северозападна България е обезлюдена. Селата пустеят. Вместо съседи малкото останали жители все по-често срещат вълци и чакали, се казва в репортаж на Дойче веле от село Крачимир, община Белоградчик.

Наца Иванова предупреждава да внимаваме с нейното куче. То охранява строго старата къща, градината, кокошките и зайците, които са основната прехрана на възрастната жена.

71-годишната жена живее почти сама в село Крачимир и вместо съседи често я посещават чакали и вълци. „Тук има чакали. Една вечер дойде един точно пред къщата. Ние живеем до гората и те слизат чак до селото. По принцип чакалите не нападат хора, а домашни животни. Но когато са цяла глутница и са гладни, нападат всичко“, казва тя.

Крачимир е едно от многото изоставени села в Северозападна България. Тук има безброй порутени къщи, пробити покриви, разрушени плевни, изкорубени огради и запустели улици. Отворените врати на къщите и плевните откриват гледката към един отдавна отминал живот: стари мебели, прашни рафтове с книги, ученически чинове, ръждясали трактори.

Пенсия от 140 евро след 40-годишен трудов стаж

Наца Иванова е самотна. Освен язвата я мъчат страхове от тъмата: „Преди две години и половина почина мъжът ми. Децата ме уговаряха да се пренеса при тях в Белоградчик, аз обаче не мога да оставя тази къща на произвола на съдбата“, споделя тя.

Все пак някак тя се справя, дори със смехотворната пенсия от 140 евро, която получава за 40 години трудов стаж. Социалната служба ѝ носи хляба, зеленчуците растат в градината, кокошките снасят яйца, а синовете ѝ от града я наглеждат. Току-що са заколили седем от зайците. Наца Иванова слага месото в голяма жълта тенджера.

Северозападна България винаги е била беден регион. Навремето обаче тук е имало големи масиви с насаждения от ягоди и малини, в които е работила и Наца Иванова. По-късно се е трудила в една закрита вече фабрика за телефони в Белоградчик.

Кметът на Белоградчик Борис Николов също познава възрастната жена и проблемите на 17-те околни села. Там няма лекар, улиците са в окаяно състояние, животът е замрял. Въпреки че туристите посещават Белоградчишките скали, общинските каси са празни.

11 000 души са живели тук преди промените. Сега са останали около 6 500. Кметът казва, че регионът е спечелил много от членството в ЕС. Полицейското управление, пожарната, спортната и концертната зала са санирани с пари от европейски проекти.

„От 30 години живеем в една парадоксална ситуация. Тук не идват инвеститори, защото вече няма работна ръка, дори и за нискоквалифицирана работа. Поради липсата на инвестиции хората масово напускат региона. Това е омагьосан кръг“, казва кметът Борис Николов и подчертава, че не желае връщането на комунизма. Но неолибералната приватизация след промените била съсипала държавните структури и важните общински предприятия.

Липса на работни места

Не се създават и нови работни места, оплаква се кметът: „Днес е много трудно да се възстанови всичко. Тук цари пълна анархия“, казва кметът.

Все пак община Белоградчик е собственик на много гори и дървеният материал може да се добие изгодно. По този начин евтино се продават дърва за огрев в околните изоставени села.

От тях купува и Наца Николова. Тя копнее по предишния живот на село и пак се връща към къщата: „Свекърът и свекървата са я построили с тежък труд при голяма бедност. Сърце не ми дава да я изоставя“, казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
13
 
36
 
! Отговори
Е колко повече преди 5 години
140 евро и пак не й стигат. Каква е тази българска паст ненаситна?! В соца и на 50 лв се радвахме. Днес Бойко направи пенсиите достойни и европейски и *** все меънкат.
214
4
 
38
 
! Отговори
... преди 5 години
Бре вие чувате ли се какво говорите бре! Вие не слушате ли баштицата!? Той каза, че 200лв пенсия може да идеш на почивка даже и до куба! Каза даже, че пенсията щала да стане и 280лв и ето направил го е! Е сега можеш да си купиш и къща в соличния квартал изток дето квадрата е около 200лв. КО СЕ ОПЛАКВАТЕ БРЕ!!!! ААААА! *** да гласувате за ГЕРБ ЕЙ! Маскари с маскари!
213
7
 
39
 
! Отговори
пена преди 5 години
Дори и 1000 години трудов стаж биха били обезсмислени ако през въпросното време бабата е търпяла да я "управляват" комунисти. Дъртаците да си искат добри пенсии от Бай Тошо и неговите наследници...
212
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсиите са ниски, защото ГЕРБ много краде и това е факт.
211
0
 
39
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Истината е, че новите пенсионери имат обикновено изчислени пенсии под минималната пенсия и получават минималната пенсия, т.е. повече отколкото заслужават според осигурителните вноски. Баба Наца е по-добре от сегашните нови пенсионери, защото осигурителния й стаж е минал в по-голямата си част преди 1989 година. Щом е на 71 година, значи се е пенсионирала на 55 години, т.е. преди 16 години през 2002-2003 и има около 12-13 години трудов стаж при капитализма и около 27-28 години трудов стаж при соца
210
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да се маха по-бързо този Борисов,че не се търпи вече с тези ниски пенсии...
209
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кафявата ръка няма как да е работна, драги кмете. Тя е манипулативна, крадлива, убиваща, изнасилваща и пр. епитети, но работа не хваща. Освен работа в своеобразни кол-центрове, формирани за... хм... целите да се помогне на възрастните българи да намерят приложение на спестяванията си.
208
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои чакат да да се върне БСП, та мед и масло от чешмите да потече! Да, ама НЕ! При Орешарски пенсията на баба Наца щеше да бъде 85 лева!
207
4
 
37
 
! Отговори
е преди 5 години
Че умирали от мизерия не е проблем- куче влачи, но виж да не се върне комунизма- сакън туй да не стане- това е проблема на Стопаните и журналиста мазно и щастливо върти опашка и докладва- няма страшно, комунизма е мъртъв. Мъртъв, обаче, вече е и живота щото нищо ново не дойде на негово място. Чакаме инвеститори... то друг начин няма- държавата нали не може да се меси да не наруши свещената конкуренция.
206
2
 
35
 
! Отговори
Дедо Риц преди 5 години
До за дедо РИЦДа си чувал нещо за ирония ,дядовото ? Ей ,туй нещо съм използвал като изразно средство ! А, иначе, висШистите сте много ,но няма полза от вас ! Никаква !
205
1
 
37
 
! Отговори
за дедо РИЦ преди 5 години
вж.: Правописен речник на бълг. език.: виСше.И ВНИКВАЙ в онова, което четеш: НЕ се ОПЛАКВАМ, а РАЗЯСНЯВАМ ЗАЩО след 45г. соц.власт пенсиите са НИСКИ ( зависи от ОБЩИЯ осигурителен доход).
204
8
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Оплаквайте се от наглите работодатели на крадеца и ще бъдете щасливи ! Гласувайте за безвревието и пенсийката ще достигне 14 евро . Бъдете патриоти , бийте се в гърдите докато си счупите последното мършаво ребро .Да живее ГЕРБ и ПАТРИОТИТЕ.
203
9
 
36
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
До 213:На 26 май ще възтържествува новият социалистически строй !!! Др.Нинова ще осигури на българите богат и охолен живот !!! А тия ,които не я харесвате бягайте в САЩ !!! Ама не ви искат , защото всички търтеи от Латинска Америка са там ,не им трябват и мързеливи от България !!! Слава! Слава! Слава!
202
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работата на българския омбудсман трябваше да бъде изравняването на българските пенсии с тези в Гърция, а не безполезни инициативи за пред медиите години наред
201
4
 
37
 
! Отговори
Дедо Риц преди 5 години
До 212: Като си с виши образувание ,що си не произвежда зеленчуци,млеко,месо ??? Виши !!! Много сте тия с виши,а нема кой да копа на село...
200
8
 
40
 
! Отговори
до активиста на БКП преди 5 години
Заради 45г. откъснати от света, заплати, нива, сме в ТОВА положение и не можем да догоним.Никога повече БКП, социализъм и подобни.Но явно НЕ МИСЛИТЕ и искате пак 500г кис. мл. да бъде 0,24ст, заплата 75лв.КЪДЕ/Северна Корея? Заради такива като вас сме НАЗАД!! ИЛИ ИСКАЩ ПАК РУСИЯ да те командва .Върви ТАМ!
199
1
 
38
 
! Отговори
Не зная преди 5 години
Ница какво е работила:аз съм с висше образование,36г.тр.стаж., пенсионаран 1.01.2001, със 155лв.Постепенно с увеличения стана до днес. 377лв.( като навремето работех във Вуз и звеното ни имаше 1997-2000 най-високи заплати( около 500-600лв,.)причините са, че тогава ОБЩИЯТ Осигурителен доход беше НИСЪК.Процентът ми е висок,но ниският ОД СМЪКВА пенсията.Та това е.Но кой да ОБЯСНи на бълг. и чужди журналисти...Както и за обезлюдаването на селата( дори плащат,ако някой се засели в Пулия...и няма.
198
4
 
39
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Спасението е бюлетин # 18 !!!
197
4
 
53
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Кметът казал,че са спечелили много от членството в ЕС ! Санирали със стереопор пожарна,полиция !!! А това ,че половината хора ги няма,бе овньоооо!!!
196
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами пенсионерите могат чувствително да си подобрят положението като излязат на 26 май и отстранят от власт техния гробокопач Борисов...а има една партия ,която обеща еднакви пенсии и минимални заплати в Европейския съюз...18 и е бюлетината

Спонсорирани публикации