Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!

Според вицепрезидента днес имаме мир, но не трябва да забравяме
Обновена: 1 юни 2019 18:22 | 1 юни 2019 18:20, Веселина Йорданова
97
Йотова: На Балканите знаем колко страшно е, когато един народ е срещу друг!
Снимка: БТА

На Балканите знаем колко страшна може да бъде историята, когато един народ се изправя срещу друг. Когато велика сила диктува чужди интереси и сблъсква хора, които до вчера са били съседи, подавали са си ръка в добро и лошо.

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на Националния младежки събор "Илиева нива", който се състоя за 22 пореден път в едноименната местност край село Глумово, община Ивайловград, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Йотова е заявила още, че днес българската държава показва на цяла Европа колко важни са Балканите за нея.

"Тук имаме мир, да живеем в разбирателство и заедно да градим бъдещето", е подчертала Илияна Йотова. Тя е посочила още, че добросъседството означава и справедливост, и решени проблеми.

"За тракийците повече от 100 години няма справедливост и българската държава трябва да постави твърдо въпроса пред турската за обезщетенията на тракийските бежанци", е подчертала Илияна Йотова, цитирана в съобщението.

По думите й единението е най-голямата почит за паметта на тракийските деца.

"Ние трябва да бъдем гарант за щастливото детство и успешното развитие на нашите деца. Нека в името на тях да не отмъщаваме, но да помним историята. Да не забравяме, че мирът и човешките права не са веднъж завинаги дадени, за тях трябва да се борим всеки ден", е заявила тя.

Организатори на събитието, което събра от цяла България потомци на тракийци, са Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

"Тук, в небето над тази земя са ангелите на над 200 деца, чиито живот бе отнет без време. Коя е тази политика и власт, която може да оправдае това, което се е случило тук преди 106 години - съсечени деца и майчини писъци. Отговор ще продължаваме да търсим, но нашето присъствие днес е завет никога повече да не го допускаме", е изтъкнала в словото си вицепрезидентът.

Илияна Йотова е заявила, че в българската история 1913-а е изключително трагична година заради погубения живот, но в същото време - величава заради неговата сила, заради вярата, заради любовта към род и родина.

Йотова е благодарила на Съюза на тракийските дружества в България, който с активната си дейност поддържа жива паметта за тези събития.

За подкрепата и отдадеността на тракийската кауза председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов е връчил на вицепрезидента Илияна Йотова почетен знак по повод 175-годишнината от рождението на Капитан Петко Войвода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
2
 
! Отговори
справка преди 4 години
До ЩирлицИсторията на България след 1944г.- ескалацията на турското робство - т.н.
71
2
 
3
 
! Отговори
малко спомени преди 4 години
До класическа хваткакато студент в последния семестър всички колежки забременяваха и се дипломираха.Даже още в първия семестър търсеха гражданчета, женеха се и преминаваха задочно!Ректора ги женеше загазилите момчета под заплаха за изключване.В армията забременели ходеха при командира да ги жени под заплаха за трибунал....Дипломирайки се селянките се женеха за първия срещнат гражданин .Така се отърваваха от разпределение в делиормана и после се развеждаха-гражданки!
70
1
 
2
 
! Отговори
класическа хватка преди 4 години
До ЗНАЕТЕ ЛИчупи-купи- който се хване - на прокурора да избира сватба или затвор, издръжка!след това ги забраниха абортите и конфискуваха инструментите на гинеколозите.При извънбрачна бременност насила се женеха да за не се развалят семейства....Много селянки като Йотова така си уреждаха жителството с първия срещнат гражданинПо тази причина селата се навъдиха много стари ергени - не останаха жени
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А още по-страшно е,когато едната половина от народа е срещу другата и със сигурност вещае края на този народ.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йотова измисли тракийската народност. Оставка!
67
1
 
6
 
! Отговори
геноцид преди 4 години
До Георги Прокоповт.н. Народен съд и концлагерите не е ли геноцид по примера на галадамора?-Сталин
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КолективизацияНейното село няма нищо общо с Балканите!
65
0
 
3
 
! Отговори
Колективизация преди 4 години
А икономиката започва да се гради от ЗЕМЯТА, която национализирахте -Гледачев!!!
64
4
 
1
 
! Отговори
сагата преди 4 години
турското робство си остава легенда колкото Ботев и Левски. Само в песните го има!Има го и в преиначената история на платените историци!
63
6
 
7
 
! Отговори
неблагодарници преди 4 години
500 години ни хранеха и отбраняваха от руските окупатори! Аскер не давахме!Те първи ни освободиха преди Русия - дадоха ни вътрешна автономия.На съединението не ни нападнаха, както Русия го желаеше и очаквахме!
62
4
 
1
 
! Отговори
хиперболизация преди 4 години
До ОЧЕВИДЕЦЗа т.н. турско робство повече си спомняме без живи очевидци а само от фолклора!
61
3
 
3
 
! Отговори
пресни спомени преди 4 години
До Георги ПрокоповЗа БКП-.разрухата нищо не говорим. Жалко!
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Георги ПрокоповМайка Турция няма нищо общо с османското присъствие!
59
4
 
6
 
! Отговори
Георги Прокопов преди 4 години
Как на Балканите са решени проблемите - защо се премълчава въпросът за Западните покрайнини, за Северна Добруджа, поставя се само въпросът за тракийските бежанци. А защо не се постави въпроса за геноцида по време на османското "присъствие"? - или по- добре да не си разваляме отношенията с азиянска Турция. Абе какви популисти и демагози сте - родоотстъпници!!!
58
0
 
4
 
! Отговори
Милкана преди 4 години
Балкани-Малкани , обаче внимавайте албанците да не ви го ***, щото тогава ще има сополи и сълзи. Българите досега се оказаха много умни ама дано остане така и по нататък.
57
1
 
6
 
! Отговори
Миттьо Базуката преди 4 години
Роба не мечтаее за свобода ,а за собствени роби.
56
8
 
5
 
! Отговори
История дъге преди 4 години
1913г нападаме и превземаме Одрин и местните българи ни посрещат с хляп и сол ,а после се питаме защо са ги изгонили от Одрин....Ние изгонихме всички гърци от Несебър и Созопол ,ами ако и те се заровят в 100 годишни дела?Повечето тракийски бежанци са от гръцка тракия и са настанени в опразнените от изгонените и бити гърци в морските градове и села.
55
2
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
А когато властта вземат червените айду.ци,става още по-страшно.Справка историята на България от 1944г до днес.Другари,не ни правете на и.ди..оти.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма никакво значение Византия като империя се е борила стотици години срещу някакви диви или дошли от степите ,племена както ни лъжат няма такова нещо. Винаги сме си били тук и сме народ по-стар и от света и от Стария завет. Hе сме удобни на един друг народ, който все претендира разни неща и за туй сме на изчезване.
53
0
 
2
 
! Отговори
z-rock преди 4 години
До Анонимен 50: А ти сигурен ли си, че искаш да ти отговоря!?