Горивата поскъпват? Крайните цени били най-ниски в България

Експерти: Няма аномалия
Обновена: 14 юни 2019 15:10 | 14 юни 2019 10:10, Елка Василева
190

На прага на най-активния туристически сезон мислим предимно за слънцето и плажа, но няма как да не помислим и за разходите през почивните дни. Основно перо отново са цените на горивата, които вече растат стремглаво и разгневиха гражданите. Вчера в София се проведе протестно шествие срещу високите цени, а демонстрантите заплашиха митингите да се разпространят из цялата страна.

Още по темата
"Няма аномалия на пазара на бензин и дизел в страната. Цените са такива, каквито ги определят международните пазари. Не съм съгласен, че има някакво поскъпване, даже има понижение с 1-2 стотинки в рамките на месец", обяви Светослав Бенчев, който е експерт в Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В ефира на "България сутрин" той предвиди евентуално понижение на цените през лятото, но отбеляза, че това зависи от борсите, свързани с цените на горивата.

Председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев пък подчерта, че винаги цените на горивата следват цените на петрола, но това са различни стоки.

"Не трябва да има абсолютна корелация между двете. Имало е случаи, когато цената на петрола пада, а цената на горивата скача, или обратното. Крайните цени на горивата са най-ниски в България", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

"Компаниите в БПГА изградиха доста системи за наблюдение и контрол по бензиностанциите, които няма как да не се отразят върху крайните цени на горивата. Това са инвестиции за десетки милиони евро. Протестите в България няма как да повлияят на международните котировки на петрола и петролните продукти", каза още Светослав Бенчев.

Експертите допуснаха, че тол таксите също ще дадат отражение върху цените на горивата, но все още не е ясно с колко точно ще ги оскъпят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МИШКИ, АНОМАЛИЯ ИМА! НЕ МОЖЕ ПРИ 50 ДОЛАРА ЗА БАРЕЛА ЦЕНАТА НА НАФТАТА ДА Е 2.35ЛВ, ПРИ 150$ БАРЕЛ ОТНОВО ДА Е ТОЛКОВА. А ЗАКОНИТЕ ЗА АКЦИЗИТЕ НЕ СА СЕ ПРОМЕНЯЛИ ПРЕЗ ТОЗ ПЕРИОД. КОГО ЛЪЖЕТЕ???
43
0
 
19
 
! Отговори
от сащ с любов преди 4 години
литърът ми бензин е 1.20 лева (0.69 долара), средната годишна заплата в региона в който живея е 65 000 долара. такива цени като в България ми изглеждат ненормални, може би за пропадналият Евросъюз са нормални, знам ли?! може би в ЕС, при комунизъма, вече всички са милионери!!
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До:номер 39Ми то който може отива! Ти какво си мислиш?Виж не остана народ в тая... хм, държава да я наречем.Все още е държава. Докога не знам. Докато останат само мрънкaчите - във всички народи ги има. И в Германия има мрънкaчи. Германски мрънкaчи.Защо да ги няма и тук? Това обаче не скрива факта, че територията с над сто хиляди квадратни километра се обезлюдява с рекордни темпове!И какво мислиш да правиш, след като останат само тия, дето никой не ги иска на запад?
41
0
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КАК ЛЪЖАТ НЕ Е ИСТИНА!!!60$ И ТО ПРИ КУРС НА ДОЛАРА ПО МАЛЪК ОТ 1.80ЛВЦЕНАТА НА БЕНЗИНА Е ПОД 2 ЛЕВА ВИНАГИ ПРИ ТАКИВА ПОКАЗАЛЕТИ НО БОРИСОВ И ЗЛАТЕВ СА ЗАЕДНО И СИ ДЕЛЯТ ПЕЧАЛБАТА И ЗАТОВА ВИНАГИ ЩЕ Е СКЪП БЕНЗИНА И НА 30$ ЗА БАРЕЛ ДА Е!!!В МОМЕНТА ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА Е БЕЗОБРАЗНО СКЪПА!НО НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕИЗБРА БОРИСОВ НЕКА МУ Е!
40
3
 
13
 
! Отговори
другия преди 4 години
До Анонимен 43Ми тогава, зарязвай бензиностанцията и идвай да гледаме овцете. Аз съм овчар.
39
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички искат: да им заредят колата, да им измият прозорците, да си напомпят гумите, като отидат до WC да е чисто и да мерише на пролет. Ама никой не иска да плаща за това.Знаете ли, колко струва поддръжката на технологичното оборудване на една бензиностанция? Един бензинов пистолет струва 1000лв. с ДДС, а това са "консумативи".
38
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СКАЧАЙТЕ НА ДЖЕНДЪРИТЕ, ПЪК КЮТАЙТЕ ЗА ТОКА И ПАРНОТО, ***!
37
0
 
31
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Обяснения за поскъпване у нас винаги има! Разни "анализатори", "коментатори" и прочие "спецове" бол, те винаги ще намерят 1001 причини за поскъпване. Но когато стане дума за намаление....веднага конрта 1001 причини които да ти кажат простичко, няма как да се случи намаление на каквото и да било!
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че е крайно време токът и парнато да се увеличат.Такива евтини цени на ток и парнон няма никъде по света - вярвайте ми.
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мрънкачите, които непрекъснато въздишат по бленувания Запад :Сега границите са отворени - защо не отидете на Запад и да взимате посочените заплати.
34
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората на Запад се образоват, развиват и работят, а не чакат Шофьора на Тодор Живков да им увеличи с 20 лв мизерните заплати.
33
7
 
8
 
! Отговори
до 35 преди 4 години
Ами като си толкова кадърен - отиди на Запад и вземай 20 евро на час.Ама си знаеш, че не ставаш за нищо и си седиш в ко чинката и чакаш някой ей така да ти дава пари.
32
4
 
2
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
Нито Мерцедеса е датски, нито Трабанчето българско.
31
2
 
20
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
да де ама на запад за под 20 евро на час никой не си мърда *** да свърши нещо а тук ходиш на работа 2 дена за тия пари тоест 16 работни часа ей там е проблема... нямаме нищо против цените да са като в западна европа, но и заплащането на труда да е такова ама на някого не му е изгодно да е така хем искат високи цени да печелят хем не искат да дават пари за заплати ако може така за една почерпка да им работиш. истината е някъде по средата лошото е че има 2 топчета отляво и дясно...
30
5
 
16
 
! Отговори
Pt преди 4 години
До АнонименАма в Дания заплатата е 5 000 EUR и повече. Да ти обяснявам ли това как се отразява на цените. Стандарт му се вика.
29
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това лято поне 6000 бългти ще отидат на Крит със самолет и няма да плащат на скапаняците мутри за калпав бензин! Убий мутра спаси България!
28
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Ти Дания с България ли сравняваш бе Мерцедес с Трабанче
27
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Словакия литър бензин струва 2.40 евро, а в Тикволандия - няма и евро.Обаче Тикволандците пак недоволни.
26
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Дания литър бензин струва 3.20 Евро, ама никой не подскача като тиквостанците.Хората си плащат, а тук всеки гледа да открадне каквото може.
25
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България всичко е безбожно евтино.Ама ***, който не е излизал от панелката няма как да го знае.