Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение
Обновена: 20 юли 2019 17:06 | 20 юли 2019 17:00, Камелия Цветанова
654
Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!
Снимка: Pixabay

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Още по темата
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


654
Още по темата: чужбинабългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
357
11
 
8
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Добре,бе пишете глупости,глупости...Сами си ги четете и си вярвайте.Борисов бил това,Борисов бил онова...Ама ако не е той,кой ще се оправи в тая ситуация в която е държавата в момента да ви питам аз,Нинова ли или пък Сидеров? Кой?Кой от тия другите,останалите има силата,желанието,волята да принуди мързеливата българска администрация да започне да работи,кой от тях няма да срещне тоталният отпор от кметове,кметчета и местни феодали.
356
6
 
6
 
! Отговори
трябва да се работи преди 4 години
Заплатите могат да се вдигнат много лесно. Социалистическия начин, в частност на Нинова е като се вдигнат данъците. Стоките стават по-скъпи, в магазина вземат повече пари. После плащат по-високи данъци (всеки се надява да скрие нещо) и взема по-голяма заплата. След това отива до другия магазин, купува по-скъпо и накрая на месеца установява че със заплатата си е купил същите неща, а може и по-малко.Не зная дали Доньо Данев е още жив да направи мултфилмче "Умно село - Крушовица".
355
2
 
19
 
! Отговори
за по-младите преди 4 години
През 1989 г първите които останахме безработни бяхме младите висшисти.Няма заплата, няма спестявания, родителите пенсионери.Родителите ми нямаха кола да продадат. Не познавах някой който имаше пари за да поискам на заем. Подгонени от зла участ напуснахме. И много като мен.Хората чакаха до 1996 и тогава и среднистите останаха гладни и поеха пътя на Запад.Заплатата е функция на търсене и предлагане. Това е естествен процес.
354
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оттам нататък тая държава все някой трябва да я оправи, нали така. Това да се хвърля цялата отговорност на политиците е просто бягане от лична отговорност. 99,9% от българите не да направили нищо за да направят България по-добро място за живеете и се оправдават с Бойко. На хората не им харесват душмани като Пеевски, ама не се намери нито един мъж да се погрижи за такива. Ботев жертва живота си. В 21ви век никой не е готов на саможертва, ама после защо не става по-добре. Пуцайте минусите, мишки
353
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се върнат за да видят родители най вече а след като родителите напуснат реалма повечето ще продадат завещаните имоти и ще забравят България. В тази анти-държава доверие не можеш да имаш даже и на агенция за недвижими имоти. Природата ни е прекрасна но преобладават оправници-оорки. Народът е масово много *** и няма шанс да го облее мъдроста в близките 50 години. Балканските суети се представят за аристократизъм но на практика те са чиста селияндурия. Пример - абитуриентски бал, свадба.
352
0
 
6
 
! Отговори
gary преди 4 години
никак:)
351
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един човек може да праща пари от чужбина към България, но е много сложно да се каже какъв е реалният ефект върху българската икономика от липсата му. Ако си е в БГ без да праща пари, може всъщност да има по-висок позитивен ефект за икономиката. Не е случайно, че САЩ и Германия умишлено се напълниха с *** в последните няколко десетилетия. Едва ли са пълни балъци да го правят.
350
13
 
4
 
! Отговори
До 434 От чужбина преди 4 години
Почисти ли тоалетните, че идвам на проверка ? Шефа.
349
4
 
37
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
Българите които са в Европа не са в чужбина и не са избягали, а изгонени, и не мразят Страната си, Татковината си, Родината си, а са отишли там където могат да се реализират, да просперират и най-важното - да имат сигурност.Те не са предатели, а донори за държавата и останалото население в нея. Те са най-голямият инвеститор, според актуалните статистики. Не са тези които си правят "тераси", не са тези които фалираха КТБ, не са тези които източват НЗОК чрез ТЕЛК, не са иманярите, които...
348
6
 
23
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
До 420 ???Избягаха от фалшивата демокрация и пазарната икономика в България, при реалната демокрация и пазарната икономика в чужбина. Не в Москва, Пхенян или при Мадуро!
347
2
 
11
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 4 години
ЩЕ СЕ ВЬРНА В БГ ДА СИ ХАРЧА ПЕНСИЯТА ЗАЩОТО БЬЛГАРКИТЕ СА НАЙ КРАСИВИ .ДАНО НАБОРА МИ СЕ ПЕНСИОНИРА ПО КЬСНО.
346
13
 
39
 
! Отговори
не предател преди 4 години
През последните 25 години тук в САЩ се сформираха десетки танцови състави, които си устройват годишни съревнования в Чикаго. Създадоха се десетки Български училища, построиха се църкви! Всичко това от " предатели" които " мразят" нашата родина?!Пожелава хубав ден на ония които ни наричат така, нека се научат как да използват буквите "и" и " й" !
345
4
 
40
 
! Отговори
Русенец преди 4 години
Ще се пенсионират с европенсии, ще се върнат у нас , за да живеят като чорбаджии. А ние с вноски за две пенсии ще им за виждаме, псуваме, вайкаме... Ще съжаляваме, че сме останали в БГ. Ама влакът отдавна ще е заминал.
344
5
 
30
 
! Отговори
Циник преди 4 години
От месеци някакъв смазан от мизерия шапшал раздава "национални предатели" наляво и надясно. И такива ми се водят"СЪНАРОДНИЦИ"???Не казвам съгражданин - защото е видно, че шапшала е от някое село.
343
1
 
30
 
! Отговори
До425 преди 4 години
На какво са предатели? Ние които сме тук какви сме, мързеливи, страхливи , или нямаме мозък?
342
3
 
51
 
! Отговори
12345 преди 4 години
Респект за хората които заминаха в чужбина.В чужбина не е лесно но 90% от нашите сънародници ще се оправят в чужбина.Познавам доста хора които заминаха и никой няма намерение да се връща в бг бунището.Пожелавам на всички наши емигранти здраве и късмет в чужбина.
341
1
 
31
 
! Отговори
Супер преди 4 години
10 души ако се връщат 100 души напускат задния двор на Европа!Само така:)
340
2
 
36
 
! Отговори
Черни връх преди 4 години
При около 1200 euro чисти на месец милион българи работещи в Европа могат да бъдат прилъгани да се върнат в БЪлгария ограбвана от нагли престъпници на власт след 1989 година чрез нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии вкл ГЕРБ БСП ДПС<СДС НДСВ и други по списъци в парламента.
339
3
 
44
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
ЗавръщанеТръгваме си. На германо-чешката граница митничаря ни взима паспортите и след проверката ги връща обратно, и казва на жена ми :- Госпожо днес вие имате рожден ден. Честит рожден ден и на добър път !Пристигаме на сръбско-българската граница. Жега, опашка, надуват се клаксони. Чувам: - Ей ти там, ела тука, не виждаш ли, че те чакам !Идеше ми веднага да обърна колата обратно !
338
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно, защо тук пишат предимно хора избягали от България?! Половината пишат предимно, за да се похвалят колко пари получават, а другата половина пише предимно, за да оплюва всичко българско.