Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!

69% готови да заминат заради по-доброто възнаграждение
Обновена: 20 юли 2019 17:06 | 20 юли 2019 17:00, Камелия Цветанова
654
Как ще се върнат българите от чужбина? Само с ръст на заплатите!
Снимка: Pixabay

Една от основните причини, поради която българите напускат страната и избират да работят в чужбина, е по-високото заплащане.

Още по темата
Според проучване направено от сайта Rabota.bg на въпрос: „Бихте ли избрали да работите в чужбина?“ 69% от анкетираните споделят, че биха работили в чужбина, тъй като смятат, че там ще имат по-добър стандарт на живот и различни възможности за реализация.

43% от участвалите в анкетата посочват като основен фактор по-високото финансово възнаграждение в чужбина, а другите 26% -  ниският стандарт на живот в страната ни.

Проучването показва, че все по-често българите емигрират заради недоверието към институциите, както и привлекателната възможност за по бързо намиране на високо платена работа в чужбина

Едва 21 % от интервюираните посочват, че не биха работили в чужбина, защото не искат да напускат страната, тъй като икономическата среда се подобрява, а на трудовия пазар има глад за специалисти. Само 5% обаче казват, че са доволни от работата си в България.

През 2018г завърналите се българи от чужбина са близо 16 169, което е два пъти повече в сравнение с 2016г., показват данни на НСИ. Близо 40% от тях са в активната възраст от 20 до 44 години. Въпреки увеличаващия се брой на завърналите се, делът на емигрантите продължава да бъде двойно по-висок - 31 263. И тук възрастовата група от 20 до 44 години е най-голямата.

Оказва се, че ръстът на заплатите е една от основните причини, които връщат българина у дома. Сред останалите предимства са и дългото майчинство, възможността да са близо до семейство и приятели, както и да започнат работа в авторитетни компании в развиващи се сектори, да получават атрактивно възнаграждение, да имат гъвкаво работно време и добър социален пакет, които им осигуряват висок стандарт на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


654
Още по темата: чужбинабългариработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
4
 
15
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
Абе май истината е, че анонимните негодници в БГ се увеличават прогресивно.
376
0
 
21
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 4 години
Ми кът гледам кви убави и сладки приказки леят най различни гуспуда спецалисти по няколко канала на телевизията от мноо години и кът изляа навън и с сблъскъм с реалноста направо ми с приисква дъ съ омета от БГ с гуляма скорост...
375
0
 
5
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
До предния Анонимник 465Явно са болшинство. Нищо общо с икономиката, нито следвам, да не говорим за останалите ти глупости :-))))
374
2
 
27
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Три неща ми пречат да се върна в БГ: Многото партии,недалновидната политика на правителството,пълчищата от роми,плюс либерал-демокрацията която е абсолютната пречка за истинската демокрация!!!
373
2
 
14
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Да разгледаме въпроса научно.Кой бегал, бегал.Тия дето останаха няма да избягат.Ся ще бягат млади хора.
372
1
 
9
 
! Отговори
Гаманов преди 4 години
Две неща ми пречат да се върна в БГ: *** и недалновидната политика на правителството!!!
371
2
 
12
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
До предния АнонимникГлупавите хора в БГ болшинство ли са вече?
370
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е добре в немско. Чувствам се истински човек
369
0
 
4
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 4 години
До Анонимен 451Че те са били навън и двамата. Какви предатели, нали анонимни!!
368
0
 
10
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Масовият профил на българите в чужбина......-----------Съгласен съ с вас.Но, каква е алтернативата на тези българи в Бг???
367
6
 
13
 
! Отговори
От чужбина преди 4 години
До До 434 От чужбинаВ чужбина съм в университет. А ти къде си в БГ, портиер при Ковачки?
366
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се чудят как да върнат българите които вече са се устроили и са се интегрирали в чужбина, по-добре е да се замислят как да задържат българите които живеят в Бг и се готвят да емигрират!!!!!!!!
365
0
 
18
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 4 години
Аз имам готова рецепта!Като не ти харесва на едно място отиваш на друго.Първото и единствено условие за съществуването на овчар е наличието на уфси.
364
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако Левски и Ботев просто си бяха избягали от България?
363
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички които напускат страната ни са пълни предатели. Те искат само да се изсират на чистичкото и някой друг да им го изчисти. Като се вдигнат заплатите тук, благодарение на нашия къртовски труд, тогава ще дойдат тук да се изсерат на чистичкото. Но за да искаш, първо трябва да дадеш! Предатели сте всички напуснали страната ни!!!
362
0
 
12
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Смеете му се и го подигравате, че понякога се прави на шут,да играе роля човека,а някой замисля ли се как се лавира срещу всички тия алчни и безскрупулни некадърници който са се наредили на държавната трапеза.Може би някой има готовата рецепта?Кой я има адвокатите ли?Бизнесмените ли? Или може би лекарите?Ха-ха като казах лекарите..Ами източването на здравната каса от кого е ако не е от тях.
361
0
 
11
 
! Отговори
дон преди 4 години
До Мияч на чинии Браво!!!!Перфектно,точно и показателно!!!!!!Същите чувства изпитах преди много години,когато се върнах от Прага в София
360
0
 
18
 
! Отговори
Привет от Албания преди 4 години
Кой и как ще принуди бездарните и безхаберни държавни служители да си върши съвестно работата. Да си кажа аз не виждам такъв политик.После що ние българите изпитваме най-голямо омерзение към нашите политици.Ами от омерзение полека лека спираме и да гласуваме.Защото се вижда,че няма смисъл. Окопали са се едни същи бивши членове на властта и си подават топката помежду си. Кого да избереш след като резултата ще бъде същият.Дори риска да стане по-лошо е напълно реален,тогава за какво да сменяме Б
359
14
 
8
 
! Отговори
До 442 преди 4 години
Аз получавам 15500 паунда на месец. Но 1990 започнах с 560. Посещение на ресторант струва 100! Не става за един ден, но си струва!А кой ще оправи нашата държава? Ами ние. Има една българска приказка: "Неволята учи".Когато народа разбере че социализма е зло, когато разбере че Русия ни мисли злото, тогава ще се оправим. Просто въпрос на време.Тук четем за някакъв "хакер-герой" от изказванията на когото и подкрепата във форума, става ясно че има още много вода да изтече.
358
5
 
16
 
! Отговори
Циник до долния преди 4 години
А най-смешни сте тези, които си нямате и грам понятие от живота навън... ама сте тръгнали да ни "смятате" заплатите...Защо не кажеш нещо за "легендарните" ви заплати в България