Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!

Подобни са нагласите и в световен мащаб
5 авг 2019 14:10,
127
Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!
Снимка: Reuters

Повечето хора по света смятат, че ще е хубаво да се отдава по-малка важност на материалните притежания и парите. България е сред водещите страни в това отношение. Това са изводите от ново проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" по темата за това какво  значение отдават хората на материалните притежания и парите по света и у нас. Проучаването е поръчано специално за Българската национална телевизия.

Резултатите показват, че България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.

Още по темата

Така делът на българите, които оценяват подобна перспектива положително, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А този на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.
 
Това поставя България сред държавите, в които хората са в голяма степен склонни, макар и декларативно, да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гръцкото общество надминава нашето по този показател.
 
Какви са нагласите по темата в света? Оказва се - същите като в България. 60% от световното население отговаря, че би било добре, 21% смята, че това би било лошо, а 14% заявяват, че няма значение. Останалите 5% не могат да дадат отговор.

"Въпросът, разбира се, е абстрактен и може да се чете по много начини, но явно личи, че - поне на думи - повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно", коментират социолозите.

Закономерно, казват изследователите, по-високо образованите респонденти и тези, които имат по-благоприятна професионална реализация, са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които поставянето на материалното на заден план се приема в най-голяма степен като нещо добро. Като цяло, подобно отношение е регистрирано и в по-голямата част от държавите по целия свят.

В Азия и Африка обаче отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял.

"Това, разбира се, би могло да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят ценностно и да оставят парите и материалното на заден план - тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса", изтъкват експертите от "Галъп Интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
9
 
! Отговори
До 18 Пешо преди 4 години
Кажи сега Пешко, защо младите двеойчета се лепят по мен като мухи на мед, а не отиват при теб? Аз съм на 64 години, с корем, нямам много пари, карам фолксваген, но за разлика от описаното от теб не мисля, че съм неприятен. Защо не отиват при теб - богат, самодоволен, всичко знаещ и т.н.
27
1
 
12
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Не става въпрос, че по природа всички хора търсят най-доброто и в личен и в материален план. Става дума за самоуважение и достойнство. Няма как да приемеш някой на сериозно, който си е продал телесната красота за автомобил или телефон.
26
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
не съм видял до сега някой да раздаде милионите си на бедните и да стане равен с другите някой ако знае такъв да каже
25
9
 
18
 
! Отговори
Salih преди 4 години
Всички са материалисти. А тези, които твърдят, че не са, да бягате далеч от тях. Кой не иска да има по-хубава къща, кола, жена? Такъв е света, в който живеем. Ако има някой нематериалист да се свърже с мен и да ми отдаде всичките си материални благинки. Чакам вашите постове.
24
1
 
26
 
! Отговори
Виктория Петрова преди 4 години
Аз ходя с Красен, понеже много си падам по дебелата му глава, мазния врат и плешивото теме, както и гагаузкия акцент. Да не си мислите, че съм материалистка !
23
1
 
22
 
! Отговори
Вуте преди 4 години
Колко са материалистите ли - 99.999%... - Това показва реалността...
22
1
 
15
 
! Отговори
до 18 преди 4 години
както казваше един мой приятел като видят някой със скъпа кола и пари сами им падат гащите ха ха ха
21
3
 
12
 
! Отговори
Гж преди 4 години
Абе там при вас това да носиш Плейн, най-вероятно от Турските пазари, и да караш минимум 10 годишен немски автомобил на минимум 200 000 ли е критерия за успешен живот? Жалко. Много жалко за такова самосъзнание
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некоректно зададен въпрос и некоректна интерпретация на отговорите. Какво означава парите да "имат по-малко значение", и да се прави извода, че хората са против материалните блага? Може хората да са помислили, че ще се зариват в материални блага, без да се налага да плащат.
19
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-богатите приемат парите за даденост и не им отдават такова голямо значение, каквото им отдават тези, които ги нямат.Второ, по принцип по-способните обикновено, но не винаги (България), лесно печелят пари заради способностите си и за тях парите не са толкова важни.Трето, хората притежаващи повече пари и материални блага, означават в очите на другиет, че са и по-кадърни (без България) и затова младите девойчета отиват при кадърните мъже, а не при недоказалите се студентчета.
18
1
 
8
 
! Отговори
Хах преди 4 години
До аха. Идеалното за тях е единствено банковата ти сметка.
17
1
 
25
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
А да видим - първата избрана мома къде ще се ориентира - при някой сиромах, честен, скромен дето няма автомобил , апартамент или при някой неприятен, но богат тарикат със скъп автомобил , апартаменти , къщи и пари??? Да видим тогава каква ни е ориентацията!!! Или да пробват 100 момичета по този начин - тогава да броим процентите...
16
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
българите които имат много пари за тях другите са ***
15
0
 
30
 
! Отговори
V преди 4 години
Българите не са материалисти ,а тарикати . Например да вземем явлението чорбаджизъм. Защо тези тарикати не си въртят сами ,,бизнеса,, и със семействата си ,а наемат други хора?Защото могат да ги накарат да свършат тежката работа и накрая да си намерят повод да не им платят . Най добре това се прави по системата на втория месец за първия.А за борба с чорбаджизма и дебелолилието даже не се говори .ВСИЧКИ ВИЖДАТ ЧЕ ТОВА СА СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТИ В БЪЛГАРИЯ .Така властта се превърна в най големия бизнес
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АхаВиж кво нещо е живота. Студентките предпочитат да се возят до някой дърт с кайен. А жената на тоя дъртия с кайена предпочита да я возят млади студентчета.
13
5
 
11
 
! Отговори
... преди 4 години
материалисти са как не.нали гледам хора с дрешки "маркови Ф.Плейн", колички на по 20 години ама лачени, на които не могат гумите да сменят, а какво остава за друго и тн. няма лошо-демокрация и всеки си има собствения избор.живи и здрави да са всички българи материалисти или не. но младежите ги гледам нетърпеливи-вземе заплата бам глезотиики и после цял месец на вода.а за политическата класа да не говорим.а за това че ще ти падне терасата ама отдолу мерцедес паркираш- друг път.Хубав ден и здраве
12
1
 
6
 
! Отговори
Светец преди 4 години
Аз всичките моите пари ги давам на бедните и гладните.Смятам да ходя в Рая.
11
3
 
16
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Девойчетата предпочитащи да се возят при мен в Кайена, вместо а прогнилата астра на някой студент, очевидно не гледат материалното, а идеалното. В крайна сметка и аз съм материален като всеки друг човек, та зависи какво се разбира под материално притежание.
10
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Не са. дават вс. за индиянците, а няма здравни, стандарт, социал за жената и децата поне...
9
0
 
17
 
! Отговори
Киро преди 4 години
И аз не съм! Просто искам да имам по-хабави неща от комшиите - кола, имот, дрехи.