Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!

Подобни са нагласите и в световен мащаб
5 авг 2019 14:10,
127
Пари, коли... Материалисти ли са българите? 71% - не!
Снимка: Reuters

Повечето хора по света смятат, че ще е хубаво да се отдава по-малка важност на материалните притежания и парите. България е сред водещите страни в това отношение. Това са изводите от ново проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" по темата за това какво  значение отдават хората на материалните притежания и парите по света и у нас. Проучаването е поръчано специално за Българската национална телевизия.

Резултатите показват, че България е сред държавите, в които перспективата за по-малко материалистично бъдеще се оценява високо. 71% от запитаните българи декларират, че ще е добре, ако в близко бъдеще парите имат по-малко значение, 11% смятат, че ще е лошо, а още толкова - че няма да има никакво значение. Останалите не могат да преценят.

Още по темата

Така делът на българите, които оценяват подобна перспектива положително, надвишава средния за света с 10 процентни пункта. А този на негативните отговори е двойно по-малък от средния за света.
 
Това поставя България сред държавите, в които хората са в голяма степен склонни, макар и декларативно, да оставят материалното настрана. Сред нашите съседи единствено гръцкото общество надминава нашето по този показател.
 
Какви са нагласите по темата в света? Оказва се - същите като в България. 60% от световното население отговаря, че би било добре, 21% смята, че това би било лошо, а 14% заявяват, че няма значение. Останалите 5% не могат да дадат отговор.

"Въпросът, разбира се, е абстрактен и може да се чете по много начини, но явно личи, че - поне на думи - повечето хора по света биха искали материалното да не е толкова важно", коментират социолозите.

Закономерно, казват изследователите, по-високо образованите респонденти и тези, които имат по-благоприятна професионална реализация, са по-склонни да поискат свят, в който парите са по-малко важни.

Европа и Северна Америка са сред регионите, в които поставянето на материалното на заден план се приема в най-голяма степен като нещо добро. Като цяло, подобно отношение е регистрирано и в по-голямата част от държавите по целия свят.

В Азия и Африка обаче отговорите „ще бъде по-добре“, макар и мнозинство, са със сравнително по-малък дял.

"Това, разбира се, би могло да се обясни с факта, че по-богатите и развити общества могат да си позволят в по-голяма степен да мислят ценностно и да оставят парите и материалното на заден план - тъй като не изпитват толкова силно тяхната липса", изтъкват експертите от "Галъп Интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
34
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Особено девойките, винаги предпочитат да се возят с някой студент в астрата му и избягват чичаците с кайени и Q7-ци.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70% СА МАТЕРИАЛИСТИ !!!
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да направим нематериалисти ЕРП-тата, бензиностанциите, комуналните услуги, ВиК услугите, Тол системата, супермакетите. олигарсите, партиите. Представете си партиите да станат нематериалисти и да се хранят с идеи, не с дарения от олигарсите и от обръчите им от фирми.Народът нека си бъде материалист.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да!. Също така повечето са й плюшкин.
4
2
 
9
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Изходът е именно този, да се отхвърли философията на лабътството, в което парите и златото играят основна роля и са цел в живота на отделната личност. Лабътците, много добре осъзнават, че една такава промяна, ще прекодира генът на Българина и тогава ще лъсне истината за "богоизбраността" им. Двама са основните архиврагове на Българите -кряшците и лабътците. Ударът и разгромът на "ценностите" им, ще освободи съзнанието на Българина, и той ще намери себе си, т.е. Тангра! Слава на Тангра!
3
9
 
16
 
! Отговори
гост преди 4 години
бг е алчен, егоист и атеист + мазохист
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пеевските медии обвиняваха "Социолозите на повикване", че само по избори правят проучвания. Ето сега ни затрупват с неполитически проучвания всеки ден. Браво на Кънчовците.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да останалите са във властта ;д