Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара

На едро у нас мръвката струва 8,50 лв. за кг
4 окт 2019 09:15, Елка Василева
122
Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара
Снимка: архив, Reuters

Цената на свинското се надува спекулативно у нас, заяви пред “Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро.

Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, обясни Иванов.

По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България. Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция, посочи председателят на държавната комисия.

От години българското производство не стига и се налага внос на свинско, както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия, категоричен беше той.

Иванов предупреди и за предизборно поскъпване на храните. “Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през май, когато бяха евроизборите, показват, че точно по време на избори се наблюдава един пик на цените нагоре. Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление. Същото се случваше по време на парламентарните избори, което означава, че в момент на избори очевидно имаме пик на цените“, обясни Иванов.

Според него причината е психологическа, защото пазарни фактори, които да обуславят поскъпването на храните, няма. Реколтите са добри, има силна конкурентна среда на пазара, няма как да има резки изменения в ценовите равнища, посочи председателят на ДКСБТ.

Очаква се сезонно поскъпване на зеленчуците – домати и краставици. В началото на октомври обаче цената на доматите е по-ниска от преди година по същото време, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А всъшност напомпването е заради далаверата с 20 годишно месо от американския военен резерв, част от "сделката" за F16, което ще изядем поживо по здраво на 10-рни цени
88
5
 
41
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Но пък имате западни ценности и право на гей парад , радвайте се ;) !!!
87
7
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До ХХХти у ред ли си бре ??? Ти знаеш пи че този пазар за който говориш е над 200 милиона потенциални клиенти.И България с 8 милиона население ще им изкупува фирите
86
1
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
До ДО 86 ФАШИСТАСтига говори глупости бре хаймана.Каква разлика в стандарта като всичко в Испания е в Евро.Наеми ток вода газ застраховки....Едно кафе в бар е 1,3 евро.А относто пържолите от 3 евро - еми направи си ги ти.Не знам как ги правят тия пържоли ама половината изчезва като ги туриш на скарата.От 4 евро от месарниците е много по добре.
85
9
 
14
 
! Отговори
ДО 86 ФАШИСТА преди 4 години
ФАШИСТЕ В ИСПАНИЯ МЕСЕТО Е 3 НЕ Е 4 НЕ ЛЪЖИ В БЪЛГАРИЯ Е ДВОЙНО ПО СКЪПО ЗАЩОТО РАЗЛИКАТА В СТАНДАРТА Е ОГРОМНА В ИСПАНИЯ ПОЛУЧАВАШ НАД 1000 ЕВРО ЗАПЛАТА А В ГНИЛА БЪЛГАРИЯ 560 ЛЕВА И ПЛАЩА 8 А В ИСПАНИЯ ПЛАЩАШ 3 РАЗЛИКА В ЧИСЛАТА МАЙ ТИ УБАГВАТ А ФАШИСТКИ ***?СЛУЖЕЩ НА ФАШИСТИТЕ ...БЪЛГАРОФОБИ КОИТО РЕПРЕСИРАТ БЪЛГАРИ ВЕЧЕ 30Г.
84
3
 
40
 
! Отговори
ХХХ преди 4 години
Нали за това беше "открита" или по скоро пусната африканската чума ..... българина да изяде на скъпа цена френски немски холандски и т.н. запаси от свинско което на всеки 5 години го подновяват но за какво да го хвърлят като българина ще го изяде и ще си го плати по скъпо от колкото прясно българско .....за това сме важен партньор на ЕС !
83
15
 
5
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
В Испания пържолите почват от 4 евро за кило.Тъй че няма никаква разлика.Месото стига до има нема 12 -15 евро на кило.
82
3
 
21
 
! Отговори
БОЙКО И КОМПАНИЯ преди 4 години
СЕ ОБОГАТЯВАТ СЛЕД КАТО ИЗБИХА ПРАСЕТАТА И ЛЪЖЕХА ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!
81
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това управление за което гласувате скоро и тези цени ще ви се виждат ниски .
80
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те търговците ще помпат,помпат ама като не се купува месото,после ще трябва да продават мариновани пържоли,тъй като преди това са засмърдели.
79
2
 
29
 
! Отговори
Koly kucia преди 4 години
Закривай държавата,щом не може да ги контролират такива ***
78
1
 
24
 
! Отговори
До80 преди 4 години
Ама сега телета са около седем милиона!
77
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 80-те години на миналия век в България се отглеждаха над 3 милиона прасета, а сега колко са? 600 хиляди или 700 хиляди ...
76
2
 
8
 
! Отговори
Sulejman преди 4 години
E..taka... taka... treba
75
18
 
6
 
! Отговори
мюсулманин преди 4 години
Не яжте свинско станете вегетарянци я колко тревичка има по полянките
74
18
 
7
 
! Отговори
!!! преди 4 години
До ...Цената която цитирате 2,50 е за живо животно и е без ДДС /което в България е 20% за храните / Не сте виждали предполагам в магазина живо животно . Така че когато се заколи и обезкости достави се в магазина и така Вие ядете пържоли и се стопяват рязко 6 лв надценка. Бъдете и информирани не само злобни!
73
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой по дяволите яде свинско изобщо? Това месо да е толкова вредно...
72
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това беше целта африканската чума да бъде оставена да срине родното свиневъдство- търговски интереси. С любезното съдействие на Бойко и компания, разбира се.
71
4
 
15
 
! Отговори
Миро преди 4 години
Спираме да им купуваме вносните боклуче*а и да фалират.
70
2
 
16
 
! Отговори
до 70 преди 4 години
Да ти кажа, от интерес съм пращал в чужбина в лаборатория да изследват точния състав на наши сирена, шунки и колбаси. У нас такава няма. Открито заявявам, че серията родни продукти на немска верига магазини (не искам да правя реклама, ще кажете, че лъжа е на много, ама много високо ниво. Шунката е чисто месо, колбасите- месо. Сиренето- мляко. Отделен е въпросът, че всяко немско сирене или шунка е същото. Също така има редица малки ферми, които правят прекрасни неща. Масовката, обаче, е трагедия.