Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара

На едро у нас мръвката струва 8,50 лв. за кг
4 окт 2019 09:15, Елка Василева
122
Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара
Снимка: архив, Reuters

Цената на свинското се надува спекулативно у нас, заяви пред “Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро.

Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, обясни Иванов.

По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България. Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция, посочи председателят на държавната комисия.

От години българското производство не стига и се налага внос на свинско, както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия, категоричен беше той.

Иванов предупреди и за предизборно поскъпване на храните. “Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през май, когато бяха евроизборите, показват, че точно по време на избори се наблюдава един пик на цените нагоре. Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление. Същото се случваше по време на парламентарните избори, което означава, че в момент на избори очевидно имаме пик на цените“, обясни Иванов.

Според него причината е психологическа, защото пазарни фактори, които да обуславят поскъпването на храните, няма. Реколтите са добри, има силна конкурентна среда на пазара, няма как да има резки изменения в ценовите равнища, посочи председателят на ДКСБТ.

Очаква се сезонно поскъпване на зеленчуците – домати и краставици. В началото на октомври обаче цената на доматите е по-ниска от преди година по същото време, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахоТова, че ти и други като тебе получавате големи заплати, НЕ значи, че сте нещо повече от хората с 500-600-700лв заплата. А значи, че сте се уредили на сладка службица по "оня начин". И поне си смени ника, че това "хахо" показва какви сте хората с големи заплати. Хахо раздава акъл по форумите работещите да напускат Бг. Браво!
48
4
 
23
 
! Отговори
До40 преди 4 години
Явно никога не си бил в САЩ.Това е една от най-болните нации,затлъстяването вече има епидемичен характер.И това е най-вече от ГМО храните.Между другото ГМО ядат само бедните,защото чистите храни са много,ама много скъпи.
47
0
 
22
 
! Отговори
До Дедо Ташунко преди 4 години
Ташунко, нали все някак трябва да платите за айфоните, джобните, жилищата и храната и напитките на 2-та милиона нови германци от Сирия, Ирак, Афганистан, Магреба и т.н. елитни дестинации на Третия Свят! Старите немци, непроизвеждащи и на пенсия трябва да се евтаназират, за да има достатъчно евраци за ***, а данъците на работещите и инфлацията трябва да скачат. Елементарна математика, Ташунко.
46
3
 
23
 
! Отговори
Еди преди 4 години
До АнтиТи като видиш средната американка, която нещо е като хибрид между угоена *** майка и крава Холщайн (дори и 20 годишните), веднага ще спреш с глупостите. Най-голямото богатство на България са чистата природа и храните отглеждани на истинска почва.
45
4
 
9
 
! Отговори
брях преди 4 години
Ейиии,туй червените медии сте голема работа.Свинскуту,та свинскуту.Едно време БСП-ту крякаше,че лябът от 80 стинки на кило се повишил на 1.20 и кво?Той хляба стана по 5 лева килото,никой вече му не обръща внимание,нал тъй?
44
8
 
37
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Скъпо свинско и прескъпо, вносно, пълно с хормони и антибиотици и дълбоко замразявано и размразяване бая пъти! Ето това е един от бонусите от управлението на глобалистката шайка ГЕРБ!
43
11
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 4 години
Явно не си си подавал носа извън границата...
42
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То у нас все едно сме милионери. Цените на стоки, храни, хотели, апартаменти, държавни такси, банкови такси - всичко по-високо от Европа. Ще кажеш, че вземаме по 5000 лева минимална заплата. Егати геноцида, човек
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Свинското скъпо ама има банани
40
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИСамо параноя внушавате с вашите Е-та и ГМО-та. Част от Е-тата са абсолютно безвредни - растителни соли, органични киселини и т.н. Както и ГМО-тата в Щатите ги ядът и не протестират особено. Няма за какво. Играете си с незнанието на хората.
39
2
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 36ЩЕ Я ДОКАРАТ Я!! ТАМ НЕ ГИ УПРАВЛЯВА БОРИСОВ!!И В РУМЪНИЯ Е ПО-ЕВТИНО ДЕТО НАИСТИНА ИМА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ!!!
38
13
 
5
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Кат не искаш да бачкаш за 500-600-700 лв,пътя ти е през Терминал 2,а ако немаш толкУз пари за самолет,има бусове за натам.И тъй като тук работиш за трицифрена заплата,не мисля,че за същата работа там ще си докараш повече от 1000-1500 евро на месец,които ще ти стигнат за самостоятелна квартира само,затуй ще се наложи да живееш и с други хора в апартамент или къща,за да ти останат пари и за храна.
37
4
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ФИНАНСОВО КАВОТО И ЛОШО ДА СЕ СЛУЧВА НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ МУ Е МНОГО МНОГО МНОГО МАЛКО СЛЕД КАТО ПРЕИЗБИРА БОРИСОВ КОЙТО РАЗОРИ БЪЛГАРИЯ ОЩЕ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ И СИ ПРИЗНА, ЧЕ Е ИЗХАРЧИЛ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ОТ 7 МИЛИАРДА И ВЗЕ 4 МИЛИАРДА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ДА ЛЪЖЕ С ТЯХ, ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО ВЪВ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ!!!И НАПРАВИЛ МАГИСТРАЛИ ЗА 500 МИЛИОНА ЛЕВА !!! САМО 1 МИЛИАРД ПЛАТИ БЪЛГАРИЯ НЕУСТОЙКА НА АТОМСТРОЙ ЗА РАЗТРОГНАТИЯ ДОГОВОР ОТ БОРИСОВ !!
36
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без яка субсидия незнам как я докарват цената на месото 1.44$-2.56 лева!
35
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 28Не са елементарни внушения от редовни писачи, а е реалността, която партийни *** като теб манипулират.
34
7
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Няколко милиона мишлета,цената на свинското гледат.А всичко бъка от ГМО и Е-та,от алхимици проклети.
33
8
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Какво го интересува малкият потребител така наречената цена на едро? Важна е цената, на която пазаруваш в мола, месарницата и т.н. От ЛИДЛ можеш да купиш евтин ***, но от качествена месарница пържолите отдавна струват 10-12 евро на килограм, тук, в Мюнхен. Чума по свинското има и в Унгария, и на други места в Европа. Истината е, че всичко скача нагоре и корабът потъва нормално. Инфлацията в Германия е поне 10% годишно, но ни гъбаркат със само 2%. Пенсии и заплати се вдигат реално 2 % годишно.
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мартисан 25Знаеш ли каква е цената на агнешкото и телешкото, ако изобщо са агнешко и телешко? За дивеча няма да споменавам.Вече вдигат цената и на пилешкото. А кашкавала отдавна мина 15-20 лв./кг, сирене под 10 лв./кг няма.Тези цени не отговарят на българските заплати. Тези цени се формират според европейските заплати, които са в хиляди евро, а не 500-600-700 ЛЕВА.
31
4
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
какво става в българия вече 30 години държавата да не се меси в нищо частнатаинициатива да се даде път на предприемчивите е даде им се път и сега какво очакватеминалата година избиха козите сега свинете на ход са пилците частната инициативаняма ли да използва предоставената възможност просто не купуваите и гледаите
30
22
 
6
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Еееее,искате заплати от по 3000-4000,а пък цените да намаляват или да си останат същите,няма как да стане!Туй свинску кат е по долар-два уж,що в Южна Корея в магазина е по 40лв килото сметнато по курса,а?Ами станете и вий търговци и ще вържите и цъфнете.Не разбрахте ли,че спекула има само по време на война или цоциализъм.Това е пазарна икономика,другари цоциалисти.Кой не му изнася,да оди у Северна Корея,щото май само тя остана.Дори Русия(СССР) и Куба са тръгнали по пътя на дивия гнил капитализъм