Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара

На едро у нас мръвката струва 8,50 лв. за кг
4 окт 2019 09:15, Елка Василева
122
Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара
Снимка: архив, Reuters

Цената на свинското се надува спекулативно у нас, заяви пред “Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро.

Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, обясни Иванов.

По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България. Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция, посочи председателят на държавната комисия.

От години българското производство не стига и се налага внос на свинско, както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия, категоричен беше той.

Иванов предупреди и за предизборно поскъпване на храните. “Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през май, когато бяха евроизборите, показват, че точно по време на избори се наблюдава един пик на цените нагоре. Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление. Същото се случваше по време на парламентарните избори, което означава, че в момент на избори очевидно имаме пик на цените“, обясни Иванов.

Според него причината е психологическа, защото пазарни фактори, които да обуславят поскъпването на храните, няма. Реколтите са добри, има силна конкурентна среда на пазара, няма как да има резки изменения в ценовите равнища, посочи председателят на ДКСБТ.

Очаква се сезонно поскъпване на зеленчуците – домати и краставици. В началото на октомври обаче цената на доматите е по-ниска от преди година по същото време, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
12
 
! Отговори
Джон Уокър преди 4 години
До АнонименТо и бензина в Америка е 35 ст. но .....Много стари филми за "Америката " гледаш , байчо. Личи си че само ти е мечта , а по далеко от кошарите в родното ти село не си ходил . Тази сутрин заредих на Шел край Garden state и цената беше $3.80 Midgrade a Обикновения - Regular - $2.80 за ГАЛОН . Ти си го разделяй на литри, не си малък .А ако и математиката ти е толкова зле колкото са ти и познанията за "Страната на Демокрацията" - ще помогна - идава около 1.27лв за литър .Regular.
28
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата та чумата. Веднага елементарните внушения от редовните писачи. Все някой замислял пъклени планове да ни унищожава. Ей това са психични отклонения, натрапчивости.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наистина е странноИ какво му е странното? Като се гледат по много в свинеферма, себестойността силно пада. Тъй че килограмът чисто месо ще излезе на производителя 2-3 лв. максимум. Като добавим и нормална печалба, се получава към 4-5 лв. на едро. След това поскъпва по търговската верига. Ако в свинефермата използват неефективни технологии, цената скача, разбира се. Но тогава производителят няма да е конкурентоспособен на външния пазар. Остава вътрешният. Тъй че нищо странно.
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Наистина е странно 22Проблемът е там, че малко хора в Бг са със среден стандарт на доходи. 1/3 от населението е с минимални доходи или под минималните доходи. Затова месото стои по витрините, докато почернее и изсъхне. После го киснат във вода и се опитват да го пробутат. Най- накрая го мариноват, да не мирише, и пак пробутват на скъпа и прескъпа цена. Било за барбекю!
25
2
 
17
 
! Отговори
Мартисан преди 4 години
Добър повод българинът леко да подобри хранителните си навици. Агнета, овце, дивеч, телета, риби, кенгурута и т.н. Малко разнообразие.
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19От цяло прасе само 5кг. месо ли изкарваш? Ти искаш да продадеш 10-15кг месо, с парите да си избиеш всички разходи и останалите 150кг месо от прасето да са ти чиста печалба.Търговия не става така. Докато имате такова мислене, клиентите ви ще ходят да пазаруват от други държави през уикенда. Или ще купуват направо от производител, или ще си отглеждат по 1 прасе и ще ядат свинско само през зимата.
23
5
 
24
 
! Отговори
Чумавият свинар преди 4 години
Информацията е неточна. Българското производство през миналата година на практика покри над 70 % от нуждите на нашия пазар и продължи да се увеличава. И точно тогава дойде чумата...в услуга на спекулантите.
22
14
 
5
 
! Отговори
Наистина е странно преди 4 години
Как едно прасе цяла година хранено, гледано с антибиотици, отоплявано и прочее неясно как излиза да е примерно 150 - 200 кг за 350 - 500 лв (на едро). После дори да ядете контра филе, една-две пържолки ~ 200 - 300 гр. ще са ви ~ 4 - 5 лв. Ако имате среден за страната стандарт или сте в златната среда, нито бедни, нито богати, пак може да се тъпчете със свинско всеки ден! Не виждам от какво се оплаквате. И без това животните страдат, околната среда също...Да се ограничи малко консумацията му е ок
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ново поскъпване на плодовете и зеленчуците? Ежедневно надуват цените. Търговците вече слагат двойни етикети на кашоните с плодове и зеленчуци, не дават да избереш сам- цена пипер 1.40лв/кг, същият пипер от същия кашон при избор цена 1.80лв/кг. Една стока с 2 етикета и 2 цени. Къде са проверяващите, къде е НАП, къде е КЗП?Купуваш праскови на надути цени, по пътя те се разтичат и те заливат със сок. Тия от ХЕИ проверяват ли каква изгнила и разложена продукция се продава по пазарите?
20
6
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
А какво прави държавата на мутрите, за да защити интересите на собствения си народ ?!! Каквото направи с АЕЦ Белене, Южен поток и завода на Фолксваген - наведе се!
19
1
 
28
 
! Отговори
13 преди 4 години
Аз се отказах от свинското. Който го внася на високи цени може да си го яде. Ако му идва много да го замразва обратно, аз мога и вечно да не ям свинско. Но той не може да не плаща заплати и ток. Във всеки продукт изрично гледам свинско да няма. Това е умния ход, но са необходими повече хора с акъл. Тогава тарикатите сами ще свалят цената до нормални нива. Въпроса е какво да ям ако не свинско? Ами на който не му стига акъла да чете, винаги може да пита и да му кажат на готово.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой задава ли си въпроса - тва прасе с какво е хранено, че цената на чистото месо да е 5 лв.
17
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната форма на геноцид на Режима Борисов. Сега на хайки като през турско дебнат по селата коя баба не си е заколила прасето!
16
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали заради това унищожиха българските свинекомплекси
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и бензина в Америка е 35 ст. но Българие е майка си и баща, си нищо че горивото е в основата на икономиката. Та една държава която се управлява от недоучили наследници на комунистите друго освен грабежи не се очаква.
14
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е нали това беше целта на свинската чума
13
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В комунистическата *** БГ винаги е било така и така ще бъде!По модел на руската ***!
12
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Защото избиха свинете на бг производители,а не на немските,за да можеш ти сега да рекламираш немсото месо в кауфленд.
11
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ги винете търговците. Тук от всяко нещо се краде и с всичко се спекулира. Далаверата е дълбоко залегнала в народопсихологията. Повечето хора въобще не могат да си представят, че може да се живее по друг начин. Затова и заплатите ги държат ниски. Всеки знае, че има и други начини да си осигуриш необходимия финансов ресурс.
10
2
 
23
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Чумата да ги тръшне!