Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара

На едро у нас мръвката струва 8,50 лв. за кг
4 окт 2019 09:15, Елка Василева
122
Помпат цената на свинското у нас, килото навън - 1,44 долара
Снимка: архив, Reuters

Цената на свинското се надува спекулативно у нас, заяви пред “Труд” Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Докато на международните борси цената се срива до 1,44 долара за килограм, у нас тя стига 8,50 лева за кг на едро.

Така на практика вносното месо пристига с цена 5,50-6,50 лева за килограм, а от разликата печелят фирмите вносители, обясни Иванов.

По думите му те се възползват от паниката, която се създаде заради африканската чума по свинете, и поддържат изкуствено високи цени на свинското месо в България. Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция, посочи председателят на държавната комисия.

От години българското производство не стига и се налага внос на свинско, както за консумация, така и за месопреработвателните предприятия, категоричен беше той.

Иванов предупреди и за предизборно поскъпване на храните. “Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през май, когато бяха евроизборите, показват, че точно по време на избори се наблюдава един пик на цените нагоре. Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление. Същото се случваше по време на парламентарните избори, което означава, че в момент на избори очевидно имаме пик на цените“, обясни Иванов.

Според него причината е психологическа, защото пазарни фактори, които да обуславят поскъпването на храните, няма. Реколтите са добри, има силна конкурентна среда на пазара, няма как да има резки изменения в ценовите равнища, посочи председателят на ДКСБТ.

Очаква се сезонно поскъпване на зеленчуците – домати и краставици. В началото на октомври обаче цената на доматите е по-ниска от преди година по същото време, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената е такава, каквато е готов потребителят да даде. У нас масово се търси свинско. Не ти харесва цената- не купуваш. Месо купувам от доказани малки ферми, предимно телешко. Цената не е мръднала от години нито на телешкото, нито на свинското. Даже първото поевтиня много, именно заради огромната конкуренция между "гурме" магазините на малките ферми. Ама това са ферми, продаващи директно на крайния потребител- затворен цикъл.
68
2
 
15
 
! Отговори
Боку Турската Чума преди 4 години
Видими резили,гарантирани от Гробчу.
67
3
 
17
 
! Отговори
To6 преди 4 години
ЩЕ ПОМПАТ ОЩЕ МАЛКО, ХОРАТА ЩЕ СПРАТ ДА КУПУВАТ ! А КАУФЛАНД - НЕ ГО КОМЕНТИРАМ !
66
1
 
19
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
И тия,дето приказват за Кауfланд,само ако ЗНАЕХТЕ как се приготвя ВЕЧЕ транжираното месо, за да ИЗГЛЕЖДА свежо на витрините....В Търново е така,ама предполагам,че и и другите от веригата е същото!
65
2
 
34
 
! Отговори
Австрия преди 4 години
Днес сутринта в Била, Виена цена на кг свинска плешка е 3.8 евро. Явно в България пак някой събира за нов джип на него, жената, дъщерята и любовницата.
64
14
 
7
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
вноса на храни се държи от червената мафия,и всички възлови отрасли са в техни ръце,досещате се кой диктува цените по всяко време и на всички нива,от нивата и градината,през свинарника през кланицата през магазина,та чак до фабриката за ***.е сещате се кой диктува цените на ВСИЧКО.ЧЕРЕШИ.ТОК, МЕСО,ПАРНО ,БЕНЗИН,А С ТЕЗИ НЕЩА СЕ КАЧВАТ И СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВА.
63
1
 
27
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
То ако е само свинското...всичко е спекула и нас.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 40В грешка си. В соята, доколкото ми е известно, по принцип се съдържат вещества, близки до женските полови хормони. Фитоестрогени се наричат. И има мит, че соята не е подходяща при бременност. Има обратен мит, че соята е много полезна при бременност. Но при всички положения, това няма никакво отношение към генномодифицираната соя, в която са внедрени гени на устойчивост към определени хербициди.
61
5
 
18
 
! Отговори
До 40 преди 4 години
Преди двайсетина години в ССЩ беше много модно да се рекламира соевото мляко като идеалния заместител на кърмата Само,че не бяха отчели фактът,че соята е генно модифицирани.Така,се установява,ч е бебетата,хранени със соево мляко,все едно са получавали 2-3 таблетки противозачатъчни дневно.Няма да обяснявам какво значи това,повечето хора знаят.
60
4
 
25
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Колко излезли сме на сметка,показва оборота на ... аптеките.Уж скачахте за бъдещето светло,получихте си Геноцид навеки.
59
4
 
48
 
! Отговори
гост преди 4 години
Основните количества идват от Белгия, Холандия и Франция.....Сега разбрахте ли, защо в нашата страна има "африканска чума"?Тези *** горе,докато не ги изметем ще ни унищожават бавно и систематично....Събудете се хора....
58
3
 
14
 
! Отговори
Митьо Пищова преди 4 години
Каня всички хора от Велико Търново да дойдат на центъра и да ядът и пият лимонадка на баба ми със топли питки и топли кюфтета.Аз съм човек от народа и обичам хората.
57
22
 
8
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Какво значи "помпат цените"? Всеки продавач иска да си продаде стоката на максимално висока цена. Всеки купупвач иска да я купи на максимално ниска цена. След като огромно количество прасета са избити, предлагането се е сринало. Напълно нормално е цената да скочи. Просто още вноса отвън не е успял да компенсира вътрешното търсене. Ако цената е непосилно висока, търсенето ще се срине и цената също ще падне. Щом цената е такава, значи хората могат да я платят. Това е.
56
0
 
37
 
! Отговори
... преди 4 години
Абре то е ясно! ЕДИНСТВЕНИТЕ ПОЧЕЛЕЩИ ОТ ЦЯЛАТА ТЪРГОВИЯ СА ТИЯ ДЕТО ПРЕПРОДАВАТ! НАЙ-ГУБЕЩИТЕ СА ДВЕТЕ КРАЙНИ СТРАНИ! А ИМЕННО ПРОИЗВОДИТЕЛЯ И ПОТРЕБИТЕЛЯ! ПРОИЗВОДИТЕЛЯ ГО ДАВА за 2.5лв килото ПОТРЕБИТЕЛЯ ГО КУПУВА ЗА 8.5лв килото! ЗНАЧИ 6лв отиват ей така некъде си! И НА НИКОЙ НЕ Е ЯСНО КЪДЕ И ЗАЩО ТОЧНО! ТЕ ТОВА Е ЕДИНСТВЕНАТ И ЦЯЛАТА ИСТИНА! Та така!
55
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 54 до Шматка- НЕ излиза сметката на крайния ПОТРЕБИТЕЛ.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шматка 50Излиза сметката на вносителя, търговеца и пр. Ама сметката на крайния производител не излиза.
53
2
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Това със Е-тата и ГМО-то,още е началото на злото.Когато чиповете ни поставят,*** спира да разсъждава.
52
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахо 30Защо ни сравняваш с Русия, Куба, Северна Корея?Бг е член на ЕС. Сравнявай ни с Германия, Австрия, Белгия и др. бели страни!
51
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите със здравето на населението в щатите е от преди ерата на ГМО. ГМО-тата са навлезли масово на пазара само през този век. Преди това науката не е била в състояние да манипулира генома. То и в Русия е позволено използването на ГМО фуражи, макар и вносни. В Европа има ограничения по редица причини, но и заради силните позиции на "зелените" и некомпетентното обществено мнение. И като няма ГМО продукция на европейските пазари, дали са здрави европейците? А българите? Плашите хората само.
50
10
 
4
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Помпат ви главите на вас.Истината е че една стока минава през много ръце докато стигне до щандаВносител-търг.на едро-борса-търг.на дребноВсеки като си сложи надценката и математиката излиза