Симеон: Още не можем да се отървем от отпечатъка на марксизма!

Според него ролята на монархиите днес е успокояваща
364
Симеон: Още не можем да се отървем от отпечатъка на марксизма!
Снимка: архив, БулФото

30 години след падането на Берлинската стена и завръщането към демокрацията, ние все още не можем да се отървем от дълбокия отпечатък, който марксизмът е оставил на нашето общество.

Това казва бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за сайта www.incorrect.gr, цитирано от "Фокус".

По думите му "ефектите на една потискаща и провалена идеология са засегнали почти три поколения българи".

В интервюто въпросите на гръцкия журналист Атанасиос Катсикидис са свързани основно с монархията.

На въпрос как се е променил животът му след падането й у нас, Сакскобургготски отговаря: "Въпреки обстоятелствата, главно политически, аз винаги съм работил и служил като легитимен суверен на България, какъвто съм. В този смисъл не е имало реална промяна".

По думите му няма съмнение, че конституционните или парламентарните монархии са също толкова демократични, колкото свободно избираните републики. Според Царя в днешно време обикновено монархията има балансираща и успокояваща роля.

"Непрекъснатостта има допълнителна полза за успокояване на водите или намаляване на антагонизмите, като не се налага да преминава през президентски избори на всеки четири или пет години. Монархията има и държавни символи, каквито няма друга система. За тези, които намират "автоматичното наследяване" за недемократично, бих попитал дали в днешния високопрофесионален и специализиран свят може да има по-добре подготвен човек от престолонаследника, който от първия ден в живота е бил подготвян за тази работа", аргументира се Симеон II.

Той подчертава обаче, че налагането на една или друга система е недемократично и на първо място е избор на хората.

Попитан за отношенията между България и Гърция, Сакскобурготтски казва, че връзките между двете страни са се увеличили и са укрепнали, което допринася за хармонията в региона с икономически ползи за хората.

Той коментира и Споразумението от Преспа с думите, че всяко споразумение само по себе си винаги е плюс,  стига да бъде свободно прието от подписалите, а не наложено от “диктата на великите сили”. По думите му договорите и споразуменията трябва да се прилагат на практика и евентуално да бъдат подобрени, ако е необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
4
 
2
 
! Отговори
мълвата преди 4 години
До ПЕНКОНали германските съюзници ни наричаха баварците на балканите а шопите - шваби?Нали Тато искаше накрая да станем баварска колония и преговаряше по време на лов?
224
7
 
3
 
! Отговори
до 251 преди 4 години
До АнонименИ Фердинанд бе одобрен от Кремъл и пожертва двамата си сина преживе-православни!
223
7
 
5
 
! Отговори
до 251 преди 4 години
Какъв цар е сегашния - некоронован от светата църква? Баща му се пожертва за нас!
222
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 248Е нали се имаш сега "български цар" на комунистите избран от Кремъл !
221
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жулиен - психиатърЗа твое съжаление, в западноевропейските монархии има див капитализъм, както и многобройни неевропейски малцинства - потомци на онези племена, чийто европейци са ги колонизирали. И те също духат супите, та даже се задавят.
220
15
 
15
 
! Отговори
Жулиен - психиатър преди 4 години
Монархията е най-добрата форма на държавно управление- Справка - Белгия, Нидерландия, Швеция, Дания, Норвегия, СА. Обединеното кралство също. Всички са си добре и с висок стандарт, а републиките духат супите.
219
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПЕНКОПрав си, че Кобург НЯМА нещо общо с нас, българите и България! Прав си, че и самият Симеон Втори гледа по- скоро на властта в България само за СВОЯ ЛИЧНА ИЗГОДА! Той НЕ е българин и НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ българин! Да наричаш *** Християнската Вяра, която изначало учи за Царската власт като установена и благословена от Бога, с това НЕ съм съгласен!Българите имаме нужда от цар, но този цар да е българин, а НЕ вносен!
218
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Що е партияПрав си, подкрепям твоето мнение! Истинската Държавна власт е Царската! Царската власт е от Господа Бога, а демо(но)крацията е дело на революционери, престъпници. Но при нас, българите положението е много отчайващо, защото ние, след Освобождението НЯМАМЕ българи за царе, а имаме вносни - от чужбинаФренската революция и Руската революция- това са дело на злото. Ако е имало макар и малка заслуга в подобряване на живота на хората , тези революции все пак не водят до нещо добро.
217
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аре, друм към главната квартира на Г Р У, и сметките за дълговете от хазарта ги представи там....
216
4
 
7
 
! Отговори
коментар преди 4 години
Разликата между гръцкия крал и теб е , че бащата на Константин е отказал всеки имотен подарък предложени му от гърците и си ги е купил . докато твоите .този народ и пари ги е построил.Плащаш ли наем за БРАНА?
215
2
 
11
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
нема отърване и от теб,мине не мине и изпълзиш отнякъде.явно още не си разбрал , колко надежди попари,и т .н.
214
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Симеоне , о ти до един суверен - да ти падне шапката ... Говориш за марксизъм и комунизъм , а ти дойде и точно с тези марксисти и комунисти измами , предаде и ограби народа ! Трябва да се срамуваш от себе си !
213
12
 
3
 
! Отговори
До 241 преди 4 години
Да, ама цар Симеон е "добър" политик, без него няма ЕС и НАТО. Той се е доказал и не е нужно да го мислим. Като им омръзне демокрацията на хората, идва ред на монархията.
212
3
 
12
 
! Отговори
Dinosaurus преди 4 години
До До 235Ако баба ми беше мъжка, щеше да има дръжка.А Царо разбира от икономика, колкото баба ми от черни дупки... ама стана премиер, т.е. изпълнителна власт. И си изпълни плана за лично облагодетелстване, наравно с марксическите български политици
211
2
 
12
 
! Отговори
До 238 преди 4 години
При султана сме имали право на едно огнестрелно оръжие на главата на семейството. То е било с цел защита на личната собственост и на своя живот. Вярно, това го е позволил, за да има хора да плащат данъци. Това в България сега го няма. Единствените свободни хора са тези с пушки в ръцете. Щото вече държавата нищо не може да ти каже. Ти, ако нямаш огнестрелно оръжие, независимо демокрация или не. Си "роб".
210
3
 
14
 
! Отговори
мишо преди 4 години
Симеон обича да си прибира това-онова и да приказва това-онова. Ама потен вода не е пил никога през живота си и като дойде да управлява България я доразсипа.
209
6
 
7
 
! Отговори
искаме си робството! преди 4 години
Така е , когато сами не можем да се управляваме, ще си търсим робовладелци отвън!!!Да се гордееш, че си роб - това е българина! Слава на нашия 5-вековен господар!
208
4
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КОБУРГСКА ХИЕНА !!!! ВСЕКИ РОЯЛИЗЪМ Е ПЛОД НА РЕЛИГИОЗЕН КРЕТЕНИЗАМ !!!!! КАКВО ОБЩО ИМАМЕ С КОБУРГИТЕ - ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГОТИТЕ !!!!!?????!!!!!
207
0
 
5
 
! Отговори
Що е партия преди 4 години
До АнонименТова е мръснa дума - параван на сатаната! Като без партии няма демокрация, има Теокрация - каквото Господ е рекъл а не отделни хора да си измислят конституции!
206
3
 
7
 
! Отговори
кой га знае за жив? преди 4 години
До дърт простакМекере на болшевишко СССРе и БКП-ДС...........