Симеон: Още не можем да се отървем от отпечатъка на марксизма!

Според него ролята на монархиите днес е успокояваща
364
Симеон: Още не можем да се отървем от отпечатъка на марксизма!
Снимка: архив, БулФото

30 години след падането на Берлинската стена и завръщането към демокрацията, ние все още не можем да се отървем от дълбокия отпечатък, който марксизмът е оставил на нашето общество.

Това казва бившият премиер Симеон Сакскобургготски в интервю за сайта www.incorrect.gr, цитирано от "Фокус".

По думите му "ефектите на една потискаща и провалена идеология са засегнали почти три поколения българи".

В интервюто въпросите на гръцкия журналист Атанасиос Катсикидис са свързани основно с монархията.

На въпрос как се е променил животът му след падането й у нас, Сакскобургготски отговаря: "Въпреки обстоятелствата, главно политически, аз винаги съм работил и служил като легитимен суверен на България, какъвто съм. В този смисъл не е имало реална промяна".

По думите му няма съмнение, че конституционните или парламентарните монархии са също толкова демократични, колкото свободно избираните републики. Според Царя в днешно време обикновено монархията има балансираща и успокояваща роля.

"Непрекъснатостта има допълнителна полза за успокояване на водите или намаляване на антагонизмите, като не се налага да преминава през президентски избори на всеки четири или пет години. Монархията има и държавни символи, каквито няма друга система. За тези, които намират "автоматичното наследяване" за недемократично, бих попитал дали в днешния високопрофесионален и специализиран свят може да има по-добре подготвен човек от престолонаследника, който от първия ден в живота е бил подготвян за тази работа", аргументира се Симеон II.

Той подчертава обаче, че налагането на една или друга система е недемократично и на първо място е избор на хората.

Попитан за отношенията между България и Гърция, Сакскобурготтски казва, че връзките между двете страни са се увеличили и са укрепнали, което допринася за хармонията в региона с икономически ползи за хората.

Той коментира и Споразумението от Преспа с думите, че всяко споразумение само по себе си винаги е плюс,  стига да бъде свободно прието от подписалите, а не наложено от “диктата на великите сили”. По думите му договорите и споразуменията трябва да се прилагат на практика и евентуално да бъдат подобрени, ако е необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
6
 
! Отговори
дърт пръч! преди 4 години
До скрий сеВидя се твоята полза за България!!! Ходи си в Русия при твоите господари!
264
2
 
13
 
! Отговори
Този педел преди 4 години
е по опасен от марксизма, отараши България и се чупи!
263
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОНАРХИЯ - НИКОГА ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯЗащо да няма монархия в БЪлгария? Нека да има монархия в България, но тя да не е благодарение на Сакскобургготски! По- добре руския цар да ни управлява, отколкото този и покойният му баща, които кощунствено са взели имената на великите български царе - свети цар Борис Първи и цар Симеон Първи.
262
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗА ПРОВАЛЕНИЯ ПРЕХОД СА ВИНОВНИ АЛЧНОСТТА И БЕЗХАБЕРИЕТО НА УПРАВНИЦИТЕ - НЕ ВИНЕТЕ НАРОДА И МАРКСИЗМА ! МОНАРХИЯ - НИКОГА ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ - ПОМНИМ ФЕРДИНАНД , КОЙТО ДОЙДЕ С 2 КУФАРА , А СИ ОТИДЕ ИЗРИТАН , С 22 ВАГОНА БАГАЖ !
261
6
 
19
 
! Отговори
Свиня мръсна преди 4 години
До Евреиска отрепкоПокрай тебе намразихме Цар и Отечество! Бог да ни управлява и цар да назначава!
260
5
 
35
 
! Отговори
Евреиска отрепко преди 4 години
как то вървят делата срещу България дето ги водиш в СтрасбургГоляма грешка направиха комунистите че не те обесиха !!!!!!!!!!!!!!!
259
0
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
До Леоне ГрандеХайде познай всезнайко КАКВО образование има тоя с царската кръв.
258
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Леоне ГрандеДа, може да има кралска кръв и много приятели, но той НЕ е българин. А, и между другото - царските личности по отношение на ласкателите им проявяват странен подход : хем се разтапят, когато чуят нещо добро за самите тях като царски личности, хем мразят самите ласкатели. Та ти си ласкател. Симеон Втори НЕ е българин, неговата династия се е натрапила ( и заради на някои наши глуповати политици, както и благодарение на великите сили) в България, без да е направила нещо за българите
257
2
 
20
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Безспорно на този тарикат са му ясни работите след като е служил едновременно на два тихи фронта - ЦРУ и КГБ, че даже и на нашето ДС. А това че е евреин като баща си и дядо си, не се и коментира, цензура.
256
3
 
18
 
! Отговори
скрий се преди 4 години
Хайде, скрий се бе, ***! Кой те познава за жив! Съюзник на БСП-ДС и КГБ.Предател
255
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не му отричам положителните качества на Симеон ( без проблема за имотите, но той е решава в съда), но при народите не може да се говори за смяна на чипа, а за натрупване на културни слоеве и традиции най-вече чрез по-добро образоване на хората и създаване на по-добри условия на живот
254
24
 
7
 
! Отговори
Леоне Гранде преди 4 години
Симеон се е родил цар и е такъв. ЮК защо си държат на монархията, както и скандинавските страни ? Защото е добро държавно управление. А най доброто е абсолютната монархия, като СА. Повечето хора не могат на Симеон да му стигнат до пъпа. Човека си има царска кръв, образование, приятели по света.
253
5
 
24
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Ей мадридския дървосекач, теб те докараха точно марксистите от библиотекарския бардак, нали помниш щеше дани оправиш за 800 дни, оправи си горите и земите, и даде власт и пари на дена етническа партия ДПС, това го няма никъде по света, по времето на Костов ДПС бяха в девета глуха, предател си ти Монка, ПРЕДАТЕЛ, другото е ала бала.
252
9
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 4 години
Толкова примитивен комунистически номер не бях чел! Ненапразно сте наказани от Бога - всички комунисти до сега!
251
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-дьлбок отпечатък върху българския народ е оставило християнството и християнската етика. Всъщност християнството и марксизмът се припокриват във вижданията си за социалната спаведливост. Но ова са теоретични въпроси. Да се търси обяснение за неуспешния тридесет годишен преход в "марксизма" си е чисто оправадание. По същия начин може да се търси в християнството и в какво ли не
250
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Верваве му на стария гущер, само егенето ше го оправи тоя. И после ще се пече в казана цяла вечност .
249
3
 
16
 
! Отговори
Бат Сали преди 4 години
Като стара латерна е, вие ли вие стари шлагери и не кой не го слуша.
248
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марксизмът е философско учение, което съдържа няколко части - материлистическо учение за света и историята, в чиято онова е диалектиката на Хегел за развитието, анализ на капитала, принадената стойност и експолататорската същност на капитализма, пораждаща антагонистични класови отношения и теория на революцията, която копира под индиго великата френска революция. Примитивно са прилагани неговите идеи за експроприация на едрия капитал в полза на обществото и за диктатура на пролетариата, която трябва да е кратка и да бъде заменена от общонародна държава. Но това са философски теории.
247
8
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
Няма по *** соц народ..
246
4
 
18
 
! Отговори
на хасан дядо му преди 4 години
Дойде си в България,ДС му дадоха квото трябваше,че и отгоре, да им свърши работа,а той зяпна за още!Е,и не му се получи!Тоя квазимодо така не го харесвам,че няма накъде повече!