Увеличение на такса смет се задава от догодина

Общините се опитвали да договорят по-плавен ръст
30 окт 2019 08:40, Елка Василева
50
Увеличение на такса смет се задава от догодина
Снимка: архив, Булфото

Догодина се очертава увеличение на такса смет. Това стана ясно от думите на Гинка Чавдарова, бивш изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България. Причината - почти двойното увеличение на отчисленията за депониране на отпадъците - от 57 на 95 лв. на тон, пише „Дума“.

Удръжката се актуализира на 3 години с наредба на МОСВ. Последната промяна е от 2017 г. Досега увеличението бе плавно - с по 5-10 лв. на година, но през 2020 г. е предвиден рязък скок до достигане на минимума в ЕС.

Как това ще се отрази върху таксата, която плащат битовите потребители, предстои да се разбере, но е възможно тя да скочи дори двойно. Чавдарова обаче обясни, че сдружението на общините се опитва да договори по- плавен преход.

Според чл. 71а от закона отчисленията се правят задължително, когато отпадъкът се депонира. Целта е средствата да се ползват в бъдеще за закриване и следексплоатационни грижи за депата. Повечето общини все още депонират отпадъците, въпреки че има и такива със спечелени проекти по Оперативна програма "Околна среда", които имат модерни съоръжения за третиране и рециклиране и няма да плащат отчисленията.

Законодателството предвижда мерки за прилагане на принципа "замърсителят плаща" от 2015 г., но властите няколко поредни години отлагат влизането в сила на тези мерки. Общините сами трябва да изберат между три варианта за изчисляване на такса смет, основани на принципа "замърсителят плаща" - на база брой живеещи на адрес, на вместимост на съдовете или на генерирани отпадъци. Сега плащането на такса смет става по данъчна оценка.

 


50
Още по темата: общинитакса смет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 8 месеца
Е нали уж Бай Тиквондур се хвали, че има излишък в бюджета всяка година когато е на власт? Какво увеличение на данъците тогава? Да вкарат данък почивка на дупедатите и да напълнят хазната на държавата и от там на общините, че и ще остане ресурс за махане на данък общ доход за реално работещите хора!
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сурва, сурва, весела...
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е за цяла България, не само за София, януари ще ни честитят новата 2020. А защо няма европейска МРЗ, само европейски сметки?
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 44
Не пич. Трябва да знаем, но поднесено точно преди балотажа, във в-к Дума, от близка на БСП. Те знаят колко са амебите и ще се хванат. Виж коментарите. Написах ти, че и Манолова да дойде, общинския съвет ще вдигне таксата, защото има законово задължение. Манолова обеща, че няма да увеличава данъците. "Компетентната" при това юрист, не знае, че не тя определя данъците, а общинския съвет. И обещава нещо което не може да изпълни по закон. А твърди постоянно, че ще съблюдава закона.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 42 Значи викаш лошо е за нас простосмъртните,да ни осветят за студеният душ които ни чака?
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

И квкво общо има "Данчето" с сметта? Всички вирми ги държи Вълка = ДПС = БСП. И какво ще ти донесе БСП? Или 45 години комунизъм, 30 години наследсвен комънизъм не стигат, а искаме още?
41
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мръсната война преди балотажа става още по-***! Сега ли бе момента Гинка, близка до БСП да обяви във в-к Дума нещо, което се знае от години и не зависи от Фандъкова. Дори ако дойде Манолова, общ.съвет, А НЕ КМЕТА е компетентен да определя местните данъци и такси. И ще ги вдигне заради ЗАКОНОВО изискаване. След като проф.Иво Христов от обкръжението на БСП е проучил, че 80% от българите са де би лни се пуска този манипулация. Защо са наясно с първосигналните реакции. Ами след Костинброд.....?
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То така е след избори.Преди това празни обещания а след това реални кошмари
39
3
 
3
 
! Отговори
От провинцията преди 8 месеца
Трябва да се увеличат всички такси и данъци с 50% специално за софиянци
38
1
 
16
 
! Отговори
До 40 преди 8 месеца
И всички тия "блага"са дело на
гепи груп?
37
5
 
1
 
! Отговори
Възрастен преди 8 месеца
Да дойдат пак Нинова,Манолова,Гечев те ще ти ,,увеличат " както миналият път доходите за пореден път и стандарта и твоите деца ще казват като вас сега след години че тогава управляващите са виновни.Ех,деца,деца,свикнахте вие на слободията,моловете,липсата на казарма,свободният достъп до Европа и преминаване на границите,правото на стачки и протести,свободата да напопържаш премиера и президента и мислите че винаги е било така!Ееех ,какви ,,веселби "имаше за такива като вас на Московска № 5 дечки
36
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 35
Умникоооооо! Не ги увеличава Фандъкова, а имаме задължение по европейска директива!!! Да не говорим, че го ласува общинския съвет, не кмета. Т.е. неизбежно е и се е знаело отдавна,. А"промяната","компетентната" Майчето обеща, че няма вдига данъците и таксите. И спазва законните! Хаха! Лъже та се къса и е некомпетентна като целия си екип изготвил програмата. Само това стига! Дай пак! Хаха! Това обещание й гръмна тотално още преди балотажа! За другите фантазии има време. Хаха!
35
3
 
0
 
! Отговори
До Чавдарова ! преди 8 месеца
Како Гицке, това , че си Червена го знаят всички, а сега искаш да се включиш и в изборната агитация ! Няма да ти се отвори парашута ! Ще ви теглят шута.
34
11
 
1
 
! Отговори
До 30 и подобни преди 8 месеца
Когато,, слезеш" от клавиатурата и се хванеш за работа ,а не само ,,Дайте ни" дечко.Твоите родители работеха за смешни заплати от 50-60 евро,а баба ти получаваше от 15 до30 евро пенсия,когато европейците получаваха 10 пъти повече.И не можехме да кажем нито,/ гък" нито да протестираме. Това ни е базата ,а отново през 1997 след,Виденов тръгнахме отново от 10-15 долара /още нямаше евро/Така че тези 45 загубени години/а и още след това приБСП ,сега се връщат и още 15-20 години ще гоним европейците.
33
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно за нея смятам да гласувам в неделя!
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гласувайте пак за Фандъкова, дето увеличи билета за градски транспорт с 60% под предтекста че горивото се е вдигнало. Тогава защо увеличи и билета на трамваите, тролеите и метрото, при положение, че има ужасни задръствания и така замърсяват още повече възхода!
31
0
 
13
 
! Отговори
Гашо преди 8 месеца
Е това трябваше след неделя да го пуснете ве ей. Сега може някой да не гласува за даскалицата....
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето една чудесна новина и то в момент на сутрешното ми кафе. Само така . Дране на 80%та гласуващи за статуквотодебили. А така ми е приятно, седя в едно европейско кафене, пия си кафето и пета как демократичногерберски разтат цените в Бг.
29
0
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 8 месеца
ми тогава в маалата трябва да плащат най много щото там най много мърсят
28
2
 
13
 
! Отговори
нормален преди 8 месеца
Такса СМЕТ ,ше се определя от изхвърленото количество битови отпадъци и чистота на района,а не според данъчната оценка на имота.Колкото е по мръсен един район ,толкова по висока ще е такса смет и обратно. Така е по белият свят.За това се възхищавате на чистотата на онези ,,оттатък" защото от малки се учат как я пазят.А тук всичко се троши,хвърля,драска,цапа или унищожава всяко ново хубаво нещо.Обръщат се кофи,трошат се спирки,пейки,детски площадки ,фасове и кутии се хвърлят от колите,въобще...