Българите притеснени, ¾ се страхуват от воден режим

Едва всеки десети спокоен: Около моят град има достатъчно вода
75
Българите притеснени, ¾ се страхуват от воден режим
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Повече от 2 месеца Перник е на тежък воден режим. Градът бедства заради водната криза и критично намаления обем на язовир "Студена" от 18 ноември, когато беше въведена крайната мярка.

Надежда се появи през изминалата седмица, когато се прие решение част от водата за София да се подава за миньорския град. Общо 13,5 км ще е дълъг водопрoводът, изграждането на трасето се очаква да продължи около месец и половина, като ще се подават по 300 литра вода в секунда.

Още по темата
За момента обаче водният режим за Перник остава в сила в часовете, които бяха въведени, а сухата зима определено не спомага за бързото решение на проблема. Нещо повече – липсата на дъжд и сняг може да се окаже сериозен проблем в бъдеще и за други язовири на територията на страната.

След водната криза в Перник, страх ли ви е от режим и във вашия град?
С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета, в която участие взеха 2608 души.

Оказа се, че почти 3/4-ти от българите са сериозно притеснени за евентуална водна криза и в тяхното населено място. Всеки четвърти например (26%) е притеснен, че заради липсата на валежи цяла зима много градове ще бъдат застрашени от водна криза. Всеки втори пък (51%) смята, че опасност от воден режим има, но това не е толкова заради природата, колкото заради нарушения на закона и използването на водата за различни бизнес цели.

Едва 9% са тези, които са спокойни, защото са убедени, че около тяхното населено място има достатъчно вода. Други 3% пък вярват, че след случилото се в Перник и акциите на прокуратурата ще се вземат необходимите мерки и няма да има подобни проблеми скоро у нас.

11% от анкетираните пък посочват, че липсата на вода в Перник е чисто регионален проблем и доста се преекспонира в последния месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
До Чукундур преди 4 години
Има-ти!!!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До" СОЦИОЛОГ"Имаш предвид "българите" като теб
33
3
 
16
 
! Отговори
СОЦИОЛОГ преди 4 години
Със сопи не става работата. Трябва акъл.Само, че акъла липсва в по голямата част от населението. Българите уж цивилизовани но хвърлят отпадъци навсякъде дето им падне, секат горите където им падне,селата ги зарязаха а точно оттам идва храната. Българите се оказаха прости хора и показаха на света как от градина се прави пустиня.
32
4
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Абе кога беше последният напоителен дъжд? Има-няма година. Преди се плашехме от наводнения, та имаше заповед язовирите да не се пълнят на повече от 2/3. Сега е суша. И сняг дори не падна. Кофти, но като изключим Перник, за който вече намериха разумно решение, други проблеми няма.
31
1
 
22
 
! Отговори
до Василев преди 4 години
Василев, знаеш ли, че българите може би сме единствената нация в целия свят, която така обижда селяните си? Ако нямаше селяни, считай държавата за фалирала за има няма 2 седмици. Не разбирам защо хора, които се трудят и ни изкарват хляба с ръцете си, трябва да се обиждат, особено когато се знае, че на всички нас предците ни са били селяни.
30
2
 
8
 
! Отговори
режими преди 4 години
Авторитарните управленски режими водят до всякакви режими - на водата, на тока...
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има проблем и с монтанският яз. Огоста с минимум вода откакто е построен!
28
10
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Когато един човек приема всичко за даденост, тогава вселенския висш разум го удря по простат глава така, че по някога няма и връщане назад!Българите приемат всичко за даденост, природата и водите за даденост, свободата за даденост, като нещо което им се полага заради несгодите , които са изтърпели по време на тоталитарния режим!Селяни прости , вие тъпчете на едно място и не се развивате!Демокрацията не е даденост и крайна цел!Вие не сте най умните и кадърни хора на Земята!Кейн Галахар!ЦРУ!
27
4
 
5
 
! Отговори
Кака Корни преди 4 години
А пък и Румен Петков,ако помогне ще го напълним за три дни.
26
2
 
15
 
! Отговори
Край преди 4 години
България е една от най-сушавите територии в Европа.99.99% от язовирите са изградени от бащите и дедите ни с кирки и лопати при соца.При демокрацията е направен Цанков камък от който хидролога Ах Доган взе 1.8млн. лева консултантски хонорар без да е ходил даже да го види.Не забравяйте тези факти.
25
3
 
11
 
! Отговори
От далече преди 4 години
И как точно се притесняват, пред телевизора или с телефона на диванчето с ракиѝка или биричка. Мишоци....
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Легнувайте.
23
6
 
4
 
! Отговори
Кака Корни преди 4 години
Аз този язовир мога да го напълня за една седмица с помощта на президента Радев.
22
0
 
5
 
! Отговори
Винету преди 4 години
#чалбойче
21
4
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
До до 4Каква суша бе ?!Миналата полет и половината лято беше дъждовно. Хората по морето се притесняваха дали сезонът няма да се провали заради проливните дъждове през юни и юли.Засуши се тук от няколко месеца.Но нали затова са язовирите ?!Когато има суша да има водни резерви.А, защо язовирите са полупразни, това може и трябва да отговорят управляващите.Те и никой друг не носи отговорност за празните язовири !
20
9
 
6
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Българите не се страхуват и притесняват за питейната вода, а най вече да загубят вяра и надежда, в утрешния ден!Не отнемайте правото на всеки човек да търка лотарийно билетче и да се надява, това го зарежда с оптимизъм, само това му остана на българина и вие искате да му го отнемете!А какво ще му предоставите, няма вода, няма и надежда-лотария, няма и кадърни политици и експерти, които да му вдъхват сили и вяра!!!???Животът е жесток селяни прости!Агент Хаурд Филипс!ЦРУ!!!
19
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България и до ден днешен е под кърваво комунистическо робство, което е по-страшно дори и от турското.
18
1
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Ако това да оставиш хората без вода и да ги караш да дишат отровен въздух е успешно управелние, то какво по дяволите тогава е НЕуспешно управление ?
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17А ти колко врата изви? И защо говориш във второ лице? О, нека позная - ти си емигрант тарикат и другите да се оправят с проблема,а ти само ще даваш акъл отстрани. Най-големите мишки все цвърчите най-силно.
16
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички големи язовири,освен "Цанков камък"(на цената на 3 подобни язовира),са построени по времето на омразния ви "комунизъм",а виете от безводие,вместо да извиете врата на бандита,който ви управлява и който хариза 4 млд.лева за 8 хЪмеркански щайги,за да си закрепи властта!С тези пари щяхте да си оправите за десетилетия водния въпрос,но вместо да му извиете врата,мазно и покорно чакате някаква милостиня от него!Заслужавате си участта,роби!!!