България и Словакия харесват Путин, а останалите държави не особено

Какво мисли света за руския лидер?
8 фев 2020 09:30, Нели Христова
617
България и Словакия харесват Путин, а останалите държави не особено
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е на власт вече повече от две десетилетия. Миналият месец той предложи промени в Конституцията, които доведоха до оставката на руския кабинет и назначаването на нов министър-председател – стъпки, широко възприемани като консолидация на дългогодишната власт на Путин.

В световен мащаб хората изразяват все по-малко увереност в способността на Путин да постъпва правилно по отношение на световните дела. И възгледите на самата Русия отразяват тези негативни оценки за Путин. В повечето от 33-те страни, изследвани от центърът за изследвания „Pew Research Center“ през 2019 г., по-малко от половината гледат на Русия благосклонно, пишат от БГНЕС.

Ето, според проучването, как хората по света виждат Путин и Русия:

В 16 от 33 анкетирани страни повечето хора не са благоразположени към Русия. Особено критични са северноамериканците и западноевропейците. Само 18% от американците и три от десет канадци имат положително мнение за Русия. В Западна Европа само 31% гледат на Русия положително, между които 12% от шведите, 23% от анкетираните холандци и 26% от британците.

В Централна и Източна Европа процентите са малко по-различни. Мнозинството в Словакия (60%) и България (73%) гледат благоприятно на Русия – най-положителните оценки, които страната получава в световен мащаб. Мнозинството в Литва, Полша, Чехия и Украйна показват обратното. Само 34% от хората в Чехия имат положителна настройка към Русия, в сравнение с 60% в Словакия. Германците също се различават във възгледите си за Русия в зависимост от това дали се намират в бившата Източна или в Западна Германия: 33% в бившия Запад имат благоприятен поглед върху Русия, в сравнение с 43% в бивша Източна Германия.

Оценките за Русия в други части на света също са различни. Отчетените 41% в шестте проучени азиатско-тихоокеански страни показват благоприятен поглед върху Русия, докато за 40% това не е така. Само около една четвърт в Япония (25%) и Австралия (26%) виждат Русия в добра светлина, контрастирайки с мнозинство от 56% при филипинците. В Индия 49% имат положително мнение.

Възгледите на американците за Русия са в най-ниската си точка за десетилетие. 18% от американците, които днес имат положително мнение за Русия, е далеч по-нисък резултат от 44%, изразили благоприятно отношение през 2007 г.

Междувременно мненията на руснаците за САЩ за кратко се подобряват след избирането на Доналд Тръмп, но положителните настроения оттогава намаляват. Само около три на всеки десет руснаци (29%) имат положително мнение за САЩ днес.

В Западна Европа отношението към Русия е по-малко положително, отколкото в началото на 2010 г. През 2011 г. приблизително половината във Франция (53%), Обединеното кралство (50%) и Германия (50%) имат положителни възгледи за Русия, като тези в Испания са сравнително по-малко (46%). Но след анексирането на Крим от Русия през 2014 г. се наблюдава рязко снижаване на положителните възприятия за Русия и тези настроения продължават да се запазват. Броят на хората с положителни възгледи към Русия малко се е увеличил във Великобритания, Испания и Германия през последните години, но остава по-малък, отколкото преди конфликта с Украйна.

Като цяло по-младите хора са по-склонни от по-възрастните да гледат на Русия положително. В Япония, например, половината от тези на възраст от 18 до 29 години имат благоприятно мнение за Русия, в сравнение само с 16% от тези на 50 и повече години. Съществуват двуцифрени разлики между тези възрастови групи в 15 други страни.

В някои страни от бившия комунистически блок тенденцията е обратна. В България, Чехия и Словакия хората на възраст 50 и повече години са с по-благоприятно отношение от тези на 18 до 29 години.

Малко хора в световен мащаб изразяват увереност в Путин. В 22 от изследваните 33 държави повечето нямат доверие в Путин. 60% от хората в тези страни нямат доверие в Путин що се отнася до постъпките му спрямо световните дела.

Както при оценките за Русия, доверието в Путин е особено ниско в Северна Америка и Западна Европа, където мнозинството в повечето страни не му вярват. В бившата съветска република Литва седем на десет души нямат доверие в Путин. 62% от българите обаче имат доверие в руския лидер – най-високият дял в изследваните страни. За разлика от тях украинците са недоверчиви към Путин: при около осем на десет липсва доверие в руския лидер, когато става дума за световни дела.

Доверието в Путин също е ниско в части от Азиатско-Тихоокеанския регион. В Австралия, Япония и Южна Корея около седем на десет казват, че нямат доверие в Путин по световните въпроси. Мнозинството в Израел и Бразилия по подобен начин изразяват липсата на доверие в него.

В САЩ има известно разделение, когато става дума за Путин. Като цяло американците постоянно изразяват недоверие в него спрямо постъпките му по световните въпроси, но републиканците и демократите се различават донякъде в тези възгледи. Сега републиканците са с 21 пункта по-положително настроени към руския лидер от демократите (31% срещу 10%), което е най-широкото партийно различие по този въпрос в проучването на „Pew Research Center“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


617
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
478
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧовека ти казва, че ги няма.От къде знаеш че е човек?
477
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Канализацията в големите руски градове е направена още по времето на Сталин."Той и теб е направил май?
476
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие питате - ние отговаряме. Канализацията в големите руски градове е направена още по времето на Сталин. Ако настояваш, че не така, дай конкретна информация, за да ме опровергаеш. 2009 г. бях в софийския квартал Манастирски ливади близо до околовръстното, бях построени много нови сгради, но улиците бяха с чакъл, защото още не бяха ги асфалтирани. Предполагам, че вече са ги асфалтирали. Така е и с новите квартали в руските градове в периферията им, така че не виждам проблем.
475
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ти явно прекарваш много време по руските канализации"Човека ти казва, че ги няма.
474
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТа да попитам пак....кагда ще сделат централна канализация в големите рушки градове, че се вмирисаха?ти явно прекарваш много време по руските канализации за да знаеш какви са и какви не са сигно това ти е любимото място за развлечения а си личи и от мозъчният ти капацитет
473
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Та да попитам пак....кагда ще сделат централна канализация в големите рушки градове, че се вмирисаха?
472
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 511Ти конкретно си сатанист, защото се кланяш на руския Сатана от снимката. "Братята славяни" се събраха с вековния ни поробител мюсюлманин, когато заочнахме да искаме да не ни се бърка в работите, тъй че приказките за 'братята славяни" на наивниците.
471
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Васалите на травеститите са в пълна пара да оскверняват всичко руско. Ние славяни и християни ли сме или сатанисти? Всеки да си отговори на този въпрос.
470
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 506Понеже и аз съм живял в Америка, ще ти кажа какво вижда: цивилизация и хора дето тичат да си свършат работата, а не *** които са се вързали по стълбовете с колани за да не паднат щото са пияни.
469
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 507Ае заминавай за "руската Виена", ***. Ама надали, по-скоро ще седиш тук в "лошото" или в Западна Европа на още "по-лошо".
468
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСофия е подобен панелен колозет. Ако не беше съветското робство сега София щеше да прилича на Виена от край до край. За съжаление в момента е панелно гето.---------------Ами няма нужда да ходиш до Русия,отвори Тубата,за да видиш,че някои градове в Русия са по-красиви от Виена!И освен това имат свой собствен оригинален руски стил или по-рядко - руско-византийски стил.
467
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 505 Щом си в Америка от доста време, може да поразкажеш какво виждаш, какви са ти впечатленията по-конкретно и това ще е интересно за всички. Иначе чувал съм от наши емигранти, които живеят там да казват - нашите деца ще бъдат американци, а ние сме си имигранти
466
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравей 503!Ами аз от бая време гледам по америките как е.Там живея.Та затуй съдя така за еволюцията.
465
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Над 20 000 руски туриста посетиха най-големия Исторически парк в,света през 2019. За 2020 се очаква да нараснат до 62 000 - толкова са летните резервации засега в къщите за гости в с. Неофит Рилски.
464
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 496 казваш "Не харесвам изостаналите в еволюцията." - не знам, с какво самочувствие го казваш това, когато ние сме със славата на най-изостаналата страна в Европейския съюз. Излез на 20 км от големите ни градове и виж в какво състояние са междуселските пътища в България, малките селища и т.н. Но ти ще кажеш, ама виж как е в Америка, в Германия, в Швейцария. Аз пък ти казвам виж как е у нас, защото това е нашата реалност. Няма какво да гледаш като абориген в железница
463
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 500Пали гумите и отивай да се радваш на прекрасната страна, рускините и възможностите за развитие. Жалко, че само на приказки харесвате рашките, но сте се запънали в България и не мърдате
462
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е прекрасна страна. Само който не е бил там, може да дрънка такива глупостиХраната им е вкусна и истинска, жените им са хубави, щедри са, добродушни, обичат гости. В момента страната е във възход, има много възможности за развитие
461
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 471"Завърших в престижен университет в Русия".Русия няма престижни университети. Руснаците не са наивни, а злобни и прости, заради това като им запеят за национализъм и припадат докато се наливат с водка, а мразят всичко и всички което не е руско. Те и руското мразят, но няма къде да ходят.
460
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 488Като излезеш от пубертета може и да разбереш за какви "такси" става дума .... ако дотогава не си на хранилка в БСП де.Сега само лаеш безплатно.
459
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 493София е подобен панелен колозет. Ако не беше съветското робство сега София щеше да прилича на Виена от край до край. За съжаление в момента е панелно гето.