Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида

Паниката не води до положителни резултати, смята проф. Кожухарова
70

Коронавирусите не са нови за човека, има около 20 вида, които могат да предизвикат заболявания, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести в студиото на "България сутрин". По думите й вирусът безспорно вече се е адаптирал към човека, а разликите с грипните вируси не са големи. 

По думите ѝ, колкото повече лабораторни изследвания има, толкова повече вируси се откриват.

Още по темата
"Тези, които имат положителни резултати, са заразени от някого. Тези, които лежат с клинична диагноза с тежки форми на дихателни инфекции - тези хора трябва да бъдат изследвани", смята проф. Кожухарова.

Тя отбеляза, че е по-здравословно, който иска да спортува, да потича навън, а не да тренира във фитнес залите.

"Трябва да си живеем същия живот, паниката не води до положителни резултати. Събирането на много хора на едно място носи рискове. В над 80% от случаите коронавирусната инфекция протича без симптоми. За болните хора трябва да се положат специални грижи", добави Кожухарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя обърна внимание на втората рискова група - здравните работници. На мнение е, че при тях трябва да се вземат противоепидемични мерки - във всички отделения, в които има дихателни заболявания.

"Дихателните инфекции се характеризират с това, че бързо взимат инерция и после следва спад", разясни проф. Кожухарова.

Тя коментира и втората грипна вълна в България, която доведе до обявяване на грипна епидемия и грипна ваканция в цялата страна.

"Не става дума за кой знае колко интензивна втора грипна вълна. Данните до момента говорят именно за това. Това беше един добър повод да се удължат грипните ваканции, които могат да спрат разпространението на коронавируса. Тези, които са във вътрешни отделения, нека да бъдем сигурни дали е грип Б или коронавирус", изтъкна Кожухарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тъй, тъй...Каво ни пука за английската кралица,и рептилите..Нас ни интесресува кой пусна грипа убиец.Накрая като теглим чератата ще видим кой е спечелил най-много. Трбява международната общност да иска разследавне и съд за масово убийство,и геноцид за пусаналите го.
6
1
 
8
 
! Отговори
Тъй, тъй... преди 4 години
До АнонимеН 2И английската кралица е рептил, да/
5
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТАЗИ БАБИЧКА АКО Я ДОКОПА КОРОНА ВИРУС 2019 ЩЕ И СЕ ИЗЯСНИ ТОЧНО КОЛКО Е БЕЗОБИДЕН!
4
2
 
7
 
! Отговори
дааа преди 4 години
Истината е че този вирус мутира всеки път и се завръща. Може би ще изчезне и пак ще се върне след някоя година тоя път още по опасен за човека
3
3
 
11
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
Нови стари все са вируси с ракия да се оправяме и дано Бог ни пази . А чорбаджиите ще се лекуват в частни скъпи болници . За бедните един по дебел к ....
2
4
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
САМО ГЛУПОСТИ!!!ПРОФЕСОРКАТА КАЗВА , ЧЕ ВИРУСА БИЛ ОБИКНОВЕН И НЕ БИЛ СЪЗДАДЕН В ЛАБОРАТОРИЯ !!! МНОГО И ЗДРАВЕ НА ТАЯ ПСЕВДО ПРОФЕСОРКА!!!НЕ САМО , ЧЕ ВИРУСА Е СЪЗДАДЕН В ЛАБОРАТОРИЯ АМИ И 500 УМРЕЛИ В ИТАЛИЯ ЗА СЕДМИЦА ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СМЯТАТ , ЧЕ Е БЕЗОБИДЕН!!!
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-после адекватна и смирена информация. Благодаря и, професор Кожухарова.