Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца

Топлото време може и да повлияе на коронавируса
Обновена: 13 мар 2020 12:26 | 13 мар 2020 12:26, Камелия Цветанова
219
Без паника, но... COVID-19 тепърва набира скорост, вълната до 3 месеца
Снимка: БГНЕС

България е в началото на сериозния емидемиологичен подем на коронавируса, смята доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

Според него целта на обявеното извънредното положение от парламента днес е да се намали евентуалният брой на болните и да се отложи във времето подемът на разпространението на заразата.

"Вирус, който познаваме от 2 месеца, няма как да ни даде нужното знание, което да ни позволи да прогнозираме как ще се развие ситуацията“, посочи Кунчев.

Още по темата

Според него обаче на базата на преживяното от Китай може да се твърди, че сме в началото на сериозния емидемиологичен подем.

"Вълната би следвало да е с продължителност 2,5 - 3 месеца. Имаме си работа с доста непознат агент“, призна той.

Кунчев каза още, че лекарите се надяват, че и COVID-19 ще се ограничи със затоплянето на времето, както останалите вируси, но не може да се даде точна прогноза дали това ще се случи.

А пикът щял да зависи донякъде и от това какви мерки се предприемат, защото в света има няколко модела на реакции и те показват, че резултатът от мерките е доста различен.

"В Италия нещата се развиха зле, Испания върви по нейния път, а в същото време Виетнам, които има много активни връзки с Китай, доста успешно успяха да ограничат разпространението, но то е и свързано с манталитета и народопсихологията. По-голямата част от мерките са изцяло в ръцете на отделния човек, да спазва указанията, защото това ще е ключово колко заразени ще има“, посочи той.

Председателят на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски обясни, че трите деца, които са с положителни проби за коронавирус нямат признаци на болеста и оплаквания.

"Дори и да имаха, от опита споделен от другите страни, се оказва, че децата боледуват изключително леко и при тях не се наблюдава фатален изход. В Италия не е съобщен смъртен случай под 50 години“, каза той.

Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, допълни, че на тези деца вероятно просто им тече носът.

"Пролетно време няма дете на което да не му теча носа, това е коронавирусът при децата“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Турция е най добре 1 заразен и не се казва къде
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче колко паникьори има, не е истина. На страха очите са не големи, а огромни.
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не получавам отговор как ще се плащат сметките като не се работи?
34
9
 
10
 
! Отговори
Московские Новости преди 4 години
Русия е велика държава която няма да се остави като нас на юдомасоните.баба Ванга е казала само в Русия водата ще може да се пие
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В превод искат да ви кажат че няма да остане нито един незаразен а умрелите ще са повече от втората световна война. Прочистването ще продължи за неопределено време. А природата и без това едва ни издържа няма да е лошо едно пролетно проветряване.
32
2
 
16
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
А какво ще правим с нарастващия страх у хората по света? Това не е ли масова психоза да броим заразени и починали? Не казвам, че трябва да има затъмнение, но за бога как ще издържим до септември с непрекъснати изяви и статии за корона вируса?Ще живеем в страх месеци наред, значи? :)
31
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трудно ли ще бъде да се пита Китай за това как се лекува вирусаВикаш, щом така и така те са го пуснали, няма как да нямат и ваксината? :)
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
kato vi sprat inerneta, i viruzite ste umrat...
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това Извънредно положение е за да може като почнат да умират хората като мухи и близките им се разбонтуват да не свалят власта която крепи статуквото на ГРАБЕЖ!
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 22 прав си, не само да се питат китайците, убеден съм, дори ще помагат с лекари и медицинска техника.....
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно защо за Председател на Щаба не е назначен вирусолог, а някакъв измислен и произведен в чин генерала за подлизурство, бездарник по коремна хириургия, който умори сума ти народ във ВМА.
26
0
 
17
 
! Отговори
Родител преди 4 години
Тече им носа...И това е най-високопоставеният ни кореспондент. Пази боже да се поболеят сериозно деца и при неадекватната и недостатъчна лекарска помощ, която очаквам, ще има вероятно гражданско неподчинение, размирици и по-страшно. Да ти върнат за домашно лечение дете, което вождаш, че си отива...какво имаш да губиш
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да видя нашия партньор САЩ с какво ще ни помогне не да звъни на Путин!До вчера не слизаше от новините Американския посланик а откак сме прокажени никакъв го няма.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От коментарите разбирам,какъв нихилист е българина и защо е в такова положение държавата.Никакво чувство за отговорност към обшеството и близките.Само мрънкащи дървени философи.
23
0
 
12
 
! Отговори
Петък 13м преди 4 години
В моята служба ежедневно се събират хора живеещи на повече от 150 км един от друг. Работниците работят един срещу друг на по-малко от метър разстояние. Тежка физическа работа, с много пот и без никакви предпазни средства. Къде да сигнализирам.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия на 60 мил.-600 заразени-уж-..Работят,учат,пият,..В Бг. на 7 мил. 25 -уж-- заразени - извынредно? А границите? Сега като ще тръгнат да се прибират за празниците-ле-ле..Да не мислим.
21
2
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 години
Трудно ли ще бъде да се пита Китай за това как се лекува вируса ? Или е........... недемократично !?
20
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости са това.Хора,които живеят в Италия казват,че и младите също са на респиратори ,и че и там така в началото са приказвали,че само стари хора са в опасност.Хората в момента там са във военно положение и нямат право да излезнат и до парка с децата си.Не подценявайте опасността! Спазвайте мерките или ще стане страшно.
19
2
 
26
 
! Отговори
серсемин преди 4 години
И к*во стана ся? Високо технологична цивилизация, роботи, ракети, автономни автомобили, на Марс ще ходим, на луната ще ходим, всичко е открито, всичко знаем и хоп от някъде се пръква едно вирусче и game over. Мислех че този свят ще загине по-достойно. Поне да бе глобално затопляне, ми то биологична атака.
18
1
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
Няма ваксина срещу вируса.