Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?

Като източник на т.нар. испански грип се сочи Китай
Обновена: 17 мар 2020 20:38 | 17 мар 2020 20:38, Елка Василева
167
Как се справи България, когато грип уби 80 000 българи?
Снимка: National Museum of Health and Medicine

Непосредствено след края на Първата световна война пандемията от т.нар. испански грип убива 80 000 българи. Как победената във войната България се справя с тази поредна катастрофа?

В края на Първата световна война, погубила 16 милиона души, избухва най-смъртоносната пандемия в човешката история. По различни оценки жертвите на т.нар. испански грип варират между 50 и 100 милиона, пише Дойче веле.

Като източник на заразата отново е сочен Китай. По онова време във вътрешните райони на страната интензивно се набира работна ръка, необходима за бушуващата в Европа война, в която Китай се е включил на страната на Антантата. Работниците са транспортирани през САЩ и Канада, където вероятно оставят след себе си първите огнища на заразата с непознат дотогава мутирал грипен щам. Китайският трудов корпус стига чак до фронта във Франция, където се включва в прокопаването и възстановяването на траншеи, пътища и жп линии.

Милиони жертви за броени седмици

През пролетта на 1918 година за лавината от необясними смъртни случаи за пръв път съобщават свободните от военна цензура вестници в Испания, която е запазила неутралитет. Скокообразно грипът обхваща 30% от тогавашното двумилиардно световно население. Смъртността сред заразените варира между 10% и 20%.

Само през първите 25 седмици от разпространението си испанският грип убива 25 милиона души по особено мъчителен начин - задушаване вследствие на остра дихателна недостатъчност. Средно за един от десет заразени краят е фатален. Само в Барселона през този период ежедневно са умирали по 1 200 души.

В много държави са затворени всички институции, църкви, магазини и други обществени места. Експертите са на мнение, че ако преди век бяха съществували днешните динамични транспортни връзки, включително и денонощният въздушен трафик, броят на жертвите е щял да бъде значително по-висок.

България и испанският грип

Пандемията достига воюваща България през май 1918 година. В региона засегнати са още Гърция и окупирана Сърбия, а година по-късно и Румъния. Трите вълни на пандемията убиват най-малко 80 000 българи, което се равнява на около 2% от тогавашното население на страната.

Далеч по-засегнати са Гърция и Сърбия, където пандемията убива съответно 2,5% и 4,2% от населението.

Воюващата на два фронта България тежко понася новата заплаха след честите епидемии от холера, тиф и други силнозаразни болести през онова десетилетие.

Очевидци свидетелстват, че в усилията си да спрат разпространението на холерата в окопите българските военни лекари дори прибягвали до физическа разправа с онези войници, които не преварявали водата си.

Срещу холерата неволно помогнала и масовата консумация на плесенясал хляб през войната - известно е, че плесените са суровина за производството на пеницилина, открит през 1928 година от Александър Флеминг.

Но преваряването на водата и плесенясалият хляб са безсилни срещу грипните щамове. Взима ли тогавашна България някакви мерки срещу испанския грип?

Медицинският факултет към Софийския университет е създаден едва през ноември 1917 година, а това отчасти обяснява липсата на адекватно противодействие срещу грипната пандемия. Историкът проф. Людмил Спасов припомня в тази връзка, че отлично обучените руски военни лекари изиграват важна роля за подобряване на българската медицина и за въвеждането на карантината като превантивна мярка срещу остроинфекциозни заболявания.

Тези лекари пристигат в България с руските войски, бягащи от болшевишкия терор. Сред лекарите се открояват известни учени като академик Георгий Рейн, който е един от най-уважаваните лектори в Софийския университет. Белогвардейските военно-полеви болници в Търново и Стара Загора оказват помощ на местното население при ограничаването на разпространението на заразата, разказва още проф. Спасов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
15
 
7
 
! Отговори
Тото преди 4 години
Ми то ако беше от Китай щеше да е китайски а не испански грип .... тъпчо!
33
10
 
6
 
! Отговори
Mente in China преди 4 години
Всички беди са идвали и идват от страната на ментето.
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
dw са най-голямата жълта медия, само лъжи - я пак проверете информацията си за испанския грип .Още преди няколко години излязоха факти и доказателства, че не е тръгнал от китай...днес-а освен, че сте неграмотни - поне спрете да публикувате жълти медии
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 41 вас руснаците кой ли ви брой ..В цивилизования свят се бройм
30
13
 
18
 
! Отговори
SUOMI преди 4 години
"Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е Слънцето"Стара финландска поговорка
29
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както чумата през средните веков и испанския грип че и короната сега си тръгва от китай ФАКТ ...много народ на едно място че и са марлячи Работливи но са си марлячи е не чак кат индийците
28
3
 
7
 
! Отговори
Пепо преди 4 години
Не, коронавирус- а не е биологично оръжие! Такова е Володя Стоянов
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно кой ли ги е броил? Мой прадядо точно тогава е починал- 2018 пролетта,по спомен на родата,правил е къщата си по същото време,изстинал, разболял се и починал.Никъде не е било упоменато,Испанката да е причина за *** му!
26
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойче веле пак обслужва американската пропаганда. Не е сигурно откъде произхожда испанския грип. До днес се спори по този въпрос. Второ коронавируса е десетки ако не и стотици пъти по-мощен от испанския грип. Защото не е обикновен грип, а биологично оръжие.
25
10
 
17
 
! Отговори
българина преди 4 години
соца ще се върне, не го казвзм аз а Севрюкова.... само той държи нещта под контрол
24
6
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Абе, да попитам защо н този кризисен щаб виждаме коремен хирург и специалист по гъбични заболявания, а няма нито един виросулог ?!Защо днес главният прокурор господин Гешев ни обяснява какво трябва да направим, а медицинските лица и учените остават на заден план ?Коронавирусът - медицински проблем ли е или някакъв криминално-политически проект ?Иначе нямам обяснение за това, защо вътрешния министър и главния прокурор дават съвети как да се справим с коронавируса.За премиерът няма да говоря.
23
14
 
17
 
! Отговори
Слава,Богу преди 4 години
Тогава не е имало герб,че жертвите щяха да са поне 800 000,минимум.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Германия и Англия се заразяват от корабите и робите. Те не бачкат а имат роби.
21
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
двата вируса нямат нищо общо и не може да се сравнява
20
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия китайци са страшни мизерници. Не стига че са се нароили като кошер, ами само сеят зарази. Гледах един клип на пазар в Ухан как се пърлят и ядат кучета, плъхове и сякакви други животни каквито се сетиш. Нищо чудно че всички зарази тръгват от там
19
13
 
10
 
! Отговори
Доказам опит преди 4 години
Бесенето на крадливи комунисти най малкото ако не помага поне и невреди
18
3
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Тоя грип короната въобще не може да се мери с испанския грип.. Айде стига всявали страх в това изпростяло население, че ще ядете дървото и вие!
17
5
 
27
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
България се е справила, както ще се справи сега - вирусът ще си отмре сам, както всички останали вируси.Жертви ще има. Няма как. Но ние даваме ежегодно много повече жертви на други болести и вируси, но за тях не се вдига такъв шум?Слава Богу (и да ми простят нашите родители, баби и дядовци !) вирусът порязава възрастните, а не младите.Представете си, ако вирусът убиваше децата !Не се оставяйте властта да ви манипулира.Бъдете спокойни и хладнокръвни.Мислете с главите си, а не с телевизията
16
5
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Тази болест е на основата на свинския грип .През ПСВ в укопите са живели хората заедно с прасетата .И вируса мутира до човешки тип .Пандемията почва още по време на войната .Свинския грип в човешки вариант е доста силен и го имаше преди няколко години .
15
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези лекари пристигат в България с руските войски, бягащи от болшевишкия терор. Сред лекарите се открояват известни учени като академик Георгий Рейн, който е един от най-уважаваните лектори в Софийския университет. Белогвардейските военно-полеви болници в Търново и Стара Загора оказват помощ на местното население при ограничаването на разпространението на заразата, разказва още проф. Спасов.След 9 Септември червената БКП *** ги изби в лагерите Ловеч и Скравена! Хак ви е сега Ковид 19, успех