Младите – най-тревожни и гневни заради ситуацията с COVID-19

Проучване: Мъжете реагират по-гневно на ситуацията от жените
6 апр 2020 10:42, Елка Василева
94
Младите – най-тревожни и гневни заради ситуацията с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Младите хора до 29 години имат най-високи нива на тъга, тревога, страх и паника, сочат данните от изследване на проф. Соня Карабельова, д-р Бисерка Зарбова и докторант Радина Стоянова от катедрата "Обща, експериментална, развитийна и здравна психология" към Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски, съобщиха за БТА от екипа.

Изследването, публикувано на http://phls.uni-sofia.bg/article/3016), е проведено в периода 18-22 март през онлайн социалните мрежи, между и пет и десет дни след обявяването на извънредното положение в България, сред 1504 участници.

Данните показват, че младежите са и най-гневни, а търсенето на емоционална подкрепа е най-ниско в тази възрастова група.

Най-често използваният източник на информация са официалните изявления на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса - 72,9 на сто от анкетираните отговарят така. Социалните мрежи са на второ място - 56,3 процента, а на трето - научни издания и публикации - 51,5 на сто.

Мъжете реагират по-гневно на ситуацията от жените, като в същото време използват по-често иронията и чувството на хумор. Жените преживяват по-силно емоции като страх и тревога и акцентират върху споделянето и търсенето на емоционална подкрепа в онлайн общуването.

Още по темата

Според данните хората над 49 години са с най-високи нива на възприет контрол и най-ниска степен на възприемана заплаха от ситуацията. В същото време те са и тези, които най-много търсят подкрепа онлайн.

Хората с по-високо образование изпитват по-голям дискомфорт от ограниченията в социалния живот. Живеещите в провинцията пък са по-оптимистични в сегашната ситуация.

Семейните също в по-малка степен възприемат положението като заплашително и имат усещането за по-голям личен контрол.

Най-често споделяните очаквания за последствията от ситуацията са да настъпи финансов и икономически крах в световен мащаб -73,2 на сто, последици в политически и управленски аспект - 71,5 процента, но и да се променят ценностите на хората - 68,3 на сто, хората да започнат да обръщат повече внимание на начина си на живот и на здравето си - по 65,8 на сто и да настъпят сериозни промени в човешките взаимоотношения - 62,8 процента.

Като общ извод психолозите изтъкват, че независимо от извънредния характер на ситуацията участвалите в изследването не я преживяват като силно стресираща.

Съпоставими с тези резултати са и данните от независимо експресно проучване на доц. Маргарита Бакрачева, проведено от 8 до 10 март сред 391 доброволно включили се участници, тоест след първия обявен в България случай на заболял от коронавирус. Резултатите показват, че непотвърдените твърдения не се радват на особена популярност.

Около половината от анкетираните са склонни да намерят връзка между вируса и икономически интереси на фармацевтични компании, а в по-малка степен заболяването се свързва с различни конспиративни теории. По-голямата част не вярват, че чесънът лекува коронавируса или че 5G мрежата има нещо общо с разпространението му.

Повечето от участниците в този период споделят мнение, че темата се преекспонира от медиите и това води до повишаване на страховете. В същото време голяма част - около 40 процента смятат, че държавата взема адекватни мерки. Хората обвързват два основни проблема - от една страна здравето, но от друга страна и финансовото оцеляване.

Картината за влиянието на ситуацията с коронавируса се допълва и от друго проучване на доц. Маргарита Бакрачева за реакциите на хората преди и след обявяването на извънредното положение, което показва, че страховете логично постепенно се повишават. Изследването е направено между 8 и 30 март в две направления - едното е анализ на споделеното във Facebook съдържание на 531 души на възраст от 30 до 70 години,а другото е анкета сред 103 младежи между 21 и 25 години.

В началото фокусът на хората в социалната мрежа е бил коронавирусът, като по-нататък заболяването и извънредното положение са продължили да бъдат водещ обект на дискусии, но са започнали да се появяват и други теми.

Полярните мнения и нападките са били основно заради спазване и неспазване на мерките срещу разпространението на вируса. Отчита се повишаване на доверието в мерките, които правителството взема още след първите случаи, регистрирани в България.

Анкетираните младежи споделят основно страха от смъртта, от загуба на любим човек, за личното здраве, от финансови проблеми, от непознатото, коментира за БТА доц. Бакрачева.

Плашат ги и липсата на контрол над ситуацията, усещането за несигурност и безнадеждност, изпитват и гняв. Те смятат също, че психозата може да се окаже не по-малък бич от самата болест. Основните фактори, които според младите хора могат да помогнат в тази ситуация, са медиите да поднасят и добри новини и да се ограничи негативната информация. В личен план младежите отбелязват като "противоотрова" постоянната ангажираност, включване в дейности в помощ на другите и обобщават, че "сега е време да свършим всичко, което отлагаме".

Обявяването на извънредното положение в България като че ли засегна в най-голяма степен стереотипите на поведение и качеството на живот на по-младите и активни членове на обществото, коментират за БТА от екипа на проф. Соня Карабельова. За тази възрастова група като цяло е типичен активният и действен начин на живот, както и социалното общуване с широк кръг от хора. В консуматорското общество един от основните модели на поведение е моделът на търсено и очаквано удовлетворяване на потребностите "тук и сега", без отлагане. Сегашната ситуация изведнъж блокира установения стандарт и изпреварващо изправи младите хора пред невъзможността да бъдат активни, да постигат непосредствено удовлетворение на желанията и потребностите си, което неминуемо провокира недоволство, гняв, разочарование, смятат от екипа.

Преживяването на негативни емоции се засилва и от неяснотата за това колко дълго ще продължи това положение. В началната фаза на развитие на кризата за младите хора тя е изненадваща, не е очаквана и вероятно те не са подготвени. От друга страна, негативните чувства с висок енергиен заряд имат ресурса да задвижат иновативни идеи и творчески процеси за реализирането им в критична ситуация, отбелязват психолозите.

По-възрастното поколение, макар да не е подготвено също за това развитие, все пак има опит от справянето с предишни кризи, има и повече критичност в осмислянето на събитията и борбеност за преодоляване на трудностите. С развитието на ситуацията със сигурност ще има динамика в преживяванията и на двете групи, прогнозират от екипа на проф. Карабельова.

Доц. Бакрачева е категорична, че след пандемията животът няма да бъде същият. Мисленето ни няма как да не се промени след преживяването на усещане, че не можеш да планираш и управляваш живота си, как всичко може да рухне за миг, като в същото време не можеш да избягаш, защото всичко е глобално.

В същото време съществуват вътрешният импулс да бъдеш автономен и външният натиск животът да продължи. Фокусът ни ще се премести в търсенето на смисъл не само в големите планове и цели, а и в краткосрочните, ще преосмислим взаимоотношенията и начина на общуване с другите, всеки ще потърси индивидуален смисъл в несигурността и неопределеността, смята тя.

В тази посока е и основният извод, който прави и екипът на проф. Карабельова - в ситуации на криза хуманността и съпричастността излизат на преден план. Необходимостта от промяна в ценностите на хората, от сериозни промени във взаимоотношенията, от обръщане на по-голямо внимание на здравето, начина на живот и опазването на околната среда, започват да се осъзнават в по-голяма степен. Това е важно от гледна точка на бъдещите действия на хората не само у нас, но и в глобален мащаб, защото се отнася за цялото човечество, отбелязват психолозите.
 


94
Още по темата: проучванекоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
2
 
! Отговори
Родриго Дутерте преди 1 месец
Много прости,ограничени и тъпи хора коментират по тези сайтове,бе!Ама ,човека си го каза, и то е истина-,,Професор Иво Христов-,,80% от българите са ***!"
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е като не са ходили в казармата и на бригади. Изнежени мамини синчета.
83
3
 
8
 
! Отговори
Егати кефа преди 1 месец
Младите да духат супата:))Без това за нищо не стават.Чалгарите удариха дъното,чалгарките с гумените джуки пък останаха гладни.Ха-ха-ха-ха-ха-ха
82
10
 
1
 
! Отговори
Старшинката преди 1 месец
Тоя са го карали да бръсне Ленин на портрета и са го пляскали отзад до забрава в казармата и е станал джендър лийдер който търси отмъщение към младите бухахахаха………. живот ко да прайш :)))
81
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затвориха фитнесите, кафенетата и чалготеките ииииииии младите беснеят! Нимоат са фръцкат по инстаграмите.
80
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Младите са жестоки ,егоисти ,безнравствени и безскруполни !
като разбраха ,че тях вируса не ги убива Открито заявяват ,че не им пука за старите !
важно им е да идат в чалготеката ,в мола на купони - соом и гомор !
дори им харесва да измрът старите ,та да им продават имотите ,щот те са лузери -Нищо нямат придобито със Собствен труд !
79
5
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Старшинка-СТАРШИНКА-ТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ ЧОВЕК ДЕТО НЕ Е ВЛИЗАЛ В КАЗАРМА А Е МИНАЛ ПРЕЗ ФРЕНСКИ ЛЕГИОН?-3 МЕСЕЦА ОБУЧЕНИЕ В ПУСТИНЯТА.-БОБ ДА ЯДЕТЕ-НЕВАЛНИ -КАРАУЛИ.
-И СТАРШИНИ КАТО ТЕБ ДЕТО ТОЧАТ НАВТА ОТ ЗИЛОВЕ 131-АЙДЕ НЕ МИ СЕ ПЕНГЯВИ-КВО СИ ВИДЕЛ?-АМА ДОЙДЕ И ВАШИЯ ДЕН.-КАТО ВИ ПРЕМАХНАХА НИЩО НЕ СТАВАШЕ ОТ ТЕБ -НАЛИ?
-СИГУРЕН СЪМ ЧЕ НЕ СИ МОГЪЛ ДА СИ НАМЕРИШ И РАБОТА-ЩОТО СИ СВИКНАЛ ДА ОТДАВАШ ПОЧЕСТИ С ДЯСНАТА РЪКА.А СЪМ СИГУРЕН ЧЕ АКО ВЛЕЗЕШ В БИТКА-ЩЕ ОЦАПАШ БЕКИНИТЕ.
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много стари изследвания.
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами нормално е. Възрастните още помнят лишенията заради Втората световна война, докато по-младите не знаят какво е лишения.
76
5
 
26
 
! Отговори
е ми преди 1 месец
Който е гневен и недоволен да си впрегне енергията да свърши нещо смислено и полезно,а не да вайка или псува по мрежите и да се чуди кого да обвини. Положението е такова ,това е ! Вместо да са благодарни ,че не умират със стотици на денонощие, седнали да се гневят. Който пък не вярва в карантината и си мисли,че ситуацията се преекспонира-да ходи да работи накъде доброволец
75
4
 
5
 
! Отговори
Старшинка преди 1 месец
До 111

Ето на това също учим-не е важно големината на мускулите а на топките.
Свободно
74
6
 
3
 
! Отговори
Старшинка преди 1 месец
До SHEFA
Колко такива отворковци минаха през мен и колегите че им забравихме бройката-при нас статистика водим само ако е станал мъж а с любителите на мъжки купета като теб първо питахме синовете им дали не са станали женчовци от бащите си.
Марш в строя невален.
73
0
 
9
 
! Отговори
До 72 преди 1 месец
Твойте дъртите вайкат ли се ? Носят ли ти да папкаш и плащат ли ти нета? То е естественно че си си добре,не мислиш за нищо,нямаш отговорност пред никой и си пораснал без никаква грижа ,ей тъй като дръвче ,хвърлена е семката и ти хоп,си порастнал.Ама дали и всички сетива и органи са като на дърво???
72
4
 
20
 
! Отговори
Рънърса преди 1 месец
В момента най много страдат разни измислени дейности като футболисти и "шоубизнес", дано продължи още поне година извънредното положение, за да може хората да преосмислят приоритетите си и да започнат да се занимават с по реални неща.
71
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз като гледам само дъртите се вайкат и дават акули. Младите са си добре. Съобразяват се със ситуацията. Стига с тея младежи се да са ви виновни.
70
5
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
До Старшинка-НЕЗНАМ АКО ТИ СЕ ПАДНЕ СИНЪТ МИ КАКВО ЩЕ ПРАВИШ?-ДАЛИ НЯМА ДА ТЕ ЗАВРЕ ОТ ТАМ ДЕТО СИ ИЗЛЯЗАЛ?
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този младеж хубава маска си е купил...
68
9
 
17
 
! Отговори
111 преди 1 месец
До Старшинката

Те младите вече на 18 г. са по 1.90 високи 80 кг. добитък. Като им кажеш нещо и ще ти нашият 2 шамара. Кой знае какъв чичка с бирено коремче си станал и ти,ама щял да ги вкарва във форма.
67
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голямата грешка на обществото е че се информира от щаба. А щабът от къде се информира? Мутафчийски каза, ние всички гледаме по телевизията какво се случва в Италия. Тоест, щабът се информира от БТВ и Нова. Което означава, няколко медии ( така е във всяка държава, диктуват дневния ред на всички. За новинарските сайтове да не говорим, те просто препечатват от чужди медии и от каквото покажат по ТВ. С една дума ... смях!
66
15
 
12
 
! Отговори
До 60 преди 1 месец
Абе какви портокали и банани бе ,това ни беше последна грижа То накрая нямаше толкова много неща,достатъчно мляко и хляб.Все се чакаше,,да пуснат" нещоя луканка ,я кашкавал,я тоалетна хартия или прах за пране и ставаха километрични опашки.А за всичко поедро"-телевизори,бяла техника ,автомобили ижилища ставаше със записване и чакане..чакане и някой път недочакване!А най важно свобода нямаше- ни на местоживеене,ни на словото ни дажеи на мисълта.Всичко ,,уби" недоносчето ,както го нарече бай Тошо